Quantcast

„Jaunimo linija“: svarbu, kad per šventes būtų su kuo pasikalbėti

  • Teksto dydis:

Didžiosios metų šventės džiaugsmo atneša ne visiems žmonėms – atvirkščiai, daugeliui gali sukelti dar didesnį liūdesį ir nerimą, todėl „Jaunimo linijos“ savanoriai – kaip ir kasmet – budės Kūčių vakarą ir naktį, abi Kalėdų dienas bei Naujųjų metų išvakarėse ir naktį, kad tiems, kuriems šventės sukelia liūdnus jausmus, turėtų kur kreiptis ir su kuo pasikalbėti.

„Jaunimo linijos“ savanoriai praėjusiais metais šventiniu periodu sulaukė vidutiniškai 100 kreipimųsi per parą telefonu, internetiniais pokalbiais ir el. laiškais. Vidutiniškai 20 valandų per parą trunka pokalbiai, kuriuose skambinantieji dalinasi sunkumais. Tikimasi, kad šiais metais, kuomet šventės bus kitokios dėl galiojančio karantino, kreipimųsi šventinėmis dienomis galima sulaukti ir daugiau. Šventiniu periodu „Jaunimo linijos“ padaliniuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Skuode budės apie 70 savanorių.

„Gyvenimo problemos nedingsta net ir užsižiebus šventinėms girliandoms. Šventinis periodas gali būti ypač sunkus žmonėms, praleidžiantiems šventes vienumoje, ypač dabar, kai apribotas judėjimas. Todėl labai norime tokiems žmonėms pasakyti: nelikite vieni, neužsidarykite savyje – skambinkite į „Jaunimo liniją“, savanoriai budės per šventes ir galėsite su jais konfidencialiai ir anonimiškai pasikalbėti“ – sako „Jaunimo linijos“ vadovė Greta Laukaitienė.

„Man tai jau pasidarė savotiška tradicija – šie metai bus jau ketvirti, kai savanoriauju per šventes. Tai darau sąmoningai, žinodama, kad kiti savanoriai norės pabūti su vaikais ar šeima, bet skambinantiesiems juk negalime palikti tuščios linijos, –  sako savanorė Liza. – O skambina žmonės per šventes dėl skirtingų priežasčių – dažnai padaugėja problemų su šeima, visiems susirinkus paaštrėja konfliktai. Dažnai būna, kad paskambina žmonės tiesiog pasveikinti su šventėmis, nes žino, kad savanoriai budi!“

„Esu kelissyk budėjusi antrąją Kalėdų dieną. Man tai daug prasmingiau, nei sėdėjimas už stalo – per šventes norisi dalintis, iš tikrųjų būti gerai, o ne tai deklaruoti“, – savo pasirinkimą komentuoja savanorė Rūta.

„Esu kelis kartus budėjusi Naujųjų metų išvakarėse – planų neturėjau, todėl nusprendžiau praleisti naktį prie ragelio. Yra įsiminę keli gilūs ir prasmingi pokalbiai, kai vieniši žmonės skambino“, – pasakoja savanorė Danguolė.

Blogėjant žmonių emocinei sveikatai pandemijos metu, ypatingai svarbu rūpintis savimi ir stebėti savo vidines būsenas.

Kaip rašoma pranešime, „Jaunimo linijos“ veikla – nemokama, konfidenciali ir anonimiška emocinė parama visą parą, 365 dienas per metus, kaip niekad aktuali.  „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa parodė, kad 80 proc. 18-35 m. žmonių tiki, kad „Jaunimo linija“ gali padėti susidūrus su sunkumais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių