Quantcast

Harmoningų santykių mokytojas: nebandykite pakeisti žmonių, kuriuos mylite

Indijoje gimęs, dabar Los Andžele gyvenantis, 53 metų Anilas Chandwani JAV korporacijose rengia meditacijų užsiėmimus, yra vieno garsaus Osho meditacijų centro vadovas ir visame pasaulyje laukiamas harmoningų santykių mokytojas.

Indijoje gimęs, dabar Los Andžele gyvenantis, 53 metų Anilas Chandwani JAV korporacijose rengia meditacijų užsiėmimus, yra vieno garsaus Osho meditacijų centro vadovas ir visame pasaulyje laukiamas harmoningų santykių mokytojas.

– Gimėte Indijoje...

– Taip, įgijęs inžinieriaus specialybę iš Indijos išvykau gyventi į JAV. Dabar, kai nekeliauju po pasaulį, gyvenu Los Andžele. Ten ir pradėjau verslininko karjerą.
Dabar pardaviau beveik visus savo verslus, tapau finansiškai nepriklausomas, o gautomis žiniomis, patirtimi dalijuosi seminaruose JAV, Kinijoje, Japonijoje ir daugelyje Europos šalių. Beje, vasario viduryje lankysiuos Lietuvoje, viename meditacijos centre, kurį įkūrė Danutė Sarani-Vilionytė.

– Koks tai buvo verslai ir kodėl pardavėte?

– Nemėgstu sėdėti vienoje vietoje. Todėl mano, kaip verslininko, patirtis – labai įvairi: nuo technologijų ir reklamos kūrimo iki santykių psichologijos, meditacijų ir atsipalaidavimo technikų.

Būdamas 21-ų, savo mokslų baigimo dieną, dėl kažkokios kvailos priežasties pasižadėjau dėl pinigų dirbti tik ateinančius 21 metus. Na, o tada pinigai turės dirbti man. Sulaukęs 42 metų  sąmoningai pradėjau trauktis iš visų aktyvių verslo pozicijų. Nebuvo sunku, juolab kaip tik tuo metu buvau pakviestas prisijungti prie tarptautinio Osho meditacijų centro plėtros.

– Amerikos korporacijose pradėjote rengti meditacijų ir atsipalaidavimo praktikų užsiėmimus. Kam to reikia? Ar tai tik noras užsidirbti pinigų?

– Džiaugiuosi galėdamas iš to uždirbti, kadangi ne kartą  įsitikinau, kad gyvenime niekas nevertina pigaus ar nemokamo produkto. Meditaciją pristatau kaip vieną iš nepaprastai produktyvių dalykų, kuris padeda sudėtingose situacijose versle ir gyvenime. Gerai suvokiau ir išanalizavau pagrindines streso priežastis ir problemas. Visa tai galima išspręsti pasitelkiant sąmoningumą ir įvairias meditacijas. Tai man buvo didžiulis atradimas, todėl natūralu ir artima dalytis žiniomis ir patirtimi.

– Ar nepasiilgstate aktyvaus verslo?

– Verslas buvo tik galimybė įgyti finansinę nepriklausomybę, o šiuo metu labai džiaugiuosi galėdamas panaudoti savo patirtį ir išreikšti savo kūrybiškumą vedant seminarus ir plėtojant Osho centro veiklą. Centre "The OSHO International Meditation Resort" apsilankė 112 šalių žmonės, kurie medituoja, atranda tikrąjį "aš", išmoksta atrasti balansą tarp Zorbos ir Budos prigimties (tarp gyvenimo šventimo ir vidinės harmonijos).

– Kas jums yra meditacija? Ar tai – psichoterapija, kurios reikia visiems gyvenant šiuolaikinį spartaus tempo gyvenimą?

– Vienas efektyviausių būdų, leidžiančių atsipalaiduoti ir išbūti. Tai gebėjimas išlikti sąmoningam atliekant kasdienius veiksmus ir pajusti visiškai kitokį gyvenimo skonį ir kokybę. Taip, tai ir gyvenimo būdas, gal, tiksliau, – būdas gyventi.

– Kas yra meilė, kiek ji veikia mūsų sveikatą?

– Meilė, kaip pasakė mano mokytojas, yra pats giliausias mūsų troškimas. Taip, kaip kūnui reikia maisto, taip mūsų sielai reikia meilės – dvasinio maisto. Be maisto, oro ir vandens kūnas užges, be meilės sunyks siela.

– Koks turėtų būti moters ir vyro vaidmuo šiuolaikiame pasaulyje? Vieni pasisako už senąsias, kiti kuria naujas vertybes. Moteris turi būti namų šeimininkė ar karjeristė?

– Nėra teisingo vaidmens. Kiekvienas santykiuose turi susikurti savo unikalų vaidmenį. Vyras ir moteris yra per daug individualūs, kad galėtų vadovautis iš anksto nustatytu šablonu. Jie turi rinktis, klysti ir per savo patirtį suvokti, kas būtent jiems yra teisinga ir tinkama. Tam, kad iš tiesų išgirstume save ir kitą, reikalingos technikos, meditacijos ir praktikos.

– Ar šiais laikai egzistuoja harmoningi santykiai?

– Pirmiausia noriu pabrėžti, kad visi santykiai yra dinamiški. Tam, kad santykiai taptų tvirti, reikia išbandymų, krizių ir laiko. Tik per krizes, sunkumus ir pažeidžiamumą pradedame pažinti save ir kitą. Santykių pradžioje viskas atrodo tobula ir gražu, tačiau vėliau pradeda kilti vis daugiau nepasitenkinimo kitu. Harmonija bus tada, kai sugebėsi visa tai priimti.

Osho pasakė: "Jei myli žmogų, jį visiškai priimi. Su visais jo trūkumais, nes tai – taip pat to žmogaus dalis. Niekada nebandyk pakeisti žmogaus, kurį myli, kadangi pastangos pakeisti rodo, kad tu myli tik vieną jo pusę, o kita to žmogaus pusė yra nepriimta. Kai myli, tu tiesiog myli."

– Kokia pagrindinė santykių problema?

– Viena iš problemų yra ta, kad žmonės nežino, jog santykių reikia mokytis. Jiems atrodo, kad tai įvyks savaime. Tai – netiesa. Santykiai yra nuostabus, bet žinių ir įrankių reikalaujantis sodas.

– Kuo pasižymi harmoningi santykiai?

– Viena iš savybių – komunikacija, kai kiekvienas partneris prisiima atsakomybę kuo aiškiau kitam išsakyti savo poreikius ir troškimus. Harmoninguose santykiuose labai svarbu išmokti naujų būdų, kaip sureaguoti į nuolat pasikartojančias skaudinančias ir konfliktines situacijas, užuot strigus įprastose santykius griaunančiose reakcijose. Harmoninguose santykiuose yra daugiau aiškumo ir mažiau vietos neteisingoms interpretacijoms.

– Koks svarbiausias santykių dalykas?

– Neprarasti savęs.

– Labai dažnai žmonės guodžiasi, kad nežino, ko nori, arba bijo išeiti iš komforto zonos. Koks geriausias būdas žmogui pažinti save?

– Iš savo patirties teigiu, kad geriausia pradėti kaip mokslininkui. Pirmiausia ištirkite savo paties protą, kūną, emocijas ir jutimus. Tai atlikę nustosime gyventi apgailėtino roboto gyvenimą, kuris tiesiog buvo suprogramuotas vaikystėje tokių pat nepatyrusių tėvų, kunigų, politikų ar nesąmoningos aplinkos.

– Ką pasiūlytumėte žmonėms, nuolat besiskundžiantiems gyvenimu, tačiau nesiryžtantiems kažką keisti?

– Atsakysiu Osho žodžiais: "Mūsų protas taip bijo nežinomybės, kad renkasi gyventi skurdžioje, bet patikrintoje kasdienybėje." Reikia suprasti, kad protas bijo ir neleidžia įvykti pasikeitimams, todėl savo tobulėjimo procese turime išmokti tai stebėti ir valdyti. Turime pažinti savo protą ir užeiti už jo.

– Ego ar širdis, protas ar jausmai, buvimas racionaliam ar gebėjimas klausyti savo širdies?

– Kiekviena akimirka yra vienintelė ir nepakartojama. Mes esame turtingi, nes turime  ir protą, ir širdį, ir kūną. Tik išmokę būti čia ir dabar galime pasirinkti teisingą ir tinkamą įrankį būtent tai situacijai. Kartą toje pačioje situacijoje gali prireikti proto, o kitą  – atsiduoti intuicijai. Tai ir yra žmogaus sąmoningumas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ieva

Ieva portretas
Vasario 7 d. vyks Anil Chandwani praktinis seminaras. Vasario 14 d. vyks praktinis seminaras apie santykius. Daugiau informacijos rasite www.meileskelias.lt

Mikis

Mikis portretas
visai idomu

SantykiaiKitaip

SantykiaiKitaip portretas
Per Valentino dieną, Vasario 14 d.: http://santykiaikitaip.lt/
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių