Quantcast

Krepšininkių kelyje į „EuroBasket“ – viltinga pergalė

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė pergale pradėjo žygį į 2023 m. Europos čempionato finalo turnyrą, tačiau jau per pirmas atrankos rungtynes neišvengė nuostolių.

Klastingas parketas

Trenerio Rimanto Grigo vadovaujama komanda Kėdainių arenoje 69:59 įveikė Suomijos krepšininkes.

Trečią kėlinį čiurną susižeidė perspektyvi 15-metė gynėja Justė Jocytė.

R.Grigo nuomone, traumai įtakos galėjo turėti nauja arenos danga – parketas neseniai nulakuotas, tad sportinė avalynė juo beveik neslysta – sukimba it priklijuota, o pėdos krypsta.

J.Jocytė greičiausiai praleis kitas rungtynes, kurios vyks rytoj Prancūzijoje su šios šalies ekipa.

"Iš pirmo žvilgsnio trauma nesunki, mūsų kolektyve – aukščiausio lygio kineziterapeutai, jie manęs labai nenuliūdino. Vis dėlto rizikuoti Juste negalime, svarbiausia, kad ji galėtų dar ilgai atstovauti Lietuvai", – kalbėjo R.Grigas.

Klaidų – per daug

"Džiaugiamės pergale, nes žaisti nebuvo lengva – viskas nauja, o pasiruošti rungtynėms – tik kelios treniruotės, – teigė vidurio puolėja Gintarė Petronytė. – Mūsų 27 klaidos – bauginantis skaičius, bet suomės gynėsi itin kibiai, prie kamuolio bėgo dviese ar net trise, o tai mus kartais trikdė. Nagrinėsime, kaip ateityje žaisti tokiais atvejais, tačiau akivaizdu: kamuolį reikia branginti."

Gynyba: Ukrainos krepšininkėms pavyko pristabdyti Prancūzijos komandos lyderę S.Grudą (su kamuoliu). / fiba.com nuotr.

"Klaidos pasipylė, nes turime tik vieną tikrą įžaidėją. Kai Justė susižeidė, Gabrielė Šulskė liko viena, o jai pavargus kyla problemų. Kita vertus, mes praktiškai viską pakeitėme – ir gynybą, ir puolimą, bet esmė tokia, kad žaidėjos dar nespėjo perimti naujovių. Ko norėti – juk mažai treniravomės ir iškart – į varžybas", – svarstė R.Grigas.

Favoritės suklupo Kijeve

Rytoj lietuvės svečiuose varžysis su Tokijo olimpiados bronzos medalių laimėtojomis, 2013, 2015, 2017, 2019 ir 2021 m. Europos vicečempionėmis prancūzėmis, kurios Kijeve nelauktai didoku skirtumu 71:90 pralaimėjo ukrainietėms.

Nugalėtojoms Alina Jagupova pelnė 33 taškus, šešis kartus atkovojo kamuolį ir atliko penkis rezultatyvius perdavimus, o Kristina Filevič surinko 27 tšk.

Prancūzijos ekipoje pasižymėjo Endene Miyem – 16 tšk., Marine Johannes – 12 tšk., Sandrine Gruda, Iliana Rupert, Mamignan Toure ir Marie-Eve Paget – po 8 tšk.

34-erių 193 cm ūgio S.Gruda – viena tituluočiausių Prancūzijos krepšininkių (2012 m. Londono olimpiados vicečempionė ir 2021 m. Tokijo žaidynių bronzos medalio laimėtoja, 2009 m. Europos čempionė ir keturiskart šių pirmenybių vicečempionė, 2016 m. WNBA čempionė).

Naudingumas – 51 balas

"Prancūzių rinktinė – labai stipri. Tačiau manau, kad įveikti jas, kaip ir ukrainietes, misija įmanoma. Svečiuose bus sudėtingiau, bet namuose stengsimės laimėti", – sakė R.Grigas.

Lietuvos ir Ukrainos rinktinės susitiks 2022 m. lapkričio 24-ąją ir 2023 m. vasario 12-ąją.

Netikėtų rezultatų užfiksuota ir kitose grupėse.

Staigmeną pateikė Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkės, savo aikštėje 87:81 palaužusios 2021 m. Europos čempionato bronzos medalių laimėtojas belges. Nugalėtojoms net 44 tšk. pelnė, 22 kartus kamuolį atkovojo ir 51 naudingumo balą surinko iš Bahamų kilusi 198 cm ūgio Jonquel Jones.

2019 m. "EuroBasket" pusfinalio dalyvė Didžiosios Britanijos ekipa namuose 66:73 neatsilaikė prieš Graikijos komandą.

Lenkės net 125:19 sutriuškino albanes, kurios per trečią kėlinį tesurinko 2 taškus. Šių komandų naudingumo koeficientai – atitinkamai +191 ir –24.

Kelialapius į Europos čempionato finalo turnyrą iškovos 10-ies atrankos grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antras vietas užėmusios ekipos. Jeigu turnyro organizatorių (Slovėnijos ir Izraelio) rinktinės pateks tarp keturiolikos pajėgiausiųjų, dar du kelialapius gaus antras vietas užėmusios komandos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių