Quantcast

Rekordinis biudžetas visų „Žalgirio“ iššūkių neišspręs

Kai lūkesčių ir pasiekimų kartelė užkelta aukštai, tai nereiškia, kad ji turi leistis. Vieną įspūdingiausių sezonų istorijoje sulipdęs „Žalgirio“ klubas ir šiemet nusiteikęs neužleisti pozicijų nei Lietuvoje, nei Europoje.

„Nors bus nelengva, stengsimės išlikti ten, kur buvome praėjusį sezoną“, – apie žalgiriečių planus dėstė klubo direktorius Paulius Motiejūnas.

Stipriausias Lietuvos sporto klubas praėjusį sezoną dominavo šalies arenose, pelnydamas jau

20-ąjį LKL čempiono titulą bei iškovodamas Karaliaus Mindaugo taurę. Eurolygoje kauniečiai nužygiavo iki pat finalo ketverto, kur pasipuošė bronzos medaliais.

Itin sėkmingi sportiniai rezultatai klubui padėjo ir ūgtelėti finansinėje srityje. Į „Žalgirio“ areną plūstelėjo beveik 18 proc. daugiau žiūrovų, kurie ne tik užfiksavo rekordinį lankomumą visoje Eurolygoje, bet ir padidino pajamas iš bilietų net 72 proc. Bendrai arenoje įvyko beveik penktadaliu daugiau renginių – 143. Ypatingai reikšmingi buvo Eurolygos ketvirtfinalio batalijos su Pirėjo „Olympiakos“ ir pasaulio ledo ritulio čempionatas.

Pasak klubo direktoriaus Pauliaus Motiejūno, per SODROS, pelno ir kitus mokesčius miestui ir valstybei sugrįžo 1,7 mln. eurų. Dar 1,3 mln. eurų mokesčių surinkta iš arenos renginiuose besilankančių turistų.

Nors pernai planuota surinkti 8,5 mln. eurų. biudžetą, sėkmingi rezultatai leido jį padidinti iki 10,3 mln. eurų. Kauniečiai netgi sukaupė 0,5 mln. eurų rezervą, kuris būtų panaudotas, jei dėl kokių nors priežasčių nepavyktų įgyvendinti šio sezono planų. O jie įspūdingi ir sportine, ir finansine prasme.  Šį sezoną numatyta sukaupti 10,7 mln. eurų biudžetą. Didžiąją jo dalį sudarys pajamos iš rėmėjų bei reklamos – apie 3 mln. eurų, bei pajamos už bilietus – 2,9 mln. eurų. Dar 2 mln. skirs miesto savivaldybė, apie 1,2 mln. planuojama gauti iš TV teisių ir sportinių premijų, o 1 mln. eurų klubas uždirbs iš Isaiah Hartensteino ir kitų žaidėjų pardavimo bei kitų šaltinių. 

„Komandai ilgą laiką trūko generalinio rėmėjo, bet gerėjant rezultatams jis atsirado. Džiugu, kad visiškai atsiskaitėme su žaidėjais, padengėme kitas daugelį metų slėgusias skolas, o dabar liko tik mūsų įsipareigojimai ir paskolų bankams grąžinimas“, – pasakojo P.Motiejūnas.

Didžiausią išlaidų dalį – apie 7,4 mln. eurų sudarys atlyginimai žaidėjams bei treneriams. Lyginant su praėjusiais metais jie išaugo 1,7 mln. eurų. Apie 1,4 mln. bus skirta administracinėms išlaidoms.

– Planuojate surinkti rekordinį biudžetą. Kurioje vietoje jis bus lyginant su kitais Eurolygos klubais?

– Tarp penkių mažiausių biudžetų Eurolygoje. Bet tai nekeičia sportinių tikslų. Sau esame užsibrėžę tam tikrą laimėtų rungtynių skaičių, bet dėl pergalių kausimės kiekviename mače.

– Kaip klubo pajamoms atsiliepė itin sėkmingas praėjęs sezonas?

– Papildomai surinkome maždaug 2 mln. eurų.

– Jei biudžetas renkamas taip sėkmingai, gal Kauno savivaldybė galėtų sumažinti savo paramą?

– Mes suprantame, kad tai yra visų miestiečių pinigai, todėl juos leidžiame tikrai atsakingai. Vis dėlto, žinant visą Eurolygos kontekstą, nenorėtume, kad parama mažėtų. Juolab, kad didelė dalis pinigų per kitus mokesčius grįžta į savivaldybės biudžetą.

– Kaip komandai sekasi ieškoti naujo įžaidėjo?

– Tikimės paieškas pabaigti per artimiausias dvi savaites. Laukiame NBA stovyklų pabaigos ir žaidėjų sprendimų.

– Lietuvos vyrų rinktinės treneris Dainius Adomaitis nervingai sureagavo į „Žalgirio“ trenerio Šarūno Jasikevičiaus pareiškimą neva krepšininkai patys sprendžia, ar vykti į rinktinę, nes tokiu atveju esą iš anksto aišku, kad jie tikrai neatvažiuos. Ar aptarinėjote šią situaciją su D.Adomaičiu ir Krepšinio federacijos (LKF) vadovu Arvydu Saboniu?

– Mano sprendimai būtų radikalūs. Mes, kaip klubas, žiūrime iš savo pozicijų, o rinktinė – iš savo. Dėl šios takoskyros kalta Tarptautinės krepšinio federacija (FIBA). Juk anksčiau nebuvo tos problemos ir norėtųsi rasti visiems priimtinus sprendimus. Šiuo metu vyksta teismai tarp Eurolygos ir FIBA. Kiekviena pusė tempia antklodę į save. Tai nėra gera situacija. Europos krepšinį ištiko krizė ir ją turime įveikti visi kartu. Mes tikrai nesame nusiteikę prieš Dainių ar Arvydą. Bet problemą turime spręsti ne mes, ir ne LKF.

– Kaip vertinate kitų po „Žalgirio“ vėliava esančių komandų pasiekimus?

– Džiugu, kad mūsų futbolininkai pakilo į A lygos turnyro lentelės vidurį. Tai žingsnis į mūsų aukštesnį tikslą – patekimą į UEFA turnyrus bei galimybę užsidirbti ten. Smagu ir dėl regbininkų gerų rezultatų. Tad iš esmės esame patenkinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių