Quantcast

Snaudulys Justiniškių nekankina: čia klesti krepšinis

Susipažinus su Justiniškėmis iš arčiau paaiškėja, kad vienas sostinės miegamųjų rajonų visai nėra toks apsnūdęs, kaip galėtų pasirodyti, – veiklos čia apstu. O jei reikėtų sugalvoti vieno žodžio apibūdinimą šiai veiklai, „krepšinis“ tiktų kuo puikiausiai.

Artimiausi planai – švarintis

Antroji lietuvių religija krepšinis Justiniškėse klesti. Ir tai nereiškia, kad viskas baigiasi tik kiemuose mušinėjamu kamuoliu, – čia dalį gyvenimo praleido vieni žymiausių krepšininkų broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai, Rimantas Kaukėnas, čia Mykolo Biržiškos gimnaziją baigė NBA geriausiu mėnesio naujoku jau spėtas pripažinti Jonas Valančiūnas.

Justiniškių seniūnijos bendruomenės pirmininkas Valentinas Gavrilovas sako, kad ir be šio sporto čia yra ką veikti. Tiesa, jis pripažino, kad vienas svarbiausių ir išskirtiniausių metų renginių mikrorajone yra būtent Justiniškių krepšinio turnyras.

„Balandžio 27-ąją tradiciškai vyks „Darom“ akcija – bandysime įtraukti kuo daugiau justiniškiečių. Kai sniegas jau visiškai ištirps, žinosime ir apie konkrečias vietas, kur reikia daugiausia tvarkyti. Gegužę vyksta ir Kaimynų dienos, paprastai mėnesio pabaigoje. Kol kas dar neturime suplanavę, kas vyks, bet gegužę bendruomenės atstovai kviečiami į spektaklį Taikos progimnazijoje, tikimės, priderinti prie motinos dienos“, – artimiausius renginius anonsavo bendruomenės pirmininkas.

Turnyras laukia rugsėjį

Anot V. Gavrilovo, tradicinis Justiniškių krepšinio turnyras jau vyko trejus metus, tad šių metų rudenį jis bus organizuojamas ketvirtą kartą.

„Turnyras vyksta dviejose aikštėse, kuriose yra keturi krepšiai. Žaidžiančių būna tikrai labai daug – pernai, rodos, dalyvavo 28 komandos. Netgi paskirstome visus į tris amžiaus grupes – jauniausius, vyresnius ir vyresnius nei 17-os. Kviečiame ir teisėjus, turime net ir apdovanojimų – padedami rėmėjų, turime ir prizų, taurių, medalių. Visada įteikti apdovanojimus kviečiame ir žymesnių žmonių“, – pasakojo V. Gavrilovas.

Įprasta, kad JAV miegamuosiuose kvartaluose vykstantys gatvės krepšinio turnyrai išugdo ir būsimas NBA žvaigždes. O kaip yra Justiniškėse? Gal ir čia yra naujų vietos talentų, kurių laukia Lietuvos klubai?

„Na, tokių žinių, kad vietinius kiemo žaidėjus imtų į klubus, lyg ir neturime. Bet varžybos čia vyksta tikrai profesionaliai. Beje, pasklidus žiniai apie turnyrą, komandos sudaromos jau ne tik iš Justiniškių gyventojų – juk kaip sukontroliuosi, yra ir žaidėjų iš kitų rajonų. Bet pažiūrėti tikrai yra į ką“, – pasakojo bendruomenės vadovas.

Įgyvendino svajones

Kaip ir kituose mikrorajonuose, čia irgi vyksta kalėdiniai renginiai. Gruodžio 10–15 d. netoli seniūnijos nedidelėje aikštelėje ypač laukiami mažieji – čia groja gyva muzika, Kalėdų Senelis teikia vaikams dovanėles.

Pernai justiniškiečiai mielai dalyvavo ir nacionaliniame projekte „Vaikų svajonės“, kuriuo buvo siekiama įgyvendinti gražias socialinės rizikos šeimose augančių vaikų svajones.

„Surinkome duomenis apie vaikus, gyvenančius sudėtingose šeimose, tada paskatinome bendruomenės narius atkreipti dėmesį į tų vaikų svajones, ėmėme tas šeimas globoti. Pirmas blynas neprisvilo, padarėme tai, ką planavome, – nors daug ir neaprėpėme, bet bent jau keturias šeimas, turinčias po kelis vaikus, aplankėme, padėjome jiems įgyvendinti svajones“, – džiaugėsi jis.

Pagyrimų pašnekovas negailėjo ir seniūnijai – esą seniūnas padeda organizuoti krepšinio turnyrą, prisideda prie kitų renginių. Beje, didžiąją dalį renginių pavyksta surengti iš savivaldybės skiriamų lėšų – pastaraisiais metais tam skirta 100 tūkst. litų. Planuojama, kad ir šiemet bus gauta panaši suma. Pinigus bendruomenė, pasitarusi su seniūnaičiais, skiria ir patalpų nuomai, ir stovėjimo aikštelėms tvarkyti, net mokyklų stadionams aptverti.

Tiesa, yra ir liūdnoji pusė – pinigų nėra tiek, kad būtų galima surengti daugybę puikių renginių, o ir kultūros įstaigų čia niekada nebus tiek, kiek prestižiniuose Vilniaus rajonuose. Ir vis dėlto bendruomenės atstovai trykšta optimizmu.

Atgimė biblioteka

„Na, Justiniškės yra miegamasis rajonas, tad tiek renginių, kiek Vilniaus centre, nėra. Bet turime savo gražią vidinę zoną, turime nuostabų fontaną, prie kurio gera pasėdėti, ypač karštą vasaros dieną. Turime daugybę sporto, krepšinio aikštelių, kuriose pilna vaikų ir jaunimo. Yra ir turgelis, kuriame parduodama viskas, – nuo maisto iki drabužių. Justiniškių pakraštyje, į Buivydiškių pusę, yra ir tvenkinys, tik jame maudytis nepatariama. Jis likęs dar nuo Buivydiškių žemės ūkio mokyklos, ten anksčiau buvo veisiamos žuvys. Dabar gal ten ir eina kas nors maudytis, bet savo vaikų tikrai neleisčiau“, – pripažino V. Gavrilovas.

Justiniškės anksčiau turėjo net kelias bibliotekas, tačiau mažėjant lankytojų jas teko uždaryti, o dabar likusi tik viena. Tiesa, dar viena prikelta naujam gyvenimui – buvusios bibliotekos patalpos skirtos bendruomenei. O gavus naujas patalpas neabejojama, kad bus ir daugiau renginių.

„Justiniškėse veikia vaikų ir jaunimo klubas, taip pat  vaikams bei jaunimui iš probleminių šeimų skirtas policijos klubas – jie taip pat aktyviai dalyvauja mūsų renginiuose, yra neįgaliųjų klubas „Draugystė“, kuris turi ir savo krepšinio komandą. Beje, labai aktyviai bendruomenės nariai dalyvauja ir socialiniuose tinkluose – daugiau kaip 1000 narių turime Justiniškių grupėje feisbuke, ten dalijamasi ir fotografijomis, naujienomis, net sprendžiamos problemos“, – džiaugėsi pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių