Quantcast

Krepšinio rinktinių metai buvo kuklūs

Gruodžio 2-ąją Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Vilniuje vykusiose 2019 m. pasaulio čempionato atrankos turnyro rungtynėse įveikė Kroatijos rinktinę ir oficialiai užbaigė mūsų šalies krepšinio rinktinių pasirodymus 2018 m.

Tą pačią dieną sostinėje vykusiame renginyje "Krepšinio namų apdovanojimai 2018" buvo pagerbti ir geriausi metų krepšininkai.

Žinomos pavardės

Geriausius metų krepšininkus šį kartą rinko internetu balsavę krepšinio gerbėjai. Jų balsai lėmė pirmąją Domanto Sabonio pergalę tokio pobūdžio rinkimuose, o moterų kategorijoje trečią kartą iš eilės triumfavo Kamilė Nacickaitė. Jaunųjų krepšininkų rinkimuose daugiausia balsų surinko buvusių žymių krepšinio asmenybių atžalos: 20-mečių amžiaus kategorijoje triumfavo Gytis Masiulis ir Gabija Meškonytė, 18-mečių kategorijoje daugiausia balsų gavo Deividas Sirvydis ir Gabija Šegždaitė, o jauniausių, 16-mečių, kategorijoje nugalėjo Augustas Marčiulionis ir Audronė Zdanevičiūtė.

"Sveikinu visus geriausius metų krepšininkus. Visada malonu, kai tave apdovanoja, tikiuosi, kad tai padės dar labiau tobulėti visiems, o jaunimas neužries nosies", – kalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis.

Legendiniam krepšininkui ir pačiam teko išeiti į sceną bei atsiimti D.Saboniui skirtą apdovanojimą. Šiaurės Amerikos Nacionalinėje krepšinio asociacijoje (NBA) žaidžiantis Indianos "Pacers" ir Lietuvos rinktinės puolėjas rinkimuose beveik dvigubai aplenkė Toronto "Raptors" vidurio puolėją Joną Valančiūną. Trečias liko Kauno "Žalgirio" kapitonas Paulius Jankūnas.

Gal ir ne viskas buvo idealu, gal kažkur pasisekė geriau, kažkur blogiau, bet apskritai žiūrint į reitingus, rezultatai neblogi.

"Esu laimingas, kad tapau geriausiu metų krepšininku, tai mano darbo įvertinimas. Ačiū visiems komandų draugams, su kuriais teko žaisti, ačiū ir sirgaliams, kurie išrinko", – atsiųstame vaizdo įraše sakė D.Sabonis.

22-ejų krepšininkas krepšinio mėgėjų simpatijų nusipelnė ne tiek dėl žaidimo Lietuvos rinktinėje, o dėl savo pasirodymų NBA lygoje. Šį sezoną D.Sabonis pajėgiausioje planetos krepšinio lygoje per rungtynes surenka po 14,5 taško, atkovoja po 10,1 kamuolio ir atlieka po 3,3 rezultatyvaus perdavimo. Pagal metimų tikslumą (64,4 proc.) D.Sabonis užima ketvirtą vietą tarp visų NBA krepšininkų. Lietuvos rinktinėje šiais metais D.Sabonis sužaidė vos dvejas pasaulio čempionato atrankos rungtynes. Birželio pabaigoje – liepos pradžioje krepšininkas žaidė rungtynėse su Vengrija ir Lenkija, per kurias vidutiniškai pelnė po 14,5 taško, atkovojo po 7,5 kamuolio ir rinko po 20 naudingumo balų. Kitose atrankos rungtynėse lietuvis dalyvauti negalėjo dėl "Pacers" vadovų draudimo bei žaidimo NBA lygoje. Su panašiomis problemomis susidūrė ir Toronto "Raptors" klube žaidžiantis J.Valančiūnas, sezono metu Lietuvos rinktinei padėti negalėjo ir Eurolygos komandose rungtyniaujantys lietuviai.

Tuščia vyrų vasara

Vis dėlto Lietuvos rinktinė net ir be pajėgiausių šalies krepšininkų užsitikrino vietą 2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionate. Tiesa, įveikti visos distancijos be pralaimėjimų lietuviams nepavyko. Lapkričio 29 d. svečiuose Lietuvos rinktinė 65:70 nusileido Italijai ir patyrė pirmą nesėkmę. Kai po keleto dienų lietuviai savo aikštėje 79:62 nugalėjo Kroatijos ekipą, išsaugojo pirmą vietą J grupėje. Atrankos ciklą Lietuvos rinktinė užbaigs kitų metų vasarį rungtynėmis su Olandija ir Italija.

Kelialapis į 2019 m. pasaulio krepšinio čempionatą tapo bene didžiausiu visų Lietuvos krepšinio rinktinių pasiekimu tarptautinėje arenoje 2018-aisiais. Po Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) įvykdytų reformų pagrindinis dėmesys buvo sutelktas į 2019 m. pasaulio krepšinio čempionatą, kuriame bus kovojama dėl kelialapių į 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes. O 2018 m. vasara buvo skirta poilsiui, nacionalinės rinktinės sužaidė po keletą atrankos ciklo rungtynių. Tad Lietuvos rinktinė pirmą kartą nuo 2002-ųjų šią vasarą faktiškai liko be krepšinio.

Tokia sistema nesužavėjo ir LKF prezidento. Bendraudamas su žurnalistais A.Sabonis pripažino, kad žaidžiant be geriausių krepšininkų smunka ir susidomėjimas šalies rinktine.

"Anksčiau mes irgi žaisdavome atrankos varžybose sezono metu, per vadinamuosius langus. Išvykti kelioms dienoms iš klubų nėra nieko blogo, bet dabar tai nėra suderinta su kitomis krepšinio organizacijomis. O mums tikrai patogiau būdavo, kai Europos čempionatai vykdavo vasarą. Visiems būdavo viskas aišku, žaidėjai galėdavo pailsėti ir pasiruošti čempionatams. Tai buvo geriau ir žiūrovams, ir žaidėjams, ir federacijai. Daug pelningiau mums būdavo žaisti vasarą draugiškas rungtynes negu dabar."

Vietoj medalių – kelialapiai

Vertindamas besibaigiančius metus, LKF prezidentas buvo pozityvus ir pasidžiaugė, kad pasaulio ir Europos reitinguose Lietuvos krepšinis išlaiko aukštas pozicijas.

"Lietuvos jaunimo vaikinų rinktinė Europos reitinge yra pirma, pasaulio – trečia. Suaugusiųjų komanda pasaulyje yra šešta, o tarp Europos šalių – ketvirta. Moterų komanda pasaulio reitinge yra 29-ta. Europos jaunimo merginų reitinge lietuvės yra 14-tos, o moterų rikiuotėje – 15-tos, – vardijo A.Sabonis. – Tad gal ir ne viskas buvo idealu, gal kažkur pasisekė geriau, kažkur blogiau, bet apskritai žiūrint į reitingus rezultatai neblogi. Lyginant su kitomis sporto šakomis, manau, kad atrodome neblogai."

Tačiau FIBA reitingai ne visai tiksliai atspindi Lietuvos krepšinio rinktinių metus. Šalies moterų rinktinė atrankos varžybose į 2019 m. Europos krepšinio čempionatą savo grupėje nusileido Rusijos ir Vengrijos krepšininkėms ir užėmusi trečią vietą į pirmenybes nepateko. Tai, kad lietuvaitės antrą kartą iš eilės liks be Europos čempionato, buvo aišku jau šių metų vasarį.

Be medalių šią vasarą liko ir Lietuvos jaunimo rinktinės. 2016 m. Lietuvos jaunieji krepšininkai visuose turnyruose kovojo dėl aukščiausių vietų. Europos pirmenybėse vaikinų U-16, U-18 ir U-20 komandos pelnė sidabro apdovanojimus, o Lietuvos 17-mečių rinktinė pasaulio čempionate užėmė trečią vietą. Pernai tik 18-mečių vaikinų rinktinė Europos čempionate iškovojo bronzą, visos kitos komandos savo varžybose užėmė 6-ąsias vietas. Merginų varžybose visos Lietuvos komandos Europos čempionatų A grupėse finišavo 14-ose pozicijose ir buvo išsiųstos į B divizionus. Tiesa, Lietuvos 16-mečių rinktinei galiausiai pavyko išsaugoti vietą A divizione, bet tai lėmė ne krepšininkių žaidimas, o federacijos sprendimas surengti 2018 m. Europos jaunių (iki 16 metų) mergaičių krepšinio čempionatą Kaune.

Šiais metais tik merginų U-18 ir U-20 rinktinės sugebėjo užimti prizines vietas Europos čempionatų B divizionuose ir pelnyti teisę kitais metais žaisti aukštesnio lygio varžybose. Lietuvos 16-mečių mergaičių rinktinė A divizione buvo 11-a ir išsaugojo vietą elitinėje Senojo kontinento krepšinio rinktinių draugijoje. Vaikinų pirmenybėse geriausiai pasirodė 18-mečiai krepšininkai. Gedimino Petrausko treniruojama komanda Europos čempionate užėmė penktą vietą ir iškovojo kelialapį į 2019 m. pasaulio jaunimo (iki 19 metų) krepšinio čempionatą. 16-mečiai Europos pirmenybėse liko septinti, o 20-mečiai – devinti. Kita vertus, visos vaikinų rinktinės šią vasarą oficialiose rungtynėse pasiekė 17 pergalių ir patyrė vos 4 nesėkmes. Tad galutinės vietos čempionatų rikiuotėje neatspindi tikrojo jaunųjų Lietuvos krepšininkų pajėgumo.

Rinktinių pasiekimai 2018 m.

Rinktinė Užimta vieta Vyr. treneris

Vyrų 1 vieta grupėje Dainius Adomaitis

Moterų 3 vieta grupėje Mantas Šernius

U-16 vaikinų 7 vieta (A divizionas) Tomas Purlys

U-18 vaikinų 5 vieta (A divizionas) Gediminas Petrauskas

U-20 vaikinų 9 vieta (A divizionas) Arvydas Gronskis

U-16 merginų 11 vieta (A divizionas) Tadas Stankevičius

U-18 merginų 1 vieta(B divizionas) Dalius Ubartas

U-20 merginų 3 vieta (B divizionas) Egidijus Ženevičius



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių