Quantcast

Suskubo keisti tvarką: komplikacijų po cezario pjūvio apmokestinimas papiktino net medikus

  • Teksto dydis:

Diskusijos dėl cezario pjūvio įsisiūbavo. Kritikos negaili ir medikai, ir kai kurie Seimo nariai. Kelis mėnesius galiojusią tvarką Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) suskubo taisyti, tačiau liko daug neatsakytų klausimų, pasakojama LNK reportaže.

Natūralus gimdymas ar cezario pjūvis – nuo metų pradžios moterys jau turi teisę pasirinkti pačios. Tiesa, sostinėje bent kol kas cezario pjūvio savo noru pageidauja vos kelios.

„Dvi pacientės yra kreipusios į mūsų gimdymo namus dėl cezario pjūvio“, – konstatavo Vilniaus gimdymo namų direktorius Bronius Žaliūnas.

„Moterys gali norėti gimdyti atliekant cezario pjūvį dėl įvairių priežasčių. Vienos galbūt – dėl ankstesnės patirties, nes buvo labai sunkus natūralus gimdymas“, – sakė Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos vadovė Marina Pukelienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Dalis naujai tvarkai negaili kritikos. Sako, vargu, ar ją iš viso galima būtų vadinti pasirinkimo laisve. Mat, jei moteris neturi jokių rimtų medicininių problemų, dėl kurių ji negali gimdyti natūraliai, tai tiek už konsultacijas, tiek už cezario pjūvio operaciją turi susimokėti pati.

„Klausimas, ar moteris, kuri turi sveikatos draudimą, moka mokesčius, ar ji vis dėlto turi mokėti visą 100 proc. iš savo kišenės, t. y. 2–3 tūkstančius eurų“, – svarstė Seimo narė Morgana Danielė.

Klausimas, ar moteris, kuri turi sveikatos draudimą, moka mokesčius, ar ji vis dėlto turi mokėti visą 100 proc. iš savo kišenės, t. y. 2–3 tūkst. eurų.

 

„Man atrodo normalu, jei pacientas reikalauja kažkokių išskirtinių sąlygų, kad už jas ir susimokėtų“, – teigė Seimo narė Jurgita Sejonienė.

Tiesa, moteris, kuri pageidauja cezario pjūvio, gydytojų turi būti gerai informuota apie galimas pasekmes.

„Medicininės indikacijos turėtų būti aukščiau nei pacientės norai“, – aiškino J. Sejonienė.

Taip pat – turėti vadinamų santykinių indikacijų, tarp kurių įrašyta, pavyzdžiui, ir gimdymo baimė. 

„Dėl pastarojo teiginio kyla klausimų dėl jos įrodymo. Ar tai turės būti psichiatro išrašas, atsispindėti ligos istorijoje ir pan., kas dabar lydima didelės stigmos“, – sakė M. Danielė.

Tačiau labiausiai moteris piktina tai, kad pasirinkus cezario pjūvio operaciją, iš savo kišenės tektų susimokėti ir už galimų komplikacijų gydymą. Tokią tvarką kritikuoja net medikai.

„Komplikacijų apmokestinimas, kaip minėjau, nėra būdingas jokiai kitai medicinos procedūrai. Būtų toks labai išskirtinis, keliantis daug diskusijų, nes neaišku, kaip jį apibrėžti“, – nuogąstavimų neslėpė M. Danielė.  

„Komplikacijų apmokestinimas iš viso yra baudžiamoji priemonė, kuri ir atgrasė, ir gąsdino moteris“, – teigė M. Pukelienė.

Vos kelis mėnesius galiojusią tvarką SAM suskubo taisyti.

Komplikacijų apmokestinimas iš viso yra baudžiamoji priemonė, kuri ir atgrasė, ir gąsdino moteris.

„Pakeitime numatoma atsisakyti šios pozicijos. Už komplikacijų gydymą po cezario pjūvio operacijos nėščiosios pageidavimu bus apmokoma iš sveikatos draudimo biudžeto lėšų“, – informavo SAM patarėja Aimė Dumšienė.

SAM tikina, kad pakeitimai turėtų įsigalioti netrukus, tačiau ir be to dar lieka daug neatsakytų klausimų.

„Pirmiausiai mums patiems reikėtų įsivardinti, kas tai yra cezario pjūvio operacija pagal moters norą. Pagal tai, kokia dabar Lietuvoje priimta tvarka, vis dėlto suponuoja, kad tai yra cezario pjūvis, nesvarbu, ar pirmas, ar pakartotinas“, – kalbėjo Akušerijos ir ginekologijos centro vadovė Diana Ramašauskaitė.

Medikai sako pasigendantys ir tėvo vaidmens šiame procese. Nors galutinį žodį, daryti cezario pjūvį ar ne, vis tiek priima medikai, baiminamasi piktnaudžiavimo. Kitų šalių patirtis rodo, kad liberalizavus cezario pjūvio operacijų tvarką, jų skaičius vidutiniškai išauga nuo 2 iki 5 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
ne ministrai o tikri durniai tose ministerijose veltedziauja

WC

WC portretas
tai brudai ta landzbergiu sunauja...

Tomas

Tomas portretas
Nejaugi nutare, kad greitu metu ir vyrai prades gymdyti? Todel ir rekauja apie cezario pjuvi. Juk pas vyrus ner pro kur vaikui pralysti.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių