Quantcast

Žalia šviesa: I. Brazdeikiui sugrąžinta Lietuvos pilietybė

Daugiau nei metus trukęs Igno Brazdeikio pilietybės susigrąžinimo procesas galop pasiekė visišką finišą.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, 22-ejų krepšininkas iš Lietuvos Respublikos migracijos departamento gavo taip ilgai lauktą patvirtinimą – jam suteiktas Lietuvos Respublikos piliečio statusas.

„Džiaugiamės, kad galiausiai Ignas yra finišo tiesiojoje, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ patvirtino Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) direktorius Justas Kalinauskas. – Ignas Brazdeikis turi oficialų patvirtinimą, kad yra Lietuvos Respublikos pilietis. Paso gamybos procesu jis užsiims vos pasibaigs NBA reguliarusis sezonas.“

Brazdeikis kovo pabaigoje Niujorke esančiame generaliniam konsulatui sėkmingai pristatė visą pluoštą reikiamų dokumentų, kurie garantavo teisę į Lietuvos pilietybę pagal Lietuvos Respublikos pilietybės įstatymo 7 straipsnyje nurodytą sąlygą – „Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis“.

Remiantis 11-a straipsnio dalimi, Brazdeikis – asmuo, kuris Lietuvos Respublikos pilietybę įgijo gimimu, o kitos valstybės, t.y. Kanados pilietybę, iki Ignui sukako 18 metų, įgijo ne gimdamas. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, sportininkui nuo šiol priklauso dvi pilietybės – Lietuvos ir Kanados.

Brazdeikiui likęs formalumas vėl tampant visaverčiu Lietuvos piliečiu – lietuviško paso gamyba. Šis klausimas nusikelia maždaug dviem savaitėms, o tiksliau – iki Orlando „Magic“ klubo sezono pabaigos.

Jis privalo fiziškai prisistatyti į artimiausią Lietuvos Respublikos konsulatą ar diplomatinę atstovybę ir įvykdyti paso gavimo procedūras.

Krepšininkas veikiausiai rinksis jau lankytą generalinį konsulatą Niujorke. Atstumas iki Lietuvos dėl logistikos prailgins paso gavimą.

Visgi tarp galimų variantų – ir grįžimas į Lietuvą, kur pasas skubos tvarka būtų išduodamas vos per kelias dienas.

Brazdeikis NBA reguliariojo sezono finiše kabinasi į jam išreikštą „Magic“ komandos pasitikėjimą.

Beveik mėnesį jokiam klubui nepriklausęs lietuvis gegužės 2-ąją pasirašė dešimties dienų sutartį su Orlando ekipa, kurioje debiutavo solidžiu pasirodymu – per 32 minutes pelnė 14 taškų, atkovojo 3 ir perėmė 2 kamuolius.

Visi šie rodikliai – kol kas geriausi trumpoje NBA karjeroje. Rytų konferencijoje tryliktąją vietą užimanti „Magic“ nebeturi jokių šansų patekti į atkrintamąsias, o sezoną užbaigs Filadelfijoje gegužės 15-osios maču su vietos „76ers“.

Brazdeikiui vėl gavus lietuvišką pasą, Lietuvos krepšinio federacija (LKF) tuoj pat kreipsis į FIBA ir imsis spręsti situaciją dėl krepšininko teisės atstovauti gimtajai šaliai tarptautiniuose turnyruose.

Kol kas ši teisė priklauso Kanadai, į kurią Brazdeikis dar vaikystėje persikėlė gyventi su šeima. Augdamas šios šalies krepšinio sistemoje, Kaune gimęs vaikinas atstovavo Kanados rinktinei 2015-ųjų Amerikos U16 čempionate ir 2016-ųjų pasaulio U17 turnyre.

Statuso keitimą FIBA kaskart vertina individualiai, o šiame procese šiuo atveju bus reikalingi Kanados krepšinio federacijos sutikimas ir FIBA generalinio sekretoriaus Andreaso Zagklio patvirtinimas.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, LKF jau kurį laiką bendrauja su Kanados federacija dėl Brazdeikio situacijos bei dėl talento perėmimo neturėtų kilti problemų.

Pilietybės susigrąžinimo procese tarpininkaujanti LKF stengiasi padėti visus formalumus sutvarkyti kuo greičiau, jog savo talentu intriguojantis Brazdeikis galėtų būti išbandomas Lietuvos rinktinės stovykloje.

Iki pasiruošimo olimpinei atrankai pradžios lieka kiek daugiau nei mėnuo – tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, kandidatų suvažiavimas preliminariai planuojamas birželio 10-12 dienomis.

Dariaus Maskoliūno vadovaujama komanda kelią į Tokijo olimpiadą skinsis balandžio 29 d. – liepos 4 d. Kaune vyksiančioje kvalifikacijoje.

2019 m. NBA duris pravėręs Brazdeikis startavo legendinėje Niujorko „Knicks“ organizacijoje, kuri į lietuvį investavo 47-ąjį biržos šaukimą.

Šioje komandoje jis per du sezonus sužaidė vos 13 rungtynių, bet šiemet suspindo G lygos burbule atstovaudamas dukterinei „Knicks“ ekipai.

Brazdeikis per 12 mačų vidutiniškai rinko po 20,8 taško ir pagal šį rodiklį buvo šeštas pirmenybėse. 198 cm ūgio lengvasis krašto puolėjas taip pat pridėjo po 9,8 atkovoto kamuolio ir 3,6 rezultatyvaus perdavimo.

Visgi toks solidus pasirodymas neįtikino Niujorko krepšinio galvų ir „Knicks“ kovo pabaigoje įtraukė lietuvį į trijų komandų mainus, per kuriuos jis atsidūrė Filadelfijos „76ers“.

Brazdeikis su šio klubo marškinėliais aikštėje pasirodė tik kartą ir įsibėgėjus balandžiui buvo atleistas. Gegužės pradžioje pasiekė šansas iš „Magic“, už kurio besigriebiantis puolėjas siekia pratęsti NBA svajonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
Tokiems žmonės būtina taikyti išimtis dėl pilietybės.

EdmundasTulcevičius

EdmundasTulcevičius portretas
Pas mus labai lengvai švaistomasi su pilietybių suteikimu , medalių bei ordinų dalijimu , gatvių ir aikščių pervardijamu - istorija su JAV sportininke , medalių įteikimas ,,Geriausiam,, Lietuvos draugui D.Kiseliovui bei Mitkovai , aikštės pavadinimu teroristinės valstybė garbei - turėkim bent lašelį savigarbos .

tam -,,,jav ir lietuvos pilietis ,,,

tam -,,,jav  ir lietuvos pilietis ,,, portretas
na su tokiom rekomendacijom tu jau net ne pilietis--tu tikras pederastas...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių