Quantcast

Auginame vaiką: muzikos įtaka tobulėjimui

  • Teksto dydis:

Albertas Enšteinas be galo mėgo muziką ir pats grojo smuiku, o JAV mokslininkų atlikto bandymo metu fiksuota, jog studentai, kurie prieš spręsdami testus klausėsi V.A. Mocarto kūrinių, su užduotimis susitvarkė geriau.

Tai tik keli faktai, parodantys, kad muzika, ko gero, daro mums daug didesnę įtaką, nei galima įsivaizduoti. Pasak specialistų, itin didelį poveikį žmogaus raidai ji daro vaikystėje.

„Moksliniais tyrimais nustatyta, kad emocinis muzikos poveikis yra tris kartus didesnis už literatūros ir penkis kartus už vaizduojamojo meno poveikį. Kad muzika padeda susikurti reikiamą nuotaiką visi puikiai žinome – ji gali nuraminti, gali kaip tik įaudrinti. Tačiau vis daugiau mokslininkų mano, kad muzika daro įtaką ne tik emocinei būsenai, bet ir bendriems žmogaus gebėjimams ir ypatingai ji svarbi vystymosi periodu – vaikystėje“, – sako psichologė Gerda Ajauskienė.

1993 m. Kalifornijos universitete atliktas tyrimas, kurio metu studentai sprendė intelekto testą. Prieš užduotį vienai grupei studentų duota paklausyti V. A. Mocarto kūrinių, kiti testą sprendė be jokio papildomo paruošimo. Muzikos klausiusių studentų rezultatai buvo daug geresni. Tokie pat rezultatai gauti ir po poros metų pakartojus eksperimentą.

Moksliniais tyrimais nustatyta, kad emocinis muzikos poveikis yra tris kartus didesnis už literatūros ir penkis kartus už vaizduojamojo meno poveikį.

Nors šis reiškinys pakrikštytas „Mocarto efektu“ visgi naudinga žinoti, kad žmogaus pasąmonę veikia ir kitos klasikinės muzikos klausymas. Efektą tyrusių mokslininkų teigimu, dirbdamos smegenys pačios kuria tam tikrą muzikos foną, kurio dažniai sutampa su klasikinės muzikos dažniais, tad jos klausantis įvyksta tam tikras rezonansas, leidžiantis smegenims dirbti efektyviau.

„Jau anksčiau muzika naudota, pavyzdžiui, sprendžiant vaikų mikčiojimo ar blogo tarimo problemas. Pradėjus aktyviau tirti muzikos įtaką žmonėms, nustatoma vis daugiau teigiamo poveikio sričių, o klausytis muzikos lavinamaisiais tikslais rekomenduojama pradėti dar vaikui net negimus, nes vaisius dar mamos pilve jau girdi ir reaguoja į muziką, tai verčia smegenis dirbti ir tobulėti“, – teigia G. Ajauskienė.

Vienas garsiausių muzikos įtaką žmogaus raidai tiriančių mokslininkų Donas Kembelas teigia, kad muzika yra pagrindinis bendrojo intelekto lavinimo veiksnys, o muzikavimui didelį dėmesį skiriančios lavinimo sistemos patvirtina tai praktiškai. Pavyzdžiui, Valdorfo ugdymo sistemoje, kurią sukūrė mokslininkas Rudolfas Šteineris, muzikai tenka vienas svarbiausių lavinimo vaidmenų.

„Vaikų edukacinio pramogų centro „CurioCity“ erdvėse mes ir patys pastebime, kad vaikų santykis su muzika – ypatingas. Muzikos užsiėmimai yra būtent tie, kuriuose vaikai trumpiausiai būna stebėtojais ir veržiasi dalyvauti, labai greitai užmezga socialinius ryšius su kitais vaikais“, – pasakoja „CurioCity“ vadovė Agnė Ališauskienė.

Vaikų edukaciniame pramogų centre „CurioCity“ muzikai skiriamas išskirtinis vaidmuo. Čia veikia tikra įrašų studija, kurioje vaikai gali įrašyti savo dainą, taip pat garsų laboratorija, kurioje mažieji lankytojai supažindinami su garsų paslaptimis ir gali išbandyti įvairius muzikos instrumentus.

Ypatingo susidomėjimo sulaukė šių metų pradžioje „CurioCity“ lankytojams pasiūlyta naujiena – pramoga „Rock Band“. Tai yra muzikos žaidimas, sukurtas tokiu pačiu principu, kaip visame pasaulyje garsus „Xbox“ šokių žaidimas „Kinect“, tik, šiuo atveju, su LED ekrane rodoma muzikos grupe reikia kartu ne šokti, bet groti būgnais, gitara arba dainuoti. Žaidimas leidžia pasirinkti vieną iš daugiau nei 100 populiarių muzikos kūrinių, kuriuos vaikai gali atlikti kartu su virtualia grupe.

„Visai neseniai „CurioCity“ aplankė ypatingi svečiai – šiuo metu LNK televizijoje vykstančio muzikinio projekto „Lietuvos balsas. Vaikai“ dalyviai. Labai džiaugiamės, kad šie vaikai, kurių ne vienas pasižymi tikrai įspūdingais balsų diapozonais, mūsų naujiena „Rock Band“ liko sužavėti. Kaip susitarę mažieji muzikiniai talentai teigė, kad šis užsiėmimas yra ne tik pramoga, bet ir pats tikriausias iššūkis ar konkursas, kurį išbandant ir stengiantis būti geriausiu – pastangų įdėjo ne mažiau, nei ruošdamiesi „Lietuvos balsas.Vaikai“ muzikinėms kovoms“, – pasakoja A. Ališauskienė.

Šiuo metu vaikų edukaciniame pramogų centre „CurioCity“ vyksta konkursas, kurio metu vaikai gali rungtis su kitais bendraamžiais ir pademonstruoti savo muzikinius gebėjimus bei laimėti nemokamą apsilankymą edukaciniame centre. „Rock Band“ varžybos vyks iki kovo 4-osios, kiekvieną savaitę, darbo dienomis 17 ir 19 val., o savaitgaliais 12, 14, 16, 18 val.

„Rock Band“ iššūkio metu varžomasi penkiose kategorijose, pagal penkis žaidimo sudėtingumo lygius. Nepatenkinti pasiektais pirmaisiais rezultatais, vaikai kitą dieną gali bandyti juos pagerinti, nes varžybose dalyvauja geriausias pasiektas rezultatas. Varžybų dalyvių rezultatai fiksuojami, o kiekvieną pirmadienį paskelbiami penki savaitės laimėtojai, kuriems atitenka pagrindiniai prizai. Daugiau apie žaidimo taisykles informacijos rasite interneto puslapyje www.curiocity.lt.

Kaune, prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ įsikūrusiame didžiausiame Baltijos šalyse vaikų edukacinių pramogų centre „CurioCity“ per žaidimus vaikai ir suaugusieji supažindinami su fundamentaliomis mokslo žiniomis bei naujausiais pasiekimais. Net dvyliką kasdien veikiančių edukacinių erdvių nuolatos papildo mokslo inovacijos, naujausios, dar niekur Lietuvoje neišbandytos žaidimų sistemos, todėl „CurioCity“ lankytojus edukacija per žaidimą lydi nuolat. Nuo atidarymo 2017-aisiais edukaciniame centre jau apsilankė beveik 200 tūkst. vaikų iš Lietuvos ir užsienio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mokslininkai nustatė

mokslininkai nustatė portretas
vaikai, kurie groja muzikos instrumentais, jiems geriau vystosi smegenys, žymiai geriau sekasi tikslieji mokslai, matematika, nes muzika savo fizikine išraiška yra ne kas kita kaip matematika. Paprasčiausias pavyzdys - akordai, kurių garsų dažniai nėra kartotiniai, "pjauna" ausį, tai yra gražiai neskamba. Taip kad muzika yra harmonijos pagrindas. O harmonija yra Visatos pagrindas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių