Quantcast

Ilgai lauktas „Ryto“ papildymas: ką sostinei duos geras M. Popovičiaus bičiulis?

Dainius Adomaitis dar antradienio rytą Vilniaus oro uoste įvardijo, kokio įžaidėjo „Ryto“ žvalgai dairosi ir taip niūrioje rinkoje. Tada specialistas sakė, kad paieškose daug aiškumo kol kas nėra, tačiau įvykiai sugulė taip, kad žinios apie naujoką Lietuvą pasiekė greičiau nei sostinės klubas grįžo iš Ispanijos.

Faktą, koks reikalingas pirkinys yra 32-ejų įžaidėjas Rokas Stipčevičius, pagrindžia pastarųjų savaičių „Ryto“ paveikslas.

Pagrindinis atakų dirigentas Chrisas Krameris jau trečią kartą šį sezoną krenta iš rikiuotės, taip niekaip nesuspėdamas įšokti į sau įprastas vėžias, o lygiavertės pamainos jam Vilniuje tiesiog nėra. Dėl traumos dar ilgai nežais Margiris Normantas, Aistis Pilauskas Malagoje turėjo gražių epizodų, tačiau dar nėra pribrendęs aukšto lygio kovoms, o Mindaugui Girdžiūnui bei D.J. Seeley kurti puolimą sekasi sunkiai.

Kūrybos trūkumas greitai tapo opia „Ryto“ žaizda, todėl Vilniuje vakar nusileido žmogus, anot klubo vadovų ir D. Adomaičio, galintis jas paslėpti.

Taigi kokį žaidėją po taip ilgai trukusių paieškų prisiviliojo „Rytas“?

„Mums reikia gerai organizuojančio ir iš distancijos pataikyti galinčio įžaidėjo“, – antradienį pasakojo D. Adomaitis.

Iš esmės, tai ir yra trumpas 186 cm ūgio įžaidėjo apibūdinimas. R. Stipčevičius ir yra kuriantis žaidėjas, atakose progų pirmiausiai mėgstantis ieškantis ne sau, o komandos draugams.

Kroatas per savo karjerą šešerius metus praleido Italijos klubuose, kur dauguma komandų paprastai būna pripildytos individualiai stipriais ir atletiškais žaidėjais. Šioje šalyje kalbėta, kad būtent dėl savo polinkio rūpintis ekipos draugais ir bendrais pasiekimais jis buvo itin mėgstamas bendraklubių.

Šis patyręs gynėjas yra ir neblogas metikas, kuris drąsiai atakuoja po driblingo. Pavyzdžiui, pastaruosius dvejus metus Sasario „Dinamo“ komandoje tritaškius jis metė aukštu 40,7 proc. taiklumu.

Stipša tėvynėje vadinamas krepšininkas gerai jaučiasi greitose atakose. Nors R. Stipčevičius nėra individualistas ar žaidėjas, galintis vienas pats išnešti savo komandą į pergalę, jo ranka svarbiais momentais nedreba.

Gynyboje R. Stipčevičius vertinamas nevienareikšmiškai. Viena vertus, ginantis „Ryto“ naujokas yra labai aktyvus, o jo spaudimas nuo pirmų aikštės centimetrų Kroatijoje kadaise buvo tapęs gynėjo vizitine kortele.

Pavyzdžiui, kroatas daug prisidėjo prie to, kad rinktinėje pasaulio čempionato atrankos mače su italais Amadeo Della Valle 22 minutes būtų išlaikytas nepelnęs nė taško.

Kita vertus, pastebima, kad atitinkami varžovai atakuoja būtent R. Stipčevičių, kuris fiziškai nėra itin tvirtas. „Rytas“ šį sezoną turi pastebimą problemą ginantis prieš varžovų „du prieš du“, ir abejotina, kad atvykėlis padės kamšyti šią žaizdą.

Naujasis „Ryto“ įžaidėjas savo vietą buvo atradęs Sardinijoje, kur trejus metus gynė vietos „Dinamo“ spalvas. Prieš tai jis žaidė ir Bursos „Tofaš“, Romos „Virtus“, Varezės, Pezaro klubuose, o ryškiausias R. Stipčevičiaus CV įrašas buvo pažymėtas Milane, kur 2012-aisiais jį pasikvietė „AX Armani Exchange“ klubas.

R. Stipčevičius taip pat dažnai kviečiamas ir į Kroatijos rinktinę. Jis žaidė 2010-ųjų pasaulio pirmenybėse, nacionalinėje ekipoje buvo ir 2011-ųjų, ir 2015-ųjų Europos čempionatuose bei 2016 metų olimpinėse žaidynėse.

Tiesa, rinktinėje R. Stipčevičius rimtesnio vaidmens niekada neturėjo. Kolegos Kroatijoje tinklalapiui „BasketNews.lt“ pasakoja, kad atsiskleisti kovojant rinktinėje jam neleido konkurencija su tokiais tos pačios pozicijos žaidėjais kaip Zoranas Planiničius, Roko Leni Ukičius, Marko Popovičius, Dontaye Draperis ar Oliveris Lafayette’as.

R. Stipčevičius tėvynėje vertinamas kaip vienas darbščiausių žaidėjų. Pasakojama, kad įžaidėjas niekada neturėjo bėdų su alkoholiu, nėra dažnas ir naktinių klubų lankytojas.

Kolegos Kroatijoje gerai atsiliepia ir apie asmenines R. Stipčevičiaus savybes. Kalbama, kad gynėjas yra šeimos žmogus ir žaidėjas, į savo karjerą žiūrintis itin profesionaliai, prisižiūri kūną.

R. Stipčevičius sėkmingus epizodus dažnai palydi emocingais šūksniais, todėl už atsidavimą yra mylimas sirgalių. Pavyzdžiui, aistruoliai Sasaryje vertino, kad dar pirmaisiais metais komandoje R. Stipčevičius iškart pradėjo mokytis italų kalbos.

Beje, įžaidėjas yra geras buvusio žalgiriečio Marko Popovičiaus bičiulis. Du draugai vasarą kartu vyko į pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje, kur stebėjo istorinį Kroatijos rinktinės žygį.

„Neaišku, kaip Popas dabar priims tokį draugo sprendimą“, – kalbėdamas apie R. Stipčevičiaus persikėlimą į „Rytą“ juokėsi Kroatijos žurnalistas Igoris Čurkovičius.

Po to, kai pavasarį R. Stipčevičius išvyko iš Italijos, jis apsišarvavo kantrybe. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, vasarą atakų dirigentas buvo sulaukęs skambučių iš Turkijos ir Prancūzijos klubų, tačiau buvo nusiteikęs neskubėti ir išlaukti geresnio varianto.

Laikas parodė, kad tas variantas yra naujų vėjų ieškantis „Rytas“. Tik laikas parodys, ką atneš šis kroatiško oro gūsis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių