Quantcast

S. Kairys apie vaikų krepšinį: draudimais neužauginsime naujo Š. Jasikevičiaus

  • Teksto dydis:

Pokyčius vaikų krepšinyje stebintis treneris Steponas Kairys nusprendė nebetylėti ir socialiniame tinkle „Facebook“ išreiškė savo nuomonę apie moksleivių lygos taisykles. Jos draudžia gynyboje padėti komandos draugams ir nuo tiesioginio oponento nutolti per nustatytą atstumą.

S. Kairio nuomone, tai griauna Lietuvos krepšinio puolimo ir gynybos pamatus.

„Faktiškai žaidimas vyksta 1x1, – rašo S. Kairys. – Likusieji išsidėsto aikštelės kraštuose. Šio draudimo autoriai bando paaiškinti tokio sprendimo naudą, sakydami, kad taip mes padėsime jauniems žaidėjams greičiau tobulėti individualiai. Yra manančių, kad toks pokytis genialus, siunčiančių kitaip manančius „po lapais“. Štai mano atstatymas jiems:

Genialus pokytis sakote? Pagal jus išeitų, jog šiškauskai, kaukėnai, macijauskai, štombergai sporto mokyklose žaidė pagal minėtą „genialią“ sistema, kur 4 nubėga į kraštus su juos ginančiaisiais (berods, metro atstumu), o vienas su kamuoliu apžaidinėja savo gynėją 1x1? Nejuokinkite! Nei minėti žaidėjai, nei Šarūnas Jasikevičius neužaugo šitokios sistemos pagalba. Šaras, kuris nebuvo crosoverių karaliumi, ypatingu žaidėju 1x1, sugebėjo tapti vienu geriausiu įžaidžiančių pasaulyje savo žaidimo skaitymu, optimaliais sprendimais, laimėtojo charakteriu. Įsivaizduokime šachmatų mokykla, kurioje vaikai būtų mokomi žaisti šachmatais, draudžiant jiems naudotis arkliais аr bokštais. O juk krepšinis, kaip ir šachmatai, yra intelektuali sporto šaka.“

Anot S. Kairio, tokie draudimai griauna ne tik komandinio puolimo supratimą, bet ir komandinės gynybos pagrindus.

„Komandines gynybos pagrindai – teisingos padėties pasirinkimas kamuolio ir ginamojo atžvilgiu, kamuolio ir ginamojo matymas vienu metu, savalaikis atėjimas į pagalbą, komunikacija, yra tie dalykai, kurie ugdo įgūdžius, taip reikalingus, ir taip nelengvai įdiegiamus šioje komandinėje sporto šakoje. Šioje „genialioje“ sistemoje minėti įgūdžiai ignoruojami. Kita vertus, teisinga komandine gynyba sąlygoja gerų sprendimų puolime tobulinimą“, – rašo S. Kairys.

Anot trenerio, akivaizdu, kad Lietuva išgyvena kūrybingų gynėjų badą, tačiau ieškant tam sprendimo, nereikėtų mėtytis prie kraštutinumų.

„Turėtume siekti teisingo santykio tarp individualaus ir komandinio musu krepšinio vilčių rengimo, o ne blaškytis nuo vieno kraštutinumo prie kito. Lietuva išgyvena kuriančių gynėjų stygių, tad panašiais draudimais mes neužauginsime naujo Jasikevičiaus ar šiandien siaučiančio Campazzo. Tad prieš siųsdami vieni kitus po lapais gerai pagalvokime, kad patys ten neatsidurtume…“ – feisbuke rašė S. Kairys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių