Quantcast

M. Jordano bendražygiai: buvo sunku su juo ir be jo

"Nuostabus filmas! Jaunystėje buvau aistringas "Bulls" gerbėjas, tačiau tik dabar sužinojau daugybę naujų dalykų, apie kuriuos anksčiau net nenutuokiau", – pareiškė legendinis Vokietijos krepšininkas Dirkas Nowitzki, pamatęs dokumentinę juostą "Paskutinis šokis".

Žiūrėjo milijonai

Dešimties serijų "Paskutinis šokis" ("The Last Dance") – apie vieną geriausių visų laikų pasaulio krepšininkų Michaelą Jordaną ir Čikagos "Bulls" komandą, kuriai jis atstovavo trylika sezonų ir su ja iškovojo šešis Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) čempiono žiedus.

Be to, M.Jordano sportinių trofėjų kolekcijoje yra su JAV rinktine laimėti 1984 m. ir 1992 m. olimpinių žaidynių aukso medaliai.

Televizija ESPN paskelbė, kad "Paskutinis šokis" tapo žiūrimiausiu dokumentiniu filmu per visą jos istoriją – vien JAV auditoriją sudarė vidutiniškai 5,6 mln. žiūrovų.

Jėga: legendinė "Bulls" trijulė (iš kairės) – M.Jordanas, S.Pippenas, D.Rodmanas. (bulls.com nuotr.)

"Populiarumu šiai juosta gali prilygti tik tiesioginės lemiamų sporto varžybų transliacijos", – sakė ESPN viceprezidentas Connoras Schellas.

Šių dienų krepšinio funkcionierių, ekspertų, trenerių ir žaidėjų bei apžvalgininkų nuomonės apie "Paskutinį šokį" išsiskyrė: vienus filmas sužavėjo, kiti numojo ranka – esą paprastas komercinis produktas, treti pasigedo pikantiškų smulkmenų, ketvirti suabejojo kai kurių faktų tikrumu.

Ką po filmo premjeros kalbėjo buvę "Bulls" komandos krepšininkai, M.Jordano bendražygiai?

Žmonės, siūlę man darbą, savo pasirinkimą argumentuodavo, kad žaidžiau kartu su M.Jordanu.

Patikimas vedlys

"Pirmą kartą mes susitikome 1987-aisiais, "Bulls" treniruočių stovykloje. Michaelas nesiveržė į lyderius, bet buvo akivaizdu, kad jis nori būti vienvaldis vedlys.

Reikia pripažinti: vėliau buvo rungtynių, kai būtent Michaelas tarė lemiamą žodį. Tačiau kai 1993-iaisiais jis laikinai pasitraukė iš komandos, mikroklimatas pasikeitė: mokėmės žaisti kartu, tačiau niekas niekam nepriekaištavo, varžovus įveikdavome, kad ir sunkiai, bet sutelktomis pastangomis", – dalijosi prisiminimais Scottie Pippenas, vienas iš garsiojo Čikagos komandos "trikampio puolimo" ramsčių.

"Neprieštarauju, kad M.Jordanas, kaip ir S.Pippenas bei treneris Philas Jacksonas – didieji "Bulls" vyrai. Tačiau ar jie būtų tapę NBA čempionais, jeigu komandoje nebūtų manęs? Manau, kad ne, – tvirtino Dennisas Rodmanas. – Man patiko įžūlus Michaelo pasitikėjimas savo jėgomis. Kai 1998-aisiais per lemiamą finalo mačą su Jutos "Jazz" jis ėmėsi iniciatyvos užbaigti nervų karą, neabejojau, kad suknisto kamuolio niekam neperduos jokiomis aplinkybėmis. Jo egoizmas nervino, tačiau tada būtent jis paskutiniu metimu išplėšė pergalę."

Pažintis: M.Jordano (su kamuoliu) sugebėjimais Barselonos olimpiadoje įsitikino ir Lietuvos krepšininkai. (teamusa.org nuotr.)

Atimdavo užkandžius?

Buvęs "Bulls" vidurio puolėjas Bradley Sellersas papasakojo, kokių nepatogumų M.Jordanui kėlė populiarumas.

"Atėjo metas, kai Michaelas negalėjo nė žingsnio žengti iš namų. Pasiteiravau jo: kas tave aprūpina maisto produktais? Michaelas atsakė, kad dažniausiai skambina į prekybos centrą prieš pat jo darbo pabaigą ir prašo luktelėti, kol atvyks. Prekybininkai niekada neignoravo Michaelo pageidavimų, nes jis parduotuvėje sukdavosi mikliai ir užtrukdavo neilgai, be to, kas mėnesį pervesdavo šiek tiek pinigų centro darbuotojams", – teigė B.Sellersas.

"Mūsų santykiai nebuvo idealūs", – pareiškė buvęs M.Jordano bendražygis Horace'as Grantas.

Iki šiol sklando kalbos, kad "Bulls" žvaigždė lėktuve atimdavo užkandžius iš H.Granto, jeigu jis prastai sužaisdavo. "Nemaitinkite jo, nes nenusipelnė", – esą sakydavo M.Jordanas stiuardesėms.

"Filmas tikrai įdomus, tačiau buvę "Bulls" žaidėjai žino, kad 90 proc. turinio - nesąmonė. M.Jordano diktatas nebuvo absoliutus, komandos draugai įkąsdavo ir jam, tačiau tų epizodų filme kažkodėl nėra", – teigė H.Grantas.

Varžovams kėlė šiurpą

"Michaelo įtaka mano karjerai – didžiausia ir reikšmingiausia. Iškovojau penkis NBA čempiono žiedus, susikroviau solidų profesinės patirties bagažą, tapau treneriu. Žmonės, siūlę man darbą ir gerai apmokamas pareigas, savo pasirinkimą dažniausiai argumentuodavo, kad žaidžiau kartu su M.Jordanu", – sakė Steve'as Kerras.

"Jis buvo reiklus visiems "Bulls" žaidėjams. Kai atvykau į Čikagos klubą, jie buvo laimėję penkis NBA čempionatus iš septynių. Nenorėjau jaustis it pradinukas, o man įsitvirtinti padėjo Michaelas. Neatrodė, kad jo pagalba – kažkas įžeidžiančio, gėdingo. Treniravausi su geriausiu žaidėju, geriausia komanda. Jis mane paruošė ne vien krepšiniui, bet ir gyvenimui", – teigė Scottas Burrellas, nors M.Jordanas jį dažnai aštrokai traukdavo per dantį.

Judas Buechleris, triskart NBA čempionas su "Bulls", tvirtino, kad čikagiečių varžovai vengė dvikovų su M.Jordanu.

"Vienam žaidėjui sustabdyti Michaelą buvo neįmanoma, todėl jį dengdavo dviese ar net trise. Turėjau bičiulių kitose ekipose, jie pripažino, kad labai nepatenkinti burbuliuodavo tie, kuriems treneriai nurodydavo prižiūrėti M.Jordaną. Abejoju, ar šiais laikais NBA yra krepšininkas, kuris aikštėje varžovams keltų tokį šiurpą, kaip anksčiau kėlė Michaelas", – svarstė J.Buechleris.

"Jeigu peržiūrėję visas "Paskutinio šokio" serijas dar neįsitikinote, kad M.Jordanas – geriausias tarp geriausių, tuomet jums derėtų domėtis riedučių sportu", – ironizavo buvęs M.Jordano agentas Davidas Falkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių