Quantcast

Karti LKL grandų patirtis: po sutarties pasirašymo Lietuvoje nepasirodę krepšininkai

Tarpsezoniais pasirašyti kontraktai klubams garantuoja teises į žaidėją, tačiau parašas ant sutarties dar nereiškia, jog krepšininkas nutūps komandos bazėje.

Priklausomai nuo įsipareigotų sąlygų, sportininkai, pavyzdžiui, pirminį susitarimą sulaužo kildami aukštyn karjeros laiptais arba, kaip rodo praktika, demonstruodami žemiausio lygio profesionalumą.

Tinklalapis „BasketNews.lt“ apžvelgia didžiųjų LKL klubų patirtis pasikviečiant žaidėją, kuris po parašo suraitymo ant kontrakto nepasirodė Lietuvoje.

Tokie atvejai per grandų gyvavimo laikotarpį nėra dažnas reiškinys, mat komandos oficialiai praneša tik apie pasirašytas sutartis, o nuo pasiektų žodinių susitarimų komentavimo atsiriboja.

Rodas Stricklandas

Scanpix nuotr.

2005 metais užbaigus 17-ą sezoną NBA lygoje, 39-erių Rodas Stricklandas susidomėjo galimybe pirmąkart save išmėginti kitoje pusėje Atlanto, kur vietą gynėjų grandyje jam buvo paruošęs Kauno „Žalgiris“.

Oficialiai įtvirtintas 191 cm ūgio gynėjo persikėlimas buvo paremtas jo ir tuometinio „Žalgirio“ prezidento Arvydo Sabonio asmenine draugyste, kuri užsimezgė 1995-1996 metais kartu ginant Portlando „Trail Blazers“ garbę. Noras žaisti bendražygio komandoje buvo vienas iš pagrindinių apsisprendimo motyvų, tačiau prabėgus beveik dviem mėnesiams nuo liepą pasirašyto kontrakto toks troškimas išblėso.

Į oro uostą naujoko pasitikti atvykę klubo atstovai NBA veterano nesulaukė, o iš krepšininko pusės pradėjo plūsti pasiteisinimai neva iškilo problemos su lėktuvo bilietais. Po kurio laiko R. Stricklandas pranešė apie gimusį ketvirtą vaiką ir norą šeimai skirti daugiau laiko.

„Žalgiris“ nusprendė nesivelti į detektyvinius žaidimus ir iškėlė ultimatumą – po trylikos dienų žaidėjui pasirodyti Lietuvoje. Visgi atėjus ir šiam terminu R. Stricklandas neatvyko, o sutartis buvo nutraukta. Į jo vietą daugkartiniai Lietuvos čempionai po metų pertraukos susigrąžino Edą Cotą.

Nuotykiu karjerą pabaigęs Kyrie Irvingo krikštatėvis per paskutinius du NBA sezonus Toronto „Raptors“ ir Hjustono „Rockets“ komandose sužaidė vos 31 mačą. 2003-2004 m. Toronte jo vidurkiai siekė 4,7 taško, 2,5 atkovoto kamuolio ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo, o 2004-2005 m. Hjustone krepšininkas fiksavo 1,8 taško, 1,7 atkovoto kamuolio ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo rodiklius.

1998 metų naujokų biržoje 19-u šaukimu Niujorko „Knicks“ ekipos pasirinktas R. Stricklandas taip pat atstovavo San Antonijaus „Spurs“, Vašingtono „Wizards“, Majamio „Heat“, Minesotos „Timberwolves“ ir Orlando „Magic“.

Jo NBA karjeros rodikliai – solidūs: 13,2 taško, 7,3 rezultatyvaus perdavimo ir 3,7 atkovoto kamuolio vidurkiai per 1094 sužaistas rungtynes, iš kurių 740 pradėjo starto penkete.

Ime Udoka

Scanpix nuotr.

2005-ųjų vasarą „Žalgirio“ vadovybei teko dar vienas nusivylimas bandant prisivilioti krepšininką, mynusį NBA slenkstį. Po sezono išvykus Dainiui Šalengai ir Mindaugui Timinskui, Kauno ekipa su džiaugsmu paskelbė sudėtyje atsivėrusią spragą užpildanti universaliuoju Ime Udoka.

Iki tol 201 cm atletas kas kartą vis medžiojo progą parodyti save NBA ekipoms ir išsikovoti vietą po saule, tačiau eilinę vasarą nieko nepešus, padėjo parašą ant kontrakto su Kauno ekipa bei jame išsireikalavo sąlygos nutraukti sutartį, jei tik atsirastų šansas keltis į elitinę krepšinio lygą.

Rugpjūčio pabaigoje žalgiriečiams bedėliojant pasiruošimo planą, I. Udoka informavo vadovybę sulaukęs NBA pasiūlymo, dėl kurio jo kontraktas su Lietuvos grandu tapo negaliojančiu. „Žalgiris“ staigiu ėjimu nigerietį pakeitė Reggie Freemanu.

I. Udoka trumpo pasitikėjimo kreditą NBA gavo Filadelfijoje, kur „76ers“ komandai atstovavo tik ikisezoninėse rungtynėse. Po jų krepšininkas buvo paleistas.

2005-2006 m. sezonu artėjant į pabaigą, Niujorko „Knicks“ pasiūlė aštuonerias rungtynes galiojusį kontraktą. Per jas I. Udoka vidutiniškai žaidė po 14 minučių, pelnė po 2,8 taško, atkovojo po 2,1 kamuolio ir atliko po 0,8 rezultatyvaus perdavimo.

Paskui puolėjas vienam sezonui įsitvirtino Portlando „Trail Blazers“ komandoje, tris sezonus su metų pertrauka Sakramento „Kings“ ekipoje atstovavo San Antonijaus „Spurs“ klube, o karjerą užbaigė Ispanijoje, Mursijos UCAM gretose.

2012-ais metais Greggas Popovichius pasikvietė I. Udoką į trenerių štabą ir 2014-ais kartu su „Spurs“ tapo NBA čempionu. Praėjusį sezoną jo karjera iš Teksaso pakrypo į Filadelfijos „76ers“.

Sherronas Collinsas

Scanpix nuotr.

2010-2011 m. sezone Vilniaus „Lietuvos rytui“ besikabinant į istorinį rezultatą – Eurolygos ketvirtfinalį, sunkią traumą patyrė vienas lyderių Khalidas El-Aminas, kuriam sostinės ekipa pakankamai greitai rado pamainą. Vadovybės akiratyje atsidūrė po mainų NBA be darbo likęs Sherronas Collinsas.

Pirmąjį karjeros sezoną žaidęs 180 cm ūgio atakų organizatorius startavo tuometinėje Šarlotės „Bobcats“ komandoje, rungtyniavo dukterinėje NBA lygoje, o 2012-ųjų vasarį buvo išsiųstas į Portlando „Trail Blazers“. Pastaroji paleido žaidėją.

Kovo 18-ąją minint 24-ąjį gimtadienį, vidutiniškai po 3 minutes rungtyniavęs, po 0,7 taško ir 0,3 rezultatyvaus perdavimo rinkęs Sh. Collinsas priėmė „Lietuvos ryto“ pasiūlymą ginti sostinės garbę iki sezono pabaigos.

Išaušus kitai savaitei, vilniečiai ruošėsi naujoko atvykimui, tačiau jis neįvyko – krepšininkas neįsėdo į lėktuvą.

Toks Sh. Collinso neprofesionalumas tada nebuvo naujiena. Atletui tapus laisvuoju agentu po „Blazers“ atleidimo, Šarlotės komanda reiškė norą susigrąžinti krepšininką, tačiau jis demonstravo įnoringumą, ignoruodamas klubo pastangas ir dusyk nepasinaudodamas jam užsakytais bilietais.

Po fiasko su Sh. Collinsu „Lietuvos rytas“ į komandą pasikvietė Aleksandrą Rašičių. Netekę El-Amino, vilniečiai pralaimėjo paskutinę „Top 16“ dvikovą su Vitorijos „Caja Laboral“ ir liko už kito etapo ribų.

Iš Kanzaso universiteto NBA link žygiavęs Sh. Collinsas paskutiniais metais NCAA pirmenybėse vidutiniškai žaidė po 33 minutes, įmetė po 15,5 taško, atliko po 4,5 kamuolio ir atkovojo po 2,1 kamuolio.

Royce'as O'Neale'as

Scanpix nuotr.

Šviežiausia nesėkmė „Žalgirį“ ištiko 2017-ųjų vasarą. Apie mėnesį laiko Šarūno Jasikevičiaus štabo viliotas Royce’as O’Neale’as suraitė parašą ant sutarties, bet tuo pačiu vaikėsi NBA svajonės.

Solidžiai pasirodęs Europos taurėje, kur Las Palmo „Herbalife Gran Canaria“ komandoje rinko po 10,3 taško, 5,6 atkovoto kamuolio ir 2,3 rezultatyvaus perdavimo, tada 24-erių puolėjas antrus metus iš eilės dalyvavo NBA Vasaros lygoje.

Pirmąkart, 2016-ais, jis atstovavo „Golden State Warriors“ ir Los Andžeo „Clippers“, o po sutarties su „Žalgiriui“ gavo kvietimą rungtyniauti Naujojo Orleano „Pelicans“ sudėtyje. Šio klubo gretose R. O’Neale’as fiksavo 4,6 taško, 3,6 atkovoto kamuolio bei 1,4 rezultatyvaus perdavimo vidurkius per 19 žaidimo minučių.

Po turnyro dėmesį į atletą atkreipė Jutos „Jazz“, pasiūliusi kontraktą, kurio pasirašymas lėmė, jog R. O’Neale’o ir „Žalgirio“ sutartis neįsigaliojo. Tiesa, kauniečiai už tai gavo 150 tūkst. eurų išpirką, o į R. O'Neale'o vietą atvyko Axelis Toupane'as.

Per pirmuosius du sezonus NBA metęs po 5,4 taško, sugriebęs po 3,5 kamuolio ir atlikęs po 1,5 rezultatyvaus perdavimo, puolėjas praeitą vasarą su „Jazz“ sukirto rankomis dėl naujo 36 mln. JAV dolerių kontrakto.

Po naujo sandėrio 2019-2020 m. sezone visi R. O’Neale’o rodikliai šoktelėjo į viršų: žaidimo laikas iki 29 minučių, rezultatyvumas iki 6,3, atkovotų kamuolių vidurkis iki 5,3, o rezultatyvių perdavimų – iki 2,5.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių