Quantcast

Permainų sezoną pradedantis M. Grigonis: konkurencijos nebijome

  • Teksto dydis:

Savaitgalį prasidėjo 28-asis Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezonas. Pirmieji starto liniją kirto Klaipėdos "Neptūno" ir Alytaus "Dzūkijos" klubai, o titulą ginantis Kauno "Žalgiris" sekmadienį namuose egzaminavo "Šiaulius".

Nors klaipėdiečių ir alytiškių susitikimas klostėsi permainingai, savo senbuvio Martyno Mažeikos, pelniusio 19 taškų, vedami šeimininkai įrodė pranašumą 84:81. Simas Galdikas pridūrė 16 taškų, Tadas Pažėra 12, Žygimantas Janavičius (6 rez. perd.) ir Benas Griciūnas – po 10.

Kitose savaitgalio rungtynėse Kėdainių "Nevėžis" išvykoje 82:72 pranoko Pasvalio "Pieno žvaigždes", o Vilniaus "Rytas" 106:77 nušlavė Utenos "Juventus". Sekmadienį Panevėžio "Lietkabelis" priėmė Prienų "CBet", o žalgiriečiai Brettą Kavanaugh "Šiaulius".

"Smagu, kad ilgai lauktas sezonas prasideda, būtų gerai, jeigu jis ir baigtųsi kaip numatyta", – prieš sezono startą kalbėjo Marius Grigonis.

Kauno "Žalgirio" ir Lietuvos rinktinės gynėjas apsilankė "Kauno dienos" dienraščio televizijos studijoje.

"Bet kuriame darbe reikia užsiauginti storą odą, kad nuo tavęs atšoktų kritika. O mes jos gauname labai daug ir nebūtinai mandagios. Aš stengiuosi teikti dėmesį į gerus atsiliepimus, nes tų palaikymo žodžių išgirstu labai daug", – sakė M.Grigonis.

Bendravimą su mūsų skaitytojais jis pradėjo nuo pasakojimo apie savo karjeros pradžią.

Marius Grigonis. Vilmanto Raupelio nuotr.

– Mariau, jūsų pirmasis treneris – Feliksas Mitkevičius. Kažkada pas jį treniruotis pradėjo ir Šarūnas Jasikevičius, Žydrūnas Ilgauskas. Ar treneris pasakodavo apie savo garsiuosius auklėtinius?

– Treniruotes lankiau tais laikais, kai trenerio karjera ėjo į pabaigą, o salėje būdavo labai daug vaikų, gal koks pusšimtis. Gal su Tomu Dimša kažkuo išsiskirdavome, todėl treneris mus bandė kažko labiau išmokyti. Bet kad būtume labai daug apie viską bendravę nepasakyčiau, juolab kad netrukus perėjome į Arūno Visocko treniruojamą grupę.

– A.Visockas dar žaidėjo karjeros metais išsiskyrė netaisyklingu metimu. Kaip jis metimo technikos mokė jus?

– Tai ir nemokė, nes jos ir neišmokysi. Pats turi rasti kaip tau patogiausia ir efektyviausia. Jei kamuolys įkrenta į krepšį, mesk kaip tik nori.

– Pats devyniolikos metų iškeliavote iš "Žalgirio" į Ispaniją. Ar nebuvo baugu žengti tokį rizikingą žingsnį?

– Situacija taip lėmė. Nebuvo taip, kad noriu ar ne. Iš kauniečių trūko konkretumo, tad ėjau ten, kur manęs nori.

– Ar augdamas turėjote žaidėjo idealą?

– Tų laikų "Žalgirio" ir "Ryto" krepšininkai – Macas, Ramūnas Šiškauskas, Šaras, Tyusas Edney. Iš NBA – Kevinas Garnettas, jo nusiteikimas rungtynėms, emocingumas.

– Kalbant apie charakterį: ne paslaptis, kad pirmą sezoną su Š.Jasikevičiumi neišvengėte trinties…

– Pas Šarą viską reikia mokytis iš naujo: jo sistemą, reikalavimus. Jis nėra lengvas žmogus, labai reiklus. Reikia prisitaikyti. Dėl to pradžioje ir strigau. Mėgstu kažką atsakyti treneriui, o Šarui geriau nieko nesakyti. Kol išmokau patylėti, šiek tiek užtruko. Kaip ir kiekvienam darbe būdavo, kad ir pavargsti nuo boso.

– Š.Jasikevičius skaito daug krepšinio žiniasklaidos. Ar po rungtynių reikdavo gerai pagalvoti ką pasakysi, nes gali perskaityti treneris?

– Reikdavo galvoti ką sakai. Būdavo, kad kažką neatsargiai pasakai, tai treneris per vaizdo peržiūras pacituodavo. Todėl vėliau išmokome kalbėti šablonais ir išvengdavome problemų.

– Ar Šaras krepšinio supratimo ir žinių prasme iš tiesu toks kietas?

– Jei supranti jo mintį ir norus, kas kai kuriems žaidėjams nėra paprasta – tada taip. Tai, kaip jis nuskaito varžovus ir priima atitinkamus sprendimus, pas jokį kitą trenerį neteko patirti. Ir treniruotėse Šarūno nurodomi pratimai yra logiški. Kitas klausimas – kokiais būdais jis išreikalauja savo nurodymų vykdymo.

– Kaip manote, kiek laiko užtruks "Barcelona" krepšininkai, kol supras ir ims įgyvendinti Š.Jasikevičiaus sistemą?

– Šarūnas pirmą sykį dirba tokio kalibro komandoje, todėl nežinia kaip tos žvaigždės priims jo sistemą. Juk ir jų ego didesnis, tad jie gali ir pakariauti. Manau, kad tiek laiko, kiek "Žalgiryje", jis tenai neturės, tad gal ir sistemą įdiegs greičiau.

– Pakalbėkite apie naują sistemą. Jūsų komandos pasirodymai ikisezoniniame Eurolygos turnyre iškėlė nemažai klausimų dėl Martino Schillerio darbo?

– Vienos pralaimėtos rungtynės su Milano "AX Armani" dar nieko nereiškia. Ir treneriui nėra lengva prisitaikyti prie Eurolygos krepšinio. Manau, kad jis tikėjosi kiek kitokių realijų, nei susidūrė, bet tikiuosi, kad viskas bus gerai.

Po Šaro bet kas atrodo mandagus.

– Treneris kalbėjo apie antrą penketą, kas gal įprasta NBA G lygoje, bet Europoje taip žaidėjų skirstyti negalima, reikia reaguoti į situaciją. Be to, M.Schillerio perdėtas mandagumas, žaidėjų gyrimas net po blogų epizodų...

– Po Šaro bet kas atrodo mandagus (juokiasi). Š.Jasikevičius mums daug davė ir paliko žinių prasme. Mes tuo dalijamės ir su naujuoju treneriu. Martinas nėra kvailas žmogus, tad reikia duoti jam daugiau laiko ir pasitikėjimo.

– Jūsų treniruotės taip pat pasikeitė. Ar tiesa, kad ten atsirado įdomių pratimų?

– Treniruotės kažkuo panašios į JAV koledžų komandų. Jos nėra sunkios, bet ilgos. Ryte virš dviejų valandų, vakare dar dvi. Aišku, sezono metu taip nebus. Suprantame, kad pasikeitė visa žaidimo sistema, todėl turime daugiau mokytis. Žinoma, iš pradžių mums viskas buvo įdomu, bet paskui, kai viskas nuolat kartojasi, nusibosta. Bet tokia rutina yra normali.

– Kaip sekasi jaunajam jūsų komandos trenerių štabo nariui Tautvydui Saboniui?

– Gerai, nors su mumis nelengva dirbti. Mes Tutį patraukiame per dantį, tad jis nepasakys, kad jam lengva. Bet viskas tvarkoje.

– Prieš sezoną kalbėta, kad "Žalgirio" priekinė linija yra per lėta, jai trūksta mobilumo. Ar ir jūs tai įžvelgiate?

– Jei ir matyčiau, savo komandos nekritikuočiau. O ir centras Joffrey Lauvergne atrodo gerai pasiruošęs sezonui, gerai juda, tad viską matysime sezono eigoje. Žiūrėsime, kokias gynybos sistemas naudosime, kaip ir ką kaitaliosime.

– Savaitgalį startavo LKL sezonas. Iš šalies žiūrint, atrodo, kad bendras klubų lygis ne tik nesusilpnėjo, bet ir sustiprėjo.

– Kiekvienais metais kalbama apie sustiprėjimą, bet matysime koks tas lygis. Prieš varžybas kokios aštuonios komandos iškelia tikslą – stipriausiųjų ketvertas, bet realybėje susidėlioja kitaip.

– Krepšinio gerbėjai tikisi, kad finalas bus kur kas atkaklesnis nei keletą pastarųjų metų.

– Noras suprantamas, bet mums smagiau laimėti be jokių intrigų. Aišku, sveika konkurencija visus skatina pasitempti. Kalbant apie konkurentus, Vilniaus "Ryto" mačiau tik vieną kėlinį su Atėnų "Panathinaikos", bet tai buvo draugiškos rungtynės, iš kurių nieko negali spręsti.

– Kurie Eurolygos klubai jums atrodo rimčiausi pretendentai į finalo ketvertą?

– Tradiciškai "Barcelona", Madrido "Real", Stambulo "Anadolu Efes". Favoritams priskirčiau ir Milano "AX Armani", nes šiemet jie turi labai gausią lygiaverčių žaidėjų sudėtį.

– Esate ir viena Lietuvos rinktinės vilčių. Kokios jums atrodo rinktinės, su treneriu Dariumi Maskoliūnu priešakyje, artimiausios perspektyvos?

– Užbėgant klausimui už akių – pralaimėjimas estams (prieš keletą mėnesių Lietuva Baltijos taurės varžybose nusileido 85:92) man atrodo visiškai nepriimtinas. Neįsivaizduoju kaip galima nenusiteikti kovai, kai žaidi už rinktinę, bet tąsyk atrodėme būtent taip. Manau, atsiradus progai įrodysime koks yra tikrasis jėgų santykis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
marius no 1
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių