Quantcast

Užsikūręs „Žalgiris“ – visateisis atkrintamųjų lenktynių dalyvis

Šarūnas Jaskevičius sako pasimokęs iš ankstesnių metų klaidų ir nebesekantis turnyrinės lentelės situacijos. K.C. Riversas tikina taip pat pirmiausia besirūpinantis savo komanda ir jos pergalėmis. Panašiai, ko gero, pasakytų bet kuris kitas žmogus „Žalgirio“ rūbinėje ir visi jie būtų visiškai teisūs.

Pernelyg skaičiuoti „Žalgiris“ dar išties neprivalo, bet vienas faktas jau aiškus – kauniečiai realiai įsijungė į atkrintamųjų vietos lenktynes ir viskas dabar – jų rankose.

Tose lenktynėse yra dar mažiausiai šešios, daugiausiai – devynios komandos. Jos visos Eurolygos finišo tiesiojoje gali pasiplėšyti dėl dviejų paskutinių atkrintamųjų vietų.

Pirmasis šešetas Eurolygoje yra gana aiškus ir stabilus jau kurį laiką, o tikra pekla prasideda nuo septintosios pozicijos. Joje dabar įsitaisiusi Valensijos „Basket“ (12-12), jai įkandin žengia keturios komandos su 11-14 rezultatu, po to – Belgrado „Crvena Zvezda“ (10-14) ir „Žalgiris“ (10-15). Ambicijų kabintis į aštuonetą dar tikrai neprarado ir „Baskonia“, Berlyno ALBA bei Vilerbano ASVEL (visos 9-16).

Iki reguliariojo sezono pabaigos daugumai komandų liko sužaisti po 9 rungtynes – daugiau nei ketvirtis sezono, – todėl scenarijų dar – tūkstančių tūkstančiai.

Tačiau jeigu šios atkrintamųjų lenktynės išliks tokios įtemptos ir su tiek daug dalyvių, labai realu, kad į aštuonetą įšoks bent viena komanda su neigiamu pergalių-pralaimėjimų balansu (16-18 ar net 15-19).

Tai reiškia, kad „Žalgiriui“ paskutinę sezono atkarpą reikia sužaisti bent 6-3. Geresnis rezultatas (bent 7-2), ko gero, garantuotų vietą atkrintamosiose, o net prastesnis (5-4) gali palikti menkas viltis.

Kiek realu finišuoti 6-3? Per paskutinių 10 rungtynių seriją kauniečių santykis yra 7-3 ir jų forma pastaruoju metu leidžia tikėtis geriausio.

Daug lems kitos trejos rungtynės su turnyrinės lentelės kaimynais („AX Armani Exchanghe“, „Chimki“ ir „Zenit“). Tada lauks šešerių rungtynių atkarpa, kurioje keturi varžovai bus iš stipriausiųjų aštuoneto, o penktasis – „Fenerbahče“.

„Žalgiris“ pirmiausia privalo be klaidų išlaikyti artėjantį trejų rungtynių testą ir tada prasidės tikrieji išbandymai.

„Mums reikia rūpintis „Žalgiriu“, o kitos komandos rūpinsis savimi, – po ketvirtadienio mačo Vitorijoje tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė K.C. Riversas. – Turime daryti, ką reikia, kad laimėtume, ir gal žetonai pakris mūsų naudai. Mūsų likimas yra mūsų rankose, kaip ir kitų komandų likimas – jų rankose.“

„Prieš 3-4 metus skaičiavome, žiūrėjome visas komandas... Dabar, patikėkite, mes nieko neskaičiuojame, – sakė Š. Jasikevičius. – Vienintelis šansas, jei nori kažką pasiekti, yra laimėti tau ir kito kelio nėra. Nereikia nieko skaičiuoti. Reikia eiti į kitas rungtynes su tuo pačiu mentalitetu. Skaičiuodamas, man atrodo, atvirkščiai, dar prisidarysi sau blogų dalykų.“

Kauniečiai po Kalėdų demonstruoja laimėtojų mentalitetą ir dar vienas to pavyzdys buvo ketvirtadienį Vitorijoje. Ten „Žalgiris“ ne tik toliau srėbė tai, ką prisivirė per tą tragišką devynių pralaimėjimų seriją, bet ir pademonstravo veidą, kokio iš jų nematėme sezono pradžioje.

Dvikova su „Baskonia“ buvo tokia, kurioje dar prieš du mėnesius „Žalgiris“, atrodo, būtų subyrėjęs. Penkios klaidos per pirmas 5 minutes, devynios – per pirmą dvikovos dalį. Tos klaidos – ne tik stringant agresyvioje varžovų pikenrolo gynyboje, bet ir išmetant kamuolį į užribį ar užsibūnant 3 sekundes baudos aikštelėje.

Pridėkite prie to vos 2 taiklius tritaškius iš 12 ir gausime tipinį sezono pradžios „Žalgirį“. Tik šį kartą jautėsi, kad viskas galiausiai susidėlios į vietas.

Tam impulsą davė puolime atkovojami kamuoliai. Kai žalgiriečių metimai atšokdavo nuo lanko, kamuoliai atsidurdavo baltas aprangas vilkėjusių vaikinų rankose ir taip dar iki ilgosios pertraukos „Žalgiris“ puolime buvo sugriebęs daugiau kamuolių (10) nei varžovai gynyboje (9).

Ypatingai čia išsiskyrė Edgaras Ulanovas, dar iki ilgosios pertraukos sugriebęs 4 kamuolius po varžovų krepšiu.

„Žalgirio“ puolėjas dėl to pirmiausia atidavė duoklę geram komandos puolimui.

„Jeigu kamuolys gerai sujuda, metimas yra paruoštas, žaidėjai žino, kad tikrai bus metimas, tada lengviau užsiimti poziciją, žinai, kur jis gali atšokti. Svarbiausia – paruošti gerą ataką, tada ir daugiau šansų atkovoti kamuolius, – aiškino E. Ulanovas. – Plius, momentais jie išsikeisdavo ir, kai esi didesnis, privalai bandyti atkovoti kamuolį.“

„Tie atkovoti kamuoliai ir pozicinių atakų skaičius mus išlaikė puolime, – sakė Jasikeveičius. – Minus 5 (po dviejų kėlinių) su tokiu žaidimu, mano manymu, buvo labai geras rezultatas.“

„Žalgiris“ Vitorijoje nepametė galvos net tada, kai reikalai nesiklostė. K.C. Riversas antrajame kėlinyje prametė keturis iš eilės tritaškius – po du iš dešiniojo ir kairiojo kampų – ir po paskutinio netaiklaus metimo pats pasiprašė keitimo.

Sulig ketvirčio pabaiga jis pro šalį šveitė ir penktąjį tritaškį, tačiau galiausiai pramušė trečiajame kėlinyje, kai po jo trijų taškų vertės metimo „Žalgiris“ įgijo dviženklę persvarą – 56:45.

„Metikai mėto, – po dvikovos šyptelėjo K.C. Riversas. – Kaip ir sakau kitiems vaikinams per treniruotes, tiesiog reikia mesti. Šiandien buvo tobulas pavyzdys: tiesiog reikėjo pajusti ritmą, metimą. Turėjau progą mesti, mečiau. Tai nebuvo geriausia diena man, bet svarbiausia, kad laimėjome.“

Kaip dėl to prašymo būti pakeistam?

„Man reikėjo prisėsti, – atsakė K.C. Riversas. – Ne dėl to, kad neatidaviau visų jėgų, o dėl to, kad kartais reikia atsisėsti, nusiraminti ir suprasti, kad krepšinis žaidžiamas dviejose aikštės pusėse ir reikia išlikti agresyviam gynyboje.“

Šitas šaltų galvų turėjimas yra bene didžiausias „Žalgirio“ pokytis per pastarąsias 8 savaites, lyginant su sezono pradžia. Vakar Thomasas Walkupas, Lukas Lekavičius ar Nigelas Hayesas ne geriausiai pradėjo rungtynes, tačiau susitvarkė su savimi ir po ilgosios pertraukos buvo svarbūs pergalės kalviai.

L. Lekavičius antroje dvikovos dalyje pelnė 11 iš savo 13 taškų, T. Walkupas per likusį rungtynių laiką suklydo vos kartą ir finišavo su 6 rezultatyviais perdavimais ir dviem svarbiais metimais trečiajame kėlinyje, o N. Hayesas pelnė 8 taškus ir atkovojo 6 kamuolius.

Taip „Žalgiris“ palaužė komandą, kuriai buvo pralaimėjęs 5 kartus iš eilės ir tai buvo antra ilgiausia tokia jų nesėkmių serija. Ilgiausiai kauniečiai negali palaužti ekipos, kuri už 11 dienų viešės Kaune – Maskvos srities „Chimki“ krepšininkams „Žalgiris“ pralaimėjo jau 8 dvikovas iš eilės, o paskutinę pergalę šventė 2010 metais.

Apskritai, artimiausi penki „Žalgirio“ varžovai buvo pranašesni pirmojo rato dvikovose, todėl revanšo nuotaikų kauniečių rūbinėje tikrai netrūks. Kaip ir netrūko džiaugsmingų emocijų po vakarykštės pergalės.

Zachas LeDay į rūbinę įskriejo taip šaukdamas, tarsi ką tik būtų laimėjęs dar vieną taurę. Jis dainavo, o likusių komandos draugų skaldomi pokštai ir keliamas šurmulys rūbinėje rodė didesnį nei įprastą džiaugsmą.

Kodėl gi nesidžiaugus?

„Žalgiris“ užsikūrė ir antrus metus paeiliui tai daro pačiu tinkamiausiu metu. Laukia intriguojantis sezono finišas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"asai"

"asai" portretas
zalgiriuko,nusileiskit ant zemes,per likusias nors dvi laimekit ir to net neisdegs ,14 vieta sviecias.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių