Quantcast

„Jaunimo linija“ kviečia per šventes dovanoti pokalbius

  • Teksto dydis:

Pokalbis gydo, pokalbis įkvepia, gali pakelti nuotaiką ir nuvyti sunkias mintis. Pokalbis gali išgelbėti gyvybę. Pokalbis nieko nekainuoja, o gali daug, todėl, artėjant šventėms, nevyriausybinė organizacija „Jaunimo linija“ kviečia prisiminti tuos, kuriems šventės nėra džiaugsmingos, ir dovanoti pokalbių.

Didžiosios metų šventės ne visiems būna šventiškos. Ypač jos gali būti sunkios vienišiems žmonėms arba tiems, kurie kasdien patiria sunkumų, o liūdesį, vienatvę, nerimą aplink tvyrantis šventinis džiugesys tik sustiprina. Savanoriai liudija, kad per šventes į „Jaunimo liniją“ skambina dažniausiai vieniši žmonės ir jiems toks pokalbis greičiausiai būna vienintelė gera žinia per šventes.

Todėl „Jaunimo linijos“ savanoriai budės prie telefono linijos ir prie susirašinėjimo internetu kanalo per visas šventes, kaip tai daro kiekvieną dieną ištisus metus. „Jaunimo linija“ skatina prisiminti pokalbio gydantį poveikį šventiniu laikotarpiu ir dovanoti pokalbių savo artimiems žmonėms, draugams, retai matomiems giminaičiams, kaimynams.

Geriau pabūti su žmogumi 10 minučių, skiriant visą savo dėmesį, nei pabūti 100 minučių, skiriant tik 10 proc. savo dėmesio.

„Pokalbis ne veltui yra labai svarbi ir pirmoji psichologinės pagalbos priemonė. Kalbančiajam pokalbis yra galimybė stabtelėti ir apmąstyti, ką jaučiu, susivokti savyje, įvardyti, su kuo susiduriu. Pokalbis klausančiajam yra galimybė parodyti išskirtinį dėmesį žmogui ir būti su juo čia ir dabar“, – paaiškina „Jaunimo linijos“ Kauno padalinio vadovas, psichologas Mykolas Kriščiūnas.

Jis pastebi, kad labai svarbu išmokti klausytis ir tinkamai palaikyti pokalbį. „Svarbiausia – neduoti patarimų, – pabrėžia psichologas. –  Leisti pašnekovui kalbėti nepertraukiamai, nevertinti, nebrukti išankstinių nuostatų. Sakoma, kad geriau pabūti su žmogumi 10 minučių, skiriant visą savo dėmesį, nei pabūti 100 minučių, skiriant tik 10 proc. savo dėmesio.“

Jei pokalbį pradėti sunku, galima pasitelkti specifinius atvirus klausimus, kurie galėtų pašnekovą paskatinti atsakyti plačiau nei tik vienu žodžiu. Pavyzdžiui, pradėti nuo klausimų: kas tave šiuo metu liūdina, kas džiugina, už ką esi dėkingas.

Kad nuoširdžius pokalbius pradėti būtų lengviau, „Jaunimo linija“ sukūrė stalo žaidimą „Jausmų miškas“, kuris padės ne tik užmegzti pokalbius, bet ir geriau pažinti, įvardyti savo jausmus, pojūčius ir potyrius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogo

ogo portretas
Jei šios mintis - Jis pastebi, kad labai svarbu išmokti klausytis ir tinkamai palaikyti pokalbį. „Svarbiausia – neduoti patarimų, – pabrėžia psichologas. – Leisti pašnekovui kalbėti nepertraukiamai, nevertinti, nebrukti išankstinių nuostatų. Sakoma, kad geriau pabūti su žmogumi 10 minučių, skiriant visą savo dėmesį, nei pabūti 100 minučių, skiriant tik 10 proc. savo dėmesio.“ yra žurnalisto paimtos iš pokalbio konteksto tai tada galima nutylėti apie JL vadovo kompetencija bet jei tai esminiai pasisakymai šio vadovo tai tada liūdną skaityti šio mėgėjo savisklaida.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių