Quantcast

Po lyderių mūšio – linkėjimai toliašaudei artilerijai

"Žalgirio" žaidime jau atsiranda gerų ženklų. Dvikova su "Rytu" tai tik patvirtino, todėl jau šią savaitę galime tikėtis ir prošvaisčių Eurolygoje", – vylėsi Vladas Garastas. Legendinis krepšinio treneris mano, kad po pergalės prieš Vilniaus "Rytą" į Kauną sugrįš ir laimėjimai tarptautinėje arenoje.

Gal 13-ka ir vadinamas Velnio tuzinu, tačiau žalgiriečiams tai – nė motais. Užvakar jie įsirašė tryliktą pergalę iš tiek pat galimų Lietuvos krepšinio lygos ("LKL-Betsafe") čempionate, 78:72 savo aikštėje patiesdami "Ryto" ekipą, o netrukus mėgins nutraukti nesėkmių seriją 13-ajame Eurolygos ture.

"Net kai "Žalgiris" buvo atsilikęs 15 taškų, žinojau, kad kauniečiai laimės. Jautėsi jų užtikrintumas ir pasitikėjimas savo jėgomis", – dėstė V.Garastas.

Galingai (25:10) startavę vilniečiai Kauno arenoje spėjo pasijusti padėties šeimininkais, tačiau tuo metu "Žalgiris" pabudo. Kauno ekipos atsakomasis spurtas 9:0 ją priartino iki vienženklio atstumo, o ilsėtis žalgiriečiai išėjo atsilikdami tik vienu metimu (40:37). Nors Eimanto Bendžiaus vedami svečiai spėjo dar sykį atsiplėšti (53:43), favoritų tritaškiai bei galingi reidai po krepšiais vėl nusvėrė svarstykles jų naudai. Šįkart galutinai.

Kauno ekipos gretose pirmuoju smuiku griežė Artūras Milaknis, pavadavęs dėl traumų nežaidusius Paulių Jankūną ir Marių Grigonį. Kapitono pareigas perėmęs snaiperis surinko 14 taškų, pataikydamas visus penkis metimus.

– Žalgiriečiai buvo laikomi neabejotinais LKL lyderių mačo favoritais. Ar tikėjotės tokio aršaus vilniečių pasipriešinimo Kaune? – pasiteiravome V.Garasto.

– Pirmiausia reikėtų kalbėti apie motyvaciją. Vilniečiai atrodė nusiteikę labai kovingai. Gal prie to prisidėjo ir mūsų arenoje skambėję šūksniai, esą anąsyk "Rytą" įveikėme dideliu skirtumu, o dabar išvis sutriuškinsime. Atrodė, kad tai labiau užvedė varžovus. Pateiksiu pavyzdį: kai 1979 m. pradėjau dirbti su "Žalgiriu", SSRS čempionate buvome tik 11-ti, o Vilniaus "Statyba" – trečia. Mus su komandos kapitonu Mindaugu Arlausku pakvietė į naujametę sportininkų vakaronę Vilniuje, kur dalyvavo visa "Statybos" komanda. Žurnalistai paklausė, kurias vietas Lietuvos komandos užims šį sezoną. Kažkas pajuokavo, kad visi finišuos savo vietose. Tuomet visi vilniečiai ėmė kvatotis. Aš atsisukau į M.Arlauską ir pasakiau: atsimink šitą juoką! Manau, kad jis tas reakcijas įsiminė ir perdavė kitiems žalgiriečiams. Ir ką jūs manote! Tą sezoną mes iškovojome sidabrą, o vilniečiai liko 9-ti. Todėl motyvacija yra labai svarbus dalykas ir nereikėtų taip įkvėpti varžovų.

– Vis dėlto vilniečių kovingumą niekais pavertė patys žalgiriečiai. Jie nesupanikavo ir parodė tvirtus nervus, pataikydami net 45 proc. tritaškių. Kodėl LKL varžybose mūsiškiams tritaškiai krinta pavyzdingai, o Eurolygoje krepšys – tarsi užrištas?

– Su tais tritaškiais ne viskas taip paprasta. Nenoriu atrodyti, kaip pamokslautojas, bet apie metimus aš esu parašęs atskirą knygą. Studijavome metimo techniką, kurią demonstravo mūsų geriausieji to meto krepšininkai: Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Rimas Kurtinaitis ir Valdemaras Chomičius. Knyga buvo perleista ir Rusijoje, vadinosi "Metimas lietuviškai". Ji buvo labai populiari. Šioje knygoje priėjome prie išvados, kad reikia žinoti, kodėl tu pataikai arba ne. Ar netechniškai atlieki judesius, ar buvo netinkama kamuolio metimo trajektorija, o gal sąlytis ne su tais pirštais. Yra labai daug aspektų. O kur dar psichologiniai dalykai! Visada reikia tikėti, kad pataikysi, bet taip pat svarbu žinoti, kas tau trukdo. Pasakymo, kad šiandien man tiesiog nepaėjo ar aš gal esu prastos fizinės formos, išvis negali būti. Čia nereikia šokti du metrus į aukštį, kad būtų reikalinga tobula sportinės forma ar panašiai. Kita vertus, taiklumas priklauso ir nuo varžovo gynybos. Intensyviai žaidžiant krepšininko pulsas pakyla iki 160–180 tvinksnių per minutę. Todėl patarimas išmesti daugiau metimų prieš treniruotes, ar po jų, kai kūnas yra beveik ramybės būsenos, klaidingas. Galbūt reikia kaip tik daugiau mėtyti esant aktyviai gynybai, judesyje įveikiant pasipriešinimą. Tada būtų modeliuojamos varžybų situacijos.

– Kad ir kaip būtų, tolimi žalgiriečių metimai pagaliau ėmė kristi padoresniu procentu. Galbūt panašius į A.Milaknio sekmadieninį pasirodymą (4 iš 4 pataikytų tritaškių) pamatysime ir penktadienį akistatoje su turnyro lentelės kaimyne "Valencia" komanda?

– "Žalgirio" žaidimo kreivė ėmė kilti jau nuo dvikovos su CSKA. Už pasirodymą Maskvoje žalgiriečius, nepaisydami pralaimėjimo, privalome pagirti. Tąsyk koją jiems pakišo tik tai, kad paskutinę akimirką CSKA nusišypsojo sportinė sėkmė – įkrito sudėtingas tritaškis.

Į Kauną atvykstanti "Valencia" ekipa atrodo įveikiama (turi 1 pergale daugiau nei žalgiriečiai), bet ir su ja turėsime kautis. Kita vertus, sužaista tik dvylika rungtynių, liko net 22. Vadinasi, laukia ilgas kelias, kuriame "Žalgiris" dar tikrai gali atsitiesti.


Statistika

"Žalgiris"–"Rytas" 78:72 (19:27, 18:15, 26:20, 15:10). "Žalgirio" arena, 9 724 žiūrovai.

"Žalgiriui" taškų pelnė: A.Milaknis (1/1 dvitaškių, 4/4 tritaškių) 14, J.Landale'as 12 (7 atk. kam.), E.Ulanovas 11, L.Lekavičius 10, N.Hayesas 9, T.Walkupas 8 (7 rez. perd., 7 atk. kam., 8 išprovokuotos pražangos), Z.LeDay 7, K.C.Riversas 5, M.Gebenas 2/ "Rytui": E.Bendžius 17 (6 atk. kam.), T.Holloway'us 10, M.Echodas 9, F.Cruzas ir D.Bičkauskis po 7, E.Kairys ir C.Bairstow po 6, M.Girdžiūnas 4, A.Butkevičius, M.Blaževičius ir D.Sirvydis po 2.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 18/33 (55 proc.) ir 20/38 (53 proc.), tritaškių – 10/22 (45) ir 7/20 (35), baudų metimų – 12/17 (71) ir 11/18 (61). Atkovota kamuolių – 31 ir 32, p



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių