Quantcast

Vėl prisiminė istorinį tritaškį

Šiomis dienomis Ukrainos ir Rusijos žiniasklaidoje dažnai linksniuojamas Kauno "Žalgiris", nes buvo proga: gimtadienį šventusiam buvusiam krepšininkui olimpiniam čempionui Aleksandrui Volkovui vėl teko prisiminti skandalingus 1989-uosius.

Lietuviai – bendražygiai

A.Volkovui, Ukrainos krepšinio federacijos garbės prezidentui, buvusiam Kijevo "Strojitelio" (vėliau – "Budyvelnik"), Maskvos CSKA, Atlantos "Hawks", Atėnų "Panathinaikos", Pirėjo "Olympiakos", Ukrainos ir SSRS rinktinių žaidėjui, sukako 56-eri.

1988-aisiais A.Volkovas, kartu su Arvydu Saboniu, Šarūnu Marčiulioniu, Rimu Kurtinaičiu, Valdemaru Chomičiumi atstovavęs SSRS komandai, iškovojo Seulo olimpinių žaidynių aukso medalius.

Tačiau pastaruoju metu daugiau laiko JAV nei Europoje praleidžiantis vienas geriausių visų laikų Ukrainos krepšininkų savo gimtadienio proga dažniau klausinėjamas ne apie triumfą Seule, tačiau apie 1989-ųjų SSRS čempionato finalą, kai "Budyvelnik" ekipa aukso medalius iškovojo ne varžybų aikštėje, bet sporto valdininkų kabinetuose.

Drama Kaune

Tą sezoną SSRS čempionato reguliarųjį etapą "Žalgiris" užbaigė pirmoje vietoje (38 pergalės ir 6 pralaimėjimai), toliau išsirikiavo "Budyvelnik" (35 ir 9) ir CSKA (31 ir 13).

Tai, kad 1–2 vietas užėmusioms komandoms reikės žaisti finalo mačą, SSRS krepšinio funkcionieriai nusprendė iki sezono pabaigos likus vos kelioms savaitėms. Prieš čempionatą toks reglamentas nebuvo numatytas.

Pirmos "Žalgirio" ir "Budyvelnik" rungtynės įvyko Kijeve, jas 97:94 laimėjo aikštės šeimininkai, o nugalėtojams 25 taškus pelnė A.Volkovas.

Antra dvikova – Kauno sporto halėje. "Žalgiriui" negalėjo padėti traumuotas A.Sabonis. Likus žaisti 12 sek., Gintaras Krapikas išlygino rezultatą – 87:87, tačiau paskutinę varžybų akimirką A.Volkovas pataikė tritaškį.

Teisėjai persigalvojo

"Žalgiriečiai jau buvo drabužinėje, ruošėsi persirengti, nes manė, kad pralaimėjo. Tuo metu halėje įsisiautėjo Kauno komandos gerbėjai. Teisėjai (Aleksandras Grigorjevas ir Michailas Davydovas – aut. past.), galbūt pabūgę asmeninės atsakomybės, nusprendė neįskaityti mano tritaškio – esą kamuolį į krepšį mečiau pasibaigus pagrindiniam laikui, tad pratęsė rungtynes. Pralaimėjome 93:98", – pasakojo A.Volkovas.

Tąkart "Žalgiriui" 30 taškų pelnė R.Kurtinaitis.

"Budyvelnik" klubo strategai nesutiko su teisėjų sprendimu. Ukrainos atstovai rėmėsi televizijos įrašu – ekranuose laikmatis rodė 1 sek., kai A.Volkovas išmetė kamuolį. LRT vadovai tikino, kad jų televizijos ir rungtynių sekretoriato laikmačiai – du skirtingi dalykai, televizijos laikrodis gali turėti paklaidą.

Trečios, lemiamos, rungtynės turėjo vykti taip pat Kaune.

Rungtynių teisėjai, galbūt pabūgę asmeninės atsakomybės, nusprendė neįskaityti mano tritaškio.

Į halę neatvažiavo

"Mano tėvas pasakojo, kad žūtbūtiniam mačui ruošėsi ir A.Sabonis. Tačiau kijeviečiai iš viešbučio į areną neatvyko – neva treneris Viktoras Boženaras liepęs autobuso vairuotojui važiuoti į oro uostą", – pasakojo arbitro M.Davydovo sūnus, taip pat krepšinio teisėjas Aleksejus Davydovas.

Kijeviečiai parašė protestą SSRS sporto ir krepšinio vadovams. Maskvoje buvo surengtas uždaras susirinkimas.

Po diskusijų buvo pateikti trys galimi ginčo sprendimo variantai: pirmasis – "Budivelnyk" protestą patenkinti, atšaukti pratęsimo rezultatą ir įskaityti A.Volkovo metimą, antrasis – abiem komandoms įteikti SSRS aukso medalius ir trečiasis – anuliuoti antrų rungtynių rezultatą ir žaisti jas iš naujo.

Iš pradžių po 9 balsus surinko pirmas ir trečias variantai, o per lemiamą balsavimą daugumą pelnė pirmas.

Permaininga karjera

Likimo ironija: istorinio metimo autorių A.Volkovą maždaug po dviejų dešimtmečių pasmerkė naujieji jo buvusio klubo "Budyvelnik" vadovai.

2007–2015 m. A.Volkovas vadovavo Ukrainos krepšinio federacijai. 2008-aisiais atvirą laišką paskelbę šeši šalies superlygos klubai (tarp jų – ir "Budyvelnik") pareiškė ketinimus įkurti kitą krepšinio lygą, nes "federacija pataikauja tik stipriausiems klubams – "Kyiv" ir "Azovmaš", o prezidentas A.Volkovas tai toleruoja".

Tad 2008–2009 m. sezoną šalies krepšinis pradėjo pasidalijęs į dvi stovyklas: federacijos globojamą lygą pasirinko 8 ekipos, A.Volkovo oponentai subūrė 10 komandų.

2009–2010 m. Ukrainoje vėl vyko vienas krepšinio čempionatas, jame dalyvavo 14 klubų.

2015–2016 m. sezoną – naujos skyrybos: šalies krepšinio federacijos "SL Favorit Sport" lygoje varžėsi devynios komandos, superlygoje –  aštuonios.

Nuo 2016–2017 m. sezono stipriausi Ukrainos vyrų krepšinio klubai rungtyniauja superlygoje.

Šiemet dėl koronaviruso šalies pirmenybės buvo sustabdytos kovo 13-ąją. Čempionu pripažintas "Dnepr", sidabro medaliai teko buvusio žalgiriečio Ainaro Bagatskio treniruojamiems "Kyiv Basket" krepšininkams, o bronzos – Karlio Muižnieko vadovaujamai Kamensko "Prometej" komandai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Volkovui

Volkovui portretas
nereik tokių nesąmonių mėtyt ir nebus klausimų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių