Quantcast

Ledo ritulio šalyje – krepšinio karštinė

Pirmą kartą sporto istorijoje Kanados komanda tapo NBA čempionais. Bilietų kainos į šias varžybas Vakarų pakrantėje šoktelėjo iki kosminių aukštumų. Tai buvo paskutinės "Golden State Warriors" klubo varžybos prieš persikeliant į kitą areną – finaluose klubas žaidžia jau pastaruosius penkerius metus.

Kainas vadino beprotybe

Antai pigiausi bilietai į penktąsias finalo rungtynes atsiėjo nuo 3200 iki 60 000 Kanados dolerių. Žinoma, tokios kainos prieinamos ne visiems, tad bilietus buvo galima įsigyti ir rungtynių dieną. Įdomu, jog pirmąjį atkrintamųjų etapą bilietą į rungtynes prieš "Orlando Magic" viršutiniame arenos aukšte buvo įmanoma gauti už 100 dolerių. Tuo metu galimybė stebėti šią dvikovą žemutiniame aukšte šių eilučių autoriui kainavo 220 dolerių.

"Raptors" gerbėjai, su kuriais teko pabendrauti, piktinosi, jog tarsi ant mielių išaugusios kainos – tikra beprotybė. Vis dėlto pripažino, jog jos būtų dar įspūdingesnės, jei į tokį finalą būtų patekę Kanados sporto pasididžiavimas – Toronto ledo ritulio komanda "Maple Leafs". Tai labiausiai palaikoma ledo ritulio komanda visoje Šiaures Amerikoje, o bilietai į šios ekipos varžybas patys brangiausi, nors didžioji sėkmė "Maple Leafs" aplenkia jau labai ilgą laiką.

Po istorinės "Raptors" pergalės Kanados žiniasklaida klubą apipylė komplimentais. "Sumuštas, sudaužytas, nugalėtas" – nuosprendį "Warriors" skelbė "Daily Post". "Calgary Herald", "Toronto Star" džiūgavo: "Mes – čempionai!" "Times Colonist" neatsiliko: "O, Kanada! "Raptors" laimi titulą".

Ypatingas dėmesys buvo skiriamas komandos prezidentui. 2013 m. klubui pradėjęs vadovauti Masai Ujiri sulaukė pagyrų už pokyčius, tarp jų – ir už sprendimą iškeisti Joną Valančiūną į ispaną Marcą Gasolį. Liaupsių negailėta ir "Raptors" strategui Nickui Nurse'ui, kuriam kaip vyriausiajam treneriui tai buvo pirmas sezonas NBA.

Įsiamžinti – su Toronto meru

Istorinės Kanados sporto pergalės dieną pagrindinė fanų zona Toronte buvo perpildyta gerbėjų. Atvykęs 11 val. ryto esu toli nuo eilės pradžios, tačiau apsaugos darbuotojas patikina, kad į fanų zoną pateksiu. Lietus lyja bemaž nuo ryto iki vakaro, todėl pasklinda žinia, jog "Raptors" atstovai siūlys visiems gerbėjams iš fanų zonos persikelti į "Raptors" areną.

Orui pagerėjus, fanų zoną nuspręsta išlaikyti. Prieš pat rungtynes pasirodo Kanados muzikos žvaigždė – reperis Drake. Jis žinomas ir kaip "Raptors" klubo ambasadorius, labai aktyviai palaikantis komandą, reklamuojantis ją bei dalyvaujantis beveik visose klubo namų rungtynėse.

Nuo pat atkrintamųjų pradžios kasmet Torontas atidaro savo fanų zonas, kur gerbėjai gali stebėti rungtynes didžiuliame ekrane, laimėti prizus (marškinėliai, ausinės, piniginiai prizai, bilietai į varžybas).

Fanų zona nebuvo taip sunkiai pasiekiama vieta atkrintamųjų pradžioje – gerbėjai galėjo patekti į ją net valandą prieš varžybas. Prasidėjus Rytų konferencijos finalams, žmonių srautai augo tūkstančiais – eilės į fanų zoną imdavo driektis nuo pietų, o "Raptors" pirmą kartą istorijoje pasiekus NBA finalą – net nuo ankstaus ryto.

Fanų zona skirstoma į 4–5 dalis. Pagrindinė pirmoji trokštama visų: ji arčiausiai arenos, čia pastatyta scena, kurioje vedėjai padeda palaikyti atmosferą, organizuoja žaidimus įvairiems prizams laimėti. Be abejo, labiausiai gerbėjai trokšta laimėti bilietus į rungtynes. Kitose fanų zonose įrengti tik ekranai varžyboms stebėti.

Zonos skirstomos siekiant žmonių saugumo – visų gerbėjų tiesiog neįmanoma įleisti dėl jų gausos. Visos fanų zonos talpina 20 tūkst., arena – 19,8 tūkst. žmonių. Vykstant NBA finalams gerbėjų skaičius sumažėja pagausėjusių žiniasklaidos pajėgų sąskaita.

Varžybas fanų zonoje stebi ir Toronto meras Johnas Tory. Išvydęs mano kostiumą per trečiąsias finalo rungtynes, jis priėjo ir paklausė, ar gali su manimi nusifotografuoti.

Linksmybės be alkoholio

Turbūt nesunku įsivaizduoti, kokia euforija užvaldė Toronte lemiamas pergalingas varžybas stebėjusius sirgalius. Jau vykstant komandos apdovanojimų transliacijai prasideda judėjimas iš fanų zonos į miestą. Gatvėse – tūkstančiai žmonių, traukiančių šalies himną, skamba skanduotės.

Žmonės kabarojasi ant šviesoforų, restoranų, autobusų stogų. Tačiau vartojančiųjų alkoholį nematyti – sirgaliai tiesiog užvaldyti emocijų, euforijos. Vėlgi gerbėjai mane patikina, jog mieste kiltų dar didesnė beprotybė, jei panašią pergalę pasiektų Toronto ledo ritulio komanda.

Policininkai patruliuoja beveik kiekvienoje gatvėje, tačiau jie tik stebi judėjimą. 4 val. ryto pareigūnai ima raginti žmones pasitraukti iš gatvių, kad šie netrukdytų transportui. Kitą dieną žiniasklaida praneša, kad apsieita be didesnių incidentų, vis dėlto vienas žmogus buvo sužeistas šaunamuoju ginklu.

O jau pirmadienį pagrindinėmis miesto gatvėmis vingiuoja "Raptors" klubo eisena. Daugelis kompanijų savo darbuotojams leido nedirbti keletą valandų, kad jie galėtų pasveikinti savo nugalėtojų komandą šioje triumfo eisenoje.

Į pagrindinę miesto aikštę atvykstu 7.30 val ryto. Žmonių – tūkstančiai, esu toli nuo scenos. Nugirstu, kad kai kurie, apsirūpinę palapinėmis, renginio pradėjo laukti jau nuo šeštadienio ryto.

Scenoje – keli didžiuliai ekranai, rodomos "Raptors" klubo sezono akimirkos. 10 val. prasidėjusi nugalėtojų eisena turi įveikti 4,4 km. Nors buvo pranešta, kad miesto aikštę šventės "kaltininkai" pasieks po vidudienio, tačiau viskas užsitęsia iki 15.30 val. Apie 2 milijonai žmonių eiseną stebi gatvėse: žaidėjai išsirikiavę autobusuose su šeimomis, taurė keliauja per kiekvieno jų rankas – visi džiaugiasi įspūdinguoju pergalės trofėjumi.

Neapsiėjo be šaukšto deguto

Tuo metu nekantriai laukdami komandos aikštėje buriuojasi apie 100 tūkst. žmonių. Oras nuostabus, tačiau laukimui užsitęsus, žmonės ima migruoti išėjimo link ir atgal – didžiulėje spūstyje tai tampa tikru iššūkiu. Ne vienas ima alpti nuo karščio, greitosios pagalbos ekipažui sunku prasibrauti pro didžiulę žmonių minią, tarp susirinkusiųjų ima kilti nepasitenkinimas.

"Raptors" klubui atvykus, prasideda oficialioji renginio dalis. Tačiau neilgai trukus nutinka tai, ko niekas nenorėtų patirti daugiatūkstantinėje minioje: centre žmonės ima griūti, po to brautis į aikštės šonus. Kyla sąmyšis, ne vienas sužeistas, nemaža dalis patraukia išėjimo link.

Gerbėjai svarsto, jog kažkas bandė stumtis nuo centro, taip sukeldamas domino efektą. Tačiau paaiškėja, kad keli žmonės panaudojo šaunamuosius ginklus. Kaip vėliau buvo pranešta, keturi sužeistieji kulkų išgyveno, bei įvardytas spūstyje nuo susistumdymų bei kritimų nukentėjusių aukų dviženklis skaičius.

Pagrindinėje scenoje apie nelaimę pranešęs vienas vedėjų patikina, jog situacija kontroliuojama ir prašo vienas kitam daugiau pagarbos.

Daugiau nei valandą trukusią ceremoniją scenoje vainikuoja "We Are The Champions" garsai. Minia skirstosi, vieni kiti dar bando įsiamžinti miesto aikštės fone. Žinoma, apmaudu, jog šventę aptemdė incidentas, kuris galėjo kainuoti ne vieną gyvybę. Renginyje akivaizdžiai pristigo apsaugininkų bei policijos pajėgų, nebuvo atliekama dalyvių apsaugos kontrolė, o žmonių srautai tapo nevaldomi. Tokią karštą dieną nepasirūpinta ir vandens tiekimu.

Vis dėlto "Raptors" pergalę Torontas švęs ir prisimins dar ilgai. O dauguma sporto gerbėjų viliasi, jog netrukus sulauks ir ledo ritulio komandos "Maple Leafs" šlovės akimirkos – paskutinį kartą garbingiausiu ledo ritulio čempionų titulu ji džiaugėsi 1967 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
O mūsų fanams yra ko pasimokyti iš Toronto.Va taip reikia mylėti savo komandą .

krepšinio fanas

krepšinio fanas portretas
Kaip smagu kad klaipediečiai domisi Toronto krepšiniu. Daugiau tokių straipsnių.interviu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių