Quantcast

Krepšinio rinktinės dilema: mirtininkai ar nugalėtojai?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sužinojo pirmuosius varžovus 2019 m. pasaulio krepšinio taurės varžybose. Ištraukus burtus paaiškėjo, kad pirmajame čempionato etape lietuviai susitiks su Australijos, Kanados ir Senegalo rinktinėmis.

Burtų traukimo ceremonijoje dalyvavęs Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis konstatavo, kad lietuviams kiekvienos rungtynės bus tarsi finalas, o nacionalinės rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis suteikė H grupei "mirtininkų" statusą. Tačiau krepšinio specialistai tokiam vertinimui nepritaria.

Stipriausioji grupė

Kovo 16 d. Kinijos Šendženo mieste vykusios įspūdingos ceremonijos metu 32 komandos buvo suskirstytos į aštuonias grupes. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pateko į H grupę.

"Mūsų grupė neabejotinai yra viena stipriausių čempionate. Australija, Kanada ir net Senegalas yra labai solidūs varžovai, tad su visomis šiomis rinktinėmis reikės labai rimtai kautis. Su australais mūsų keliai susikerta ne pirmą kartą, mes puikiai žinome jų pajėgumą, Kanados komanda – labai stipri, nes pas juos užaugo talentingų krepšininkų karta. Bus nelengva, bet jei mes patys būsime sveiki ir surinksime pajėgiausią sudėtį, galime kovoti su visais varžovais. Manau, kad mums nuo pat pirmų rungtynių šioje grupėje kiekvienas mačas bus kaip finalas", – konstatavo A.Sabonis.

FIBA reitinge lietuviai šiuo metu užima 6 vietą, tačiau varžovai pernelyg neatsilieka: australai yra 11-i, kanadiečiai – 23-i, o Senegalo rinktinė užima 37 vietą. Lietuvių ir australų keliai krepšinio aikštelėse iki šiol susikirto net 9 kartus. Lietuvos rinktinė laimėjo 5 tarpusavio dvikovas, bet paskutinė pergalė priklauso Australijai. 2016 m. Rio de Žaneiro olimpiados ketvirtfinalyje australai net 90:64 sutriuškino Jono Kazlausko treniruotą Lietuvos rinktinę. Tiesa, medalių Australijos rinktinė nepelnė ir galutinėje įskaitoje užėmė 4 vietą, o lietuviai finišavo 7-i. Beje, australai įveikė lietuvius ir 2014 m. pasaulio čempionato pirmojo etapo rungtynėse. Tiesa, tada aštuntfinalyje suklupusi Australijos rinktinė liko 12-a, o lietuviai tarp 24 komandų užėmė 4 vietą.

Visi varžovai yra įveikiami, o jei tikrai nori kautis dėl medalių, privalai nugalėti ir stipresnius už save.

Su Kanados rinktine Lietuvos krepšininkai žaidė tik kartą. Tai nutiko 2010 m. pasaulio čempionate. Komandos susitiko D grupės rungtynėse, o pergalę 70:68 išplėšė lietuviai. Kanada pralaimėjo visas 5 rungtynes ir galutinėje 24 komandų rikiuotėje užėmė 22 vietą, o Lietuvos rinktinė Turkijoje vykusiame pasaulio čempionate iškovojo bronzą. Senegalo krepšininkai dalyvavo 2014 m. Ispanijoje vykusiame pasaulio čempionate ir tarp 24 komandų užėmė 16 vietą. Lietuvos krepšininkams su šios Afrikos valstybės krepšinio komanda išmėginti jėgų dar neteko.

Vertindamas varžovus Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris D.Adomaitis konstatavo, kad visi trys priešininkai yra labai pavojingi.

"Manau, kad tai yra tikra mirtininkų grupė. Nes pavojų kelia ne tik Australija ir Kanada, bet ir Senegalas. Visos mūsų grupės komandos yra atletiškos, visos turi aukšto lygio krepšininkus. Be abejo, Australijos ir Kanados rinktinės gali pasigirti įspūdingesnėmis pavardėmis nei Senegalas. Jei neklystu, net 11 australų šį sezoną žaidžia NBA komandose. Tad žiūrint vien į jų pavardes, šios komandos galimybės atrodo įspūdingai. Kanados rinktinė panaši į Australiją. Ji taip pat gali suburti 12-uką vien iš NBA krepšininkų. Kitos grupės gal ir atrodo lengvesnės, bet mums tai neturėtų rūpėti. Turime koncentruotis tik į savo reikalus ir į artimiausius varžovus", – pažymėjo D.Adomaitis.

Burtų nekaltina

Vis dėlto ne visi sutinka su tokiu būsimų Lietuvos rinktinės varžovų vertinimu. Buvęs Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Antanas Sireika "Vilniaus dienai" sakė, kad pakanka pažvelgti į komandų užimamas pozicijas FIBA reitinge, kad nekiltų kalbų apie "mirtininkų" grupes.

"Jei į mūsų grupę būtų patekusios komandos iš pirmo pasaulio reitingo dešimtuko, tada sutikčiau, kad tikrai nepasisekė. O dabar tikrai nėra ko graužtis. Visi varžovai yra įveikiami, o jei tikrai nori kautis dėl medalių, privalai nugalėti ir stipresnius už save. Sakyčiau, vienintelis šių burtų trūkumas yra tas, kad jie susitikimą su JAV rinktine mums lėmė ne finale, o pusfinalyje. Tad finale Lietuvos rinktinės greičiausiai nebus. Bet visos kitos rinktinės yra mums įveikiamos. Aišku, visus varžovus reikia gerbti ir atitinkamai vertinti, bet norint pasiekti maksimalius tikslus – visus juos reikės įveikti", – samprotavo 2003 m. su Lietuvos rinktine Europos čempiono titulą iškovojęs A.Sireika.

Anot krepšinio specialisto Rūtenio Paulausko, nors lietuviams teko pajėgūs varžovai, dramatizuoti padėties nevertėtų.

"Kyla klausimas, ką mes norime pasiekti pasaulio čempionate? Patekti į kitą varžybų etapą? Lietuvos krepšinio mėgėjams toks pasiekimas nieko nereiškia. O žinant, kad šiame čempionate bus kovojama ne tik dėl medalių, bet ir dėl patekimo į 2020 m. Tokijo olimpines žaidynes, suprantame, kad nieko nereiškia net ir aštunta vieta, nes olimpinius kelialapius gaus tik pirmos septynios komandos. Tad mūsų tikslas ir turi būti atitinkamas – užimti pakankamai aukštą vietą, kad užsitikrintume teisę žaisti olimpinėse žaidynėse, taip pat – demonstruoti brandų, aukštus lietuviškus standartus atitinkantį žaidimą, kokio visi ir tikisi iš Lietuvos rinktinės", – teigė R.Paulauskas.

Jo neįtikino ir kalbos apie gausų NBA krepšininkų desantą Australijos ir Kanados rinktinėse.

"Žinau tų žaidėjų pavardes, bet taip pat iš savo patirties žinau, kad dažniausiai laimi geriausią krepšinį žaidžianti, o ne geriausius krepšininkus turinti komanda. Tai, kad daug kanadiečių ar australų gerai žaidžia NBA lygoje, dar nereiškia, kad jie taps geriausia komanda. Pas mus taip pat yra du aukšto lygio NBA krepšininkai, visas būrys patyrusių, Eurolygos kovų užgrūdintų žaidėjų, o svarbiausia – laiko patikrinta komandinio krepšinio mokykla. Tad mes tikrai neturėtume galvoti apie save kaip apie mirtininkus. Reikia pripažinti, kad grupė stipri, bet įveikę Kanadą ir Senegalą mes eitume tolyn, o kituose etapuose mūsų lauktų sąlyginai šiek tiek silpnesni varžovai", – konstatavo R.Paulauskas.

Pasaulio taurės kovų kontūrai

Grupės kovas lietuviai žais Donguano mieste, o pirmoji dvikova laukia su Senegalo rinktine (rugpjūčio 31 d.), antroje dvikovoje krepšininkai išmėgins jėgas su Kanados ekipa (rugsėjo 2 d.), o grupės kovas baigs akistata su Australijos rinktine (rugsėjo 4 d.). Į kitą etapą pateks dvi geriausios grupės komandos, o likusios žais dėl 17–32 vietų. Antrame etape Lietuvos rinktinė susikautų su G grupės komandomis (Jordanija, Dominikos Respublika, Prancūzija, Vokietija). Šiame etape bus užskaitytos pergalės, pasiektos pirmajame etape, o antrajame rinktinės sužais po du susitikimus. Į ketvirtfinalį pateks dvi geriausios grupės komandos. Kitos rinktinės tęs kovą dėl 9–16 vietų. Pasaulio taurės nugalėtojai paaiškės Pekine rugsėjo 15 d.

Beje, pasaulio čempionate ekipos kovos ne tik dėl medalių ir nugalėtojų taurės, bet ir dėl tiesioginių kelialapių į 2020 m. Tokijo olimpiadą. Vietas olimpinėse žaidynėse užsitikrins septynios geriausios Pasaulio taurės komandos, bet kelialapiai bus skirstomi atsižvelgus į nustatytas kvotas: Europai ir Amerikai bus skirta ne daugiau nei po 2 kelialapius, Afrikai, Azijai ir Okeanijai – po 1. Kadangi olimpinių žaidynių šeimininkai japonai jau užsitikrino vietą varžybose, dėl likusių keturių kelialapių krepšininkai kovos keturiuose ikiolimpiniuose atrankos turnyruose. Jie numatyti 2020 m. birželį.

PASAULIO TAURĖS PIRMOJO ETAPO GRUPĖS:

A Dramblio Kaulo Krantas, Lenkija, Venesuela, Kinija

B Rusija, Argentina, Pietų Korėja, Nigerija

C Ispanija, Iranas, Puerto Rikas, Tunisas

D Angola, Filipinai, Italija, Serbija

E Turkija, Čekija, JAV, Japonija

F Graikija, Naujoji Zelandija, Brazilija, Juodkalnija

G Dominikos Respublika, Prancūzija, Vokietija, Jordanija

H Australija, Kanada, Lietuva, Senegalas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Bijai vilko neik y miska@!

Tai kad

Tai kad portretas
su tokiu treneriu jau pirmose varzybose gausim i kaulus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių