Quantcast

Atsisveikinimas su K. Bryantu: žaidėjų ašaros, krepšinio žmonių ir politikų užuojauta

Nacionalinė krepšinio asociacija (NBA) ir visas krepšinio pasaulis gedi. Tragiškoje sraigtasparnio avarijoje žuvo legendinis krepšininkas Kobe Bryantas, o anapilin iškeliavo ir jo trylikametė dukra Gianna.

Tragiškas incidentas įvyko prieš pat Denverio „Nuggets“ ir Hjustono „Rockets“ rungtynes, kurios buvo pirmosios iš visų šiąnakt vykusių susitikimų. Į įvykius greitai sureagavę „Pepsi Center“ arenos darbuotojai spėjo K. Bryantui paskirti tylos minutę.

Likusiose rungtynėse komandos pirmųjų atakų metu tyčia pažeisdavo 24 atakos sekundžių arba 8 sekundžių išsivarymo iš savo aikštės pusės taisykles, siekdamos pagerbti buvusio krepšininko 8 ir 24 numeriais pažymėtus marškinėlius.

Bene skaudžiausiai į įvykius reagavo vyriausiasis Los Andželo „Clippers“ strategas Docas Riversas, kuris prieš mačą su Orlando „Magic“ buvo tiesiog netekęs amo.

„Atsiprašau, jog neturiu ką pasakyti. Turiu eiti ir kalbėti su savo komanda prieš rungtynes, pasakyti jiems, kad reikia žaisti, bet aš tiesiog negaliu“, – su ašaromis akyse ir lūžtančiu balsu sakė D. Riversas.

Susitikimą 112:97 laimėjo „Clippers“, o K. Bryantą asmeniškai pažinojęs Kawhi Leonardas surengė galingą pasirodymą. Vis tik emocijomis nepasižymintis puolėjas po mačo taip pat sunkiai tvardėsi.

„Pažinojau jį asmeniškai, žinau, kad jis norėtų, jog aš išeičiau į aikštelę, žaisčiau ir tiesiog būčiau puikus (aikštėje). Visi yra liūdni. Nėra žodžių, galinčių apibūdinti jo įtaką krepšiniui. Visa tai yra tiesiog liūdna“, – sakė K. Leonardas.

Itin skaudžiai su naujienomis taikstėsi ir kitos NBA superžvaigždės. Dabartinis MVP ir Milvokio „Bucks“ lyderis Giannis Antetokounmpo užšaldė savo „Instagram“ ir „Twitter“ paskyras. Tuo metu LeBronas Jamesas sunkiai tramdė emocijas po to, kai su komanda parvyko iš rungtynių su Filadelfijos „76ers“, kuriose jis aplenkė K. Bryantą pagal per karjerą pelnytus taškus.

Savo ruožtu Kyrie Irvingas sužinojęs apie tragišką netektį paliko „Madison Square Garden“ areną ir susikrovęs daiktus išvyko namo. Buvo pranešta, kad gynėjas nerungtyniaus dėl asmeninių priežasčių.

Tuo metu prieš San Antonijaus „Spurs“ ir Toronto „Raptors“ rungtynes Greggas Popovichius bandė guosti vieną pagrindinių savo lyderių DeMarą DeRozaną. Legendinis treneris raminančiai masažavo savo auklėtinio pečius ir prieš susitikimo pradžią kalbėjosi su krepšininku, taip siekdamas jį paguosti.

Jaunasis Atlantos „Hawks“ talentas bei lyderis Trae Youngas taip pat prisidėjo prie gražios akcijos. Įprastai 11 numeriu pažymėtus marškinėlius vilkintis gynėjas šiąnakt vilkėjo 8-uoju numeriu paženklintą aprangą.

„Twitter“ vartotojai atrado ir simbolišką skaičių kombinaciją. Nepaisant to, jog žaidė skirtingose rungtynėse, tačiau Youngas bei Finikso „Suns“ gynėjas Devinas Bookeris kartu išmetė po 24 metimus, o iš viso pelnė 81 tašką bei atkovojo 8 kamuolius.

81 taškas – rezultatyviausios K. Bryanto karjeros rungtynės, kurias jis sužaidė 2006-ųjų sausio 22-ąją prieš Toronto „Raptors“. Tai – iki šiol antras rezultatyviausias pasirodymas per vienerias rungtynes NBA istorijoje.

Dalaso „Mavericks“ savininkas Markas Cubanas pranešė, jog jo komandoje daugiau nė vienas krepšininkas nevilkės 24-uoju numeriu pažymėtų marškinėlių, taip siekiant pagerbti Kobes atminimą.

Savo vietinio dievuko nepamiršo ir „Lakers“ gerbėjai. Jie susirinko prie „Staples Center“ arenos, kur nešė gėles, K. Bryanto marškinėlius, degė žvakutes bei skandavo Kobes vardą.

Užuojautos žodžius išreiškė ir vienos ryškiausių NBA legendų – Michaelas Jordanas bei Jerry Westas.

„Esu šoke dėl tragiškų naujienų apie Kobes ir Giannos mirtį. Nėra žodžių, kurie galėtų apibūdinti mano skausmą, kurį jaučiu. Mylėjau Kobe, jis buvo tarsi mano mažasis broliukas. Dažnai su juo kalbėdavomės ir šių pokalbių aš labai pasiilgsiu. Jis buvo aršus kovotojas, vienas geriausių visų laikų krepšininkų.

Kobe taip pat buvo nuostabus tėtis, kuris itin mylėjo savo šeimą ir labai didžiavosi savo dukterimis. Yvette (M. Jordano žmona) prisideda prie manęs ir siunčia giliausią užuojautą Vanessai, „Lakers“ organizacijai ir krepšinio gerbėjams visame pasaulyje“, – rašė M. Jordanas.

„Jaučiuosi lyg būčiau praradęs sūnų“, – CBS žinioms teigė J. Westas.

Specialų pranešimą paviešino ir NBA lygos komisaras Adamas Silveris.

„NBA šeima yra sukrėsta tragiškos K. Bryanto ir jo dukters Giannos žūties. 20 sezonų Kobe mums demonstravo, kas yra įmanoma sumaišius išskirtinį talentą su visišku atsidavimu laimėjimui. Jis buvo vienas išskirtiniausių žaidėjų mūsų istorijoje, o jo pasiekimai yra legendiniai: 5 NBA titulai, vienas MVP apdovanojimas, 18 kartų išrinktas į „Visų žvaigždžių“ mačą bei du olimpiniai aukso medaliai.

Bet jis bus prisimenamas už tai, jog įkvėpė žmones visame pasaulyje paimti į savo rankas krepšinio kamuolį ir varžytis iš visų jėgų. Jis buvo dosnus savo išmintimi, kurią sukaupė, o jo misija buvo dalintis viskuo su ateities krepšinio karta – ypač savo dukrai Giannai.

Siunčiame savo užuojautą jo žmonai Vanessai ir visai jų šeimai, „Lakers“ organizacijai bei visam sporto pasauliui“, – teigiama NBA pranešime.

K. Bryanto žūtis aptemdė ir prestižinius „Grammy“ apdovanojimus, kuriuose NBA legenda taip pat nebuvo pamiršta. Reperiai YG, DJ Khaledas bei dainų rašytojai Kirkas Franklinas ir Meekas Millas ceremonijos metu pagerbė K. Bryantą ir praėjusių metų kovo mėnesį žuvusį reperį Nipsey Hussle‘ą. Krepšininką pagerbė dainininkė Alicia Keys (Ališa Kis).

„Atvirai kalbant, visi mes šiuo metu jaučiam beprotišką liūdesį, – auditorijai pareiškė A. Keys. – Los Andželas, Amerika ir visas platusis pasaulis neteko didvyrio. Ir mes stovime čia tiesiogine prasme sielvartaudami, name, kurį pastatė Kobe Bryantas.“

„Kobe buvo legenda aikštelėje ir buvo vos pradėjęs tai, kas būtų buvę toks pat prasmingas antras veiksmas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė eksprezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Savo duoklę atidavė ir kitų sporto šakų atstovai. Po pelnyto įvarčio rungtynėse su „Lille“ klubu „Paris Saint-Germain“ puolėjas Neymaras rankomis parodė „24“ skaičių.

Užuojautą išreiškė ir „AC Milan“ klubas, kurį palaikė pats K. Bryantas.

„Neturime žodžių, kokie šokiruoti esame išgirdę apie tragišką vieno geriausių visų laikų sportininko K. Bryanto, netektį. Visos mūsų mintys yra su šeimomis ir tais, kurie buvo paveikti šio tragiško incidento. Tavęs amžinai bus ilgimasi, Kobe“, – rašoma ekipos žinutėje.

Amerikietiškojo futbolo žvaigždė Tomas Brady (Tomas Bradis) parašė paprastai: „Mes jau ilgimės tavęs, Kobe.“

Australų tenisininkas Nickas Kyrgiosas (Nikas Kiriosas) turnyre „Australian Open“ prieš susiremdamas su Rafaeliu Nadaliu pasirodė vilkėdamas „Lakers“ marškinėlius.

Europoje ir Azijoje – jautrios užuojautos žinutės

Krepšinio pasaulio žmonės Europoje ir Azijoje, kur krepšininkas buvo itin gerbiamas, dalijasi jautriais prisiminimais.

Per sraigtasparnio avariją tragiškai žuvęs K. Bryantas dar vaikystėje su tėvais išvyko į Europą bei augo Italijoje, kur praleido ne vienerius metus ir išmoko šios šalies kalbą.

„Visi NBA žaidėjai yra svarbūs, nes jie – legendos, bet K. Bryantas mums buvo ypatingai svarbus, – sakė Italijos krepšinio federacijos prezidentas Giovanni Petrucci. – Jis puikiai pažinojo Italiją ir gyveno keliuose jos miestuose. Jis turėjo daug itališkų savybių – labai gerai mokėjo kalbą ir net žargoną.“

Scanpix nuotr.

K. Bryantas Italijoje gyveno nuo 6 iki 13 metų, kai tuo metu jo tėvas Joe žaidė krepšinį skirtingose šios šalies klubuose.

Amerikietis ne kartą yra sakęs, jog žaisti Italijos klube būtų jo svajonė, o per 2011-ųjų NBA lokautą K. Bryanto susitarimas su Bolonijos „Virtus“ subliūško tik paskutiniu momentu.

„Kobe buvo supernatūralus, – sakė Ettore Messina, su NBA legenda dirbęs „Lakers“. – Juokaudavome itališkai ir prisimindavome laikus, kai jo tėvas žaisdavo Europoje.“

„Taip pat jis buvo labai dėmesingas iš Italijos į NBA atvykusiems krepšininkams bei jiems padėjo jų karjeros pradžioje. Tą patį jis padarė ir man, kai atvykau į „Lakers“ ir iki šiol esu jam labai dėkingas už tai. Neįtikėtinai liūdna, kad jo šeima buvo šitaip sugriauta“, – pratęsė E. Messina.

Azijoje K. Bryantas buvo itin populiarus, o ypač Kinijoje, kur žmonės iškart po nelaimės negalėjo patikėti tuo, kas įvyko.

„Mūsų kartos žmonių prisiminimai apie NBA prasideda nuo Michaelo Jordano ir prasitęsia iki Bryanto bei Yao Mingo laikų. Tu buvai dalis mūsų jaunystės. Jau pasiilgau šviesios saulės...“, – rašė garsus Kinijos sporto komentatorius Zhanas Hao.

„Tikiuosi, kad rojuje yra krepšinis, – rašo vienas iš Kinijos dienraščių. – Kobe tik išvyko į kitą pasaulį žaisti krepšinio su savo dukra.“

K. Bryantas taip pat stipriai prisidėjo, jog Taivane išpopuliarėtų krepšinis, o šios šalies prezidentas Tsai Ingas nusiuntė palaikymo žinutę amerikiečio šeimai.

„Užuojauta K. Bryanto šeimai ir visoms kitoms, kurios prarado mylimąjį. Kobe įkvėpė jaunąją Taivano vaikų kartą ir jo palikimas išliks pas tuos, kurie jį mylėjo“, – tviteryje rašė Taivano prezidentas.

Kobe yra japoniškas vardas, kurį NBA legendai tėvai davė pamatę vieną Japonijos jautienos restorano pavadinimą.

„Kobe Beef“ atstovas Tetsunori Tanimoto pripažino, jog K. Bryantas išgarsino jo bendrovės vardą visame pasaulyje ir nors niekada nebuvo gyvai susitikęs su Kobe, jautėsi jam artimas.

„Jis padėjo „Kobe Beef“ išpopuliarėti visame pasaulyje. Visi Japonijos žmonės jaučiasi jam artimi dėl jo istorijos. Labai liūdna ir mes siunčiame giliausią užuojautą“, – sakė T. Tanimoto.

Siūlomos pagerbimo idėjos

Krepšinio bendruomenės žmonės pradėjo siūlyti būdus, kaip reikėtų pagerbti vieną visų laikų geriausių krepšininkų.

change.org nuotr.

Internete plinta peticija, kur žmonės sparčiai pasirašinėja, jog NBA logotipas su Jerry Westo atvaizdo būtų pakeistas į K. Bryanto.

Prieš 12 valandų sukurta peticija jau spėjo surinkti beveik 150 tūkst. parašų, o tviteryje yra kuriami pavyzdžiai, kaip galėtų atrodyti naujasis logotipas su K. Bryanto atvaizdu.

Taip pat krepšinio bendruomenė pateikia ir daugiau siūlymų, kaip būtų galima pagerbti anapilin iškeliavusį krepšininką.

Tarp tokių siūlymų yra NBA MVP apdovanojimo vardo pakeitimas į K. Bryanto bei Los Andželo „Lakers“ arenos „Staples Center“ pervadinimas į „Kobe Arena“ ar „The Mamba Center“.

Be šių siūlymų internete galima rasti žmonių raginimų pakeisti NBA čempionų titulo vardą iš Larry O'Brieno į K. Bryanto bei pagrindinę Los Andželo gatvę pervadinti NBA legendos vardu.


Penkiskart čempionas

Per 1996-aisiais, iškart po vidurinės prasidėjusią karjerą K. Bryantas penkis kartus tapo NBA čempionu, o iš krepšinio pasitraukė 2016-aisiais.

Jis taip pat du kartus laimėjo olimpinį auksą, padėjęs JAV komandai iš NBA žvaigždžių jį iškovoti 2008-aisiais Pekine ir 2012-aisiais Londone.

Su NBA K. Bryantas 2016 metais atsisveikino pelnęs 60 taškų per pasakišką atsisveikinimo pasirodymą „Staples Center“.

Buvusio NBA žaidėjo Joe Bryanto (Džo Brajento) sūnus gimė Filadelfijoje, tėvui žaidžiant šio miesto komandoje „76ers“.

J. Bryantas nuo 1984 iki 1991 metų žaidė Italijoje, užtikrindamas plačias pažiūras sūnui, svajojusiam jo pėdomis nusekti į NBA.

Profesionalu K. Bryantas tapo būdamas 17 metų ir pateko tiesiai į NBA – jis yra vos šeštas tokį šuolį padaręs žaidėjas.

Būdamas 18-os K. Bryantas tapo tuo metu jauniausiu žaidėju ar rungtynes startiniame penkete pradėjusiu žaidėju NBA rungtynėse, taip pat jauniausiu NBA žaidėju, laimėjusiu dėjimo į krepšį konkursą.

Su K. Bryantu ir Shaquille'u O'Nealu (Šakilu O'Nilu) „Lakers“ iškovojo tris NBA čempionės titulus iš eilės – 2000–2002 metais – susigrąžindama nuo 1988-ųjų neregėtą šlovę.

K. Bryanto karjera kone žlugo 2003-iaisiais, kai jis Kolorade buvo areštuotas 19-metei viešbučio darbuotojai pateikus skundą dėl lytinio smurto. Tame viešbutyje krepšininkas buvo apsistojęs prieš kelio operaciją.

K. Bryantas buvo apkaltintas išžaginimu. Jis prisipažino dėl neištikimybės, bet teigė merginos nežaginęs. 2004 metais byla buvo nutraukta kaltintojai atsisakius liudyti teisme. Atskiras civilinis ieškinys buvo sureguliuotas jo sąlygų viešai neskelbiant.

Užbaigęs krepšininko karjerą K. Bryantas sėkmingai ėmė darbuotis pramogų industrijoje.

2018-aisiais jis laimėjo „Oskarą“ už animacinį trumpametražį filmą „Brangus krepšinis“ (Dear Basketball) – meilės laišką sportui, atnešusiam jam šlovę ir turtus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių