Quantcast

Ar lyčių lygybės laikais dar reikalingas džentelmeniškumas?

  • Teksto dydis:

Kaip šiandien turėtų elgtis vyrai? Ar džentelmeniškumas vis dar egzistuoja, o gal praleidę moterį pro duris galite ją įžeisti? Etiketo niuansus LNK komentuoja specialistai ir etiketo žinovai.

Prakalbus apie džentelmeniškumą, etiketo žinovas Arminas Lydeka prisiminė nutikimą Vašingtone, kai jo džentelmeniškas elgesys sukėlė moters pasipiktinimą.

„Vašingtone, Kongrese išgyvenau tokį nemalonų incidentą, kai praleidau pro duris savo kolegę, Švedijos parlamentarę. Tai buvo jau seniai, aš tuomet visai jaunas politikas, parlamentaras buvau. Ji akivaizdžiai buvo solidaus, vyresnio amžiaus. Pasielgiau pagal etiketo taisykles, tačiau kokį pusvalandį klausiausi paskaitos, iš kur mes atvykę, kad taip į moterį žiūrime, moterys nėra neįgalios, kad jas reikėtų pirmas praleisti. Visko visur pasitaiko“, – pasakojo A. Lydeka.

„Jei pasigilintume į etiketo reikalavimą, jis skamba taip: žemesnio rango asmuo turi pralesti aukštesnio rango asmenį. Ar visada moteris yra aukštesnio rango, kurią privalu praleisti pro duris? Be abejo, kad ne. Pvz., vyras, prezidentas, konkrečiau – Valdas Adamkus ir greta eina jauna moteris – studentė. Jei abu išmanys etiketo taisykles, jauna studentė praleis pirmą praeiti V. Adamkų, nors jis vyras“, – sakė etiketo žinovas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Etiketo specialistas, rašytojas Giedrius Drukteinis pabrėžė, kad yra nusistovėjusios trys gražaus elgesio kategorijos.

„Egzistuoja trys gražaus elgesio kategorijos, ne tik etiketas. Egzistuoja protokolas, etiketas ir manieros, kitais žodžiais – žmogiškumas, kurį įgyjame gimdami arba gyvendami visuomenėje. Pagal šias tris kategorijas nuomonės pasiskirsto nevienodai. Protokole visada akcentuojama vyro pirmenybė arba užimama socialinės padėtis, hierarchijos klausimas. Etikete jau prasideda niuansai. Įvairiose pasaulio dalyse, kultūrose tai gali pasiskirstyti, nes etiketas yra sisteminė priemonė savo lygio žmogui identifikuoti. Manieringumas yra elementariausias žmogiškumas – priklausomai nuo aplinkybių, jei vyras gali tai padaryti, jis ir padaro, jei moteris gali, tepadaro ji. Niekas negali priekaištautai, kad tai vyro ar moters pareiga“, – sakė pašnekovas.

Tačiau šiais laikais, nenorint ko nors pažeminti ar įžeisti, geriausiai etiketo poziciją identifikuoja pokalbis, kurį akcentuoja ir Lygių galimybių plėtros centro atstovė Aurelija Auškalnytė.

„Turiu labai gerą patarimą. Yra toks metodas kaip pokalbis. Jei moteris įtariai sureagavo į atidarytas duris, pasikalbėkite. Tai gali atverti daug platesnius vandenis. Pasikalbėkite apie lyčių lygybę, gal tai nemalonu, o gal kaip tik malonu“, – teigė ji.

Etiketo tradicijos keičiasi ir lyčių lygybės klausimas koreguoja mūsų visų elgesį. Per amžius pasikeitė ne vienas etiketo aspektas, tai akcentuoja ir G. Drukteinis: „Seniau su kaklaraiščiais alpinistai lipdavo net į Himalajus, olimpiniai čempionai šokdavo į baseiną. Pasikeitė technologijos, elgsena, fizinė sudėtis ir, be abejo, visuomenė pradeda elgtis kitaip. Taisyklės keičiasi. Tačiau neužmirškite, kad elegancija – tai pasirinkimas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zinoma,bet pirma reikia susilygint

Zinoma,bet pirma reikia susilygint portretas
Vyrusam implantuot vaginas,vietoj burnos,o patelkom penius vietoj nosies ir kiausius vietoj akiu,ir tada jau visi bus dzentelmanijai.

Aš  portretas
tiesiog matau kaip einant pro duris į teatrą vyras tarpdury pradeda pokalbį dėl moters praleidimo .Absurdas, jei vyras ne balvonas , tai praleis moterį, o visokios ytės, aitės ir kontrolierės tegul įsižeidinėja.

>špakliuotos kvaišės

>špakliuotos kvaišės portretas
autobusais nevažinėja )
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių