Quantcast

Kaip elgtis vakarėliuose, kad paskui nereiktų raudonuoti?

Įmonių kalėdinių vakarėlių sezonas įsibėgėja. Kaip elgtis juose, kad paskui nereiktų raudonuoti ar net ieškotis naujo darbo?

Vaišintis – su saiku

"Įmonės vakarėlio dalyviai nėra draugai, jie – kolegos", – tokios taisyklės nepamišti primygtinai reikalauja konsultacijų bendrovės "Brody Communications" įkūrėja ir knygos "Professional Impressions: Etiquette for Everyone, Every Day" autorė Marjorie Brody.

Kad darbo vakarėlis – darbo dalis, todėl jame reikia elgtis kaip darbe, teigia ir verslo įvaizdžio konsultantė, knygos "Dalykinės išvaizdos vadovas" autorė Alvyda Jasilionytė. Ekspertė akcentavo mažas smulkmenas, detales, kurias reikia apsvarstyti prieš dalyvaujant tokiame renginyje.

Svarbu galvoti apie deramą laikyseną – net, jei alkoholis liesis laisvai, jo nepadauginti, deramai apsirengti ir maloniai bendrauti.  Kitaip galima apsijuokti, o po švenčių sulaukti pravardės ar dviprasmiškų replikų įmonėje.

"Jei vaišės vyks prie švediško stalo, įsidėjus valgio į lėkštę derėtų pasitraukti nuo stalo, kad kiti galėtų patogiai prieiti. Maisto įsidėkite tiek, kiek suvalgysite, jei dar nesijausite sotus – niekas nedraus įsidėti vėl, tačiau nedera prisidėti pilnos lėkštės ir palikti nesuvalgyto maisto. Galbūt kam nors kaip tik norėjosi to patiekalo, tačiau nebeliko", – aiškino verslo įvaizdžio konsultantė A.Jasilionytė.

Renkitės skoningai

Neką mažiau svarbu tinkamai atrodyti. Nesvarbu, kad vakarėlis verda visiškai neformalioje aplinkoje, apranga turi būti subtili, skoninga, ir neiššaukianti.

"Nedemonstruokite per daug nuogos odos, – patarė M.Brody. – Palikite savo maudymosi kostiumėlį, "Speedo" glaudes ir trumpučius šortus ar sijonėlius namie."

A.Jasilionytė sakė, kad ją stebina klausimai, ar galima apsirengti paprastai, jei vakarėlis vyksta kaimo sodyboje, esą tai kaimas ir puoštis į tokią šventę nereikia. Ji priminė, kad net kaimo žmonės visada sėsdami prie šventinio stalo pasipuošdavo. Vadinasi, net jei šventė vyksta kaime, tai nereiškia, kad į ją reikia vykti su džinsais, ištįsusiu megztiniu ar sportiniu džemperiu.
"Pasipuoškite vakarėliui, jei bus kur persiauti, įsidėkite batelius, jei tokios galimybės neturėsite, iškart avėkite batelius, kurie bus patogūs šokiams. Visuomet reikia įvertinti tai, kad kaime bus šalčiau nei mieste, todėl vertėtų įsidėti šiltą megztinį, kepurę ir pirštines ar šaliką, o galbūt ir vilnones kojines ar šlepetes, jei nakvosite kaime. Žinoma, ir visus higienos reikmenis", – vardijo ji.

Neiti negalima

Uždavinys deramai pasiruošti ir pasirodyti įmonės vakarėlyje – sudėtingas, tačiau jei jau išsigandote, kad nesugebėsite į jį išsiruošti ir svarstote atsisakyti, verta priminti, jog vengti įmonės vakarėlio nedera.

A.Jasilionytės teigimu, kiekviename kolektyve atsiranda žmonių, kurie jaučiasi nesmagiai, todėl įmonės vakarėlių vengia, bet kiti kolegos turėtų tokius bendradarbius padrąsinti, pasiūlyti pavėžėti ir įtraukti droviuosius į pokalbį ar žaidimą. Anot verslo įvaizdžio ekspertės, kolegų vakarėliai yra puiki proga bendrauti ir pažinti bendradarbius kitu amplua. Pažintys ir ryšiai, užmegzti per darbo vakarėlį, taip pat gali padėti kasdieniame įmonės darbe ar net peržengti dalykinio bendravimo ribas.

"Jei susipažinai su žmogumi neformalioje aplinkoje ir vėliau nepatingėsi jam brūkštelėti kelių eilučių elektroniniame laiške, tai pravers siekiant komandos tikslų ir rezultatų ar net atliekant asmenines užduotis. Maža to, naujas ryšys gali virsti ir romantiška draugyste", – kalbėjo pašnekovė.

Tačiau kad ir koks svarbus bendravimas per įmonės vakarėlį, reikia jį apskaičiuoti ir riboti. Rekomenduojama susipažinti bent su penkiais kolegomis ir jokiu būdu įkyriai neprilipti prie vieno asmens.

Nepulkite kolegų

Užsienio ekspertai taip pat akcentuoja puikią galimybę įmonės darbuotojams per vakarėlį pabendrauti su savo viršininkais, tačiau primena, kad "užpulti" jų negalima. Esą perdėtas draugiškumas ir landumas gali pakišti koją, todėl jei siekiate padaryti įspūdį, darykite tai su saiku.

Kad neperžengtumėte ribų, A.Jasilionytė patarė bendrauti natūraliai. Viršesniems mandagu prisistatyti, padėkoti už galimybę dirbti puikiame kolektyve.

"Pagalvokite, gal turite asmeniškai už ką nors padėkoti, galbūt kokia situacija ar įvykis jums labai padėjo, todėl norėsite pagirti kurį nors kolegą ar kolegę. Palinkėkite savo viršininkui ir jo šeimos nariams linksmų šv. Kalėdų", – sufleravo ji.

Įvaizdžio konsultantė taip pat išvardijo temas, kuriomis šiukštu nereikėtų alinti kolegų per įmonės vakarėlį. Anot jos, netinka aptarinėti mirties, ligos, politikos, seksualinės orientacijos, religijos, rasės, tautos, net ir pirkinių temos. Kolegų dialoguose taip pat nėra vietos apkalboms ir savigyrai. "Tegul giria jus", – auksinę taisyklę priminė A.Jasilionytė.

Tabu temas galima keisti svarstymais apie įmonės pasiekimus, gera nuomone apie kolegas ir vakarėlio vaišes, pokalbiais apie skaitomas knygas, laisvalaikį ar ateities karjerą, aktualijas, visuomeninę veiklą. Į tokių lengvų temų sąrašą patenka ir kultūros, mados, sporto, atostogų temos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Visada galima paprasyti, kad priziuretu zmona ar vyras :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių