Quantcast

Amerikiečių šeima šturmuoja lietuviškas krepšinio aukštumas

Jei Bradley ir Tyrai Davisonams reikėtų apibūdinti gyvenimą Lietuvoje, jie tai galėtų nusakyti spavomis: pilka, nes kone kasdien mato cepelinų spalvos dangų, ir oranžine, nes beveik nesiskiria su krepšinio kamuoliu. Tačiau amerikiečių šeima nė akimirkai nesigaili savo karjerą susiejusi su mūsų šalimi.

 

Nežinia, ko raitydami parašą sutartyje su Tyra Buss Davison tikėjosi Kauno „Aisčių-LSMU“ klubo atstovai, bet jau dabar aišku, kad šis pirkinys tapo vienu sėkmingiausių per visą istoriją.

26-erių amerikietė iš daugiau nei šimto Baltijos moterų krepšinio lygos žaidėjų pirmauja pagal pelnomus taškus (vid. po 24), yra trečia pagal naudingumą (22,6 balo) ir perimamus kamuolius (vid. po 3). Be to, 173 cm ūgio gynėja sugriebia po 3,9 kamuolio ir atlieka po 3,7 rezultatyvaus perdavimo.

Kažin, ar dėl to reikėtų labai stebėtis. T. Buss – buvusi Indianos universiteto žvaigždė. Jai priklauso universiteto rekordai pagal pelnytus taškus, perimtus kamuolius, rezultatyvius perdavimus ir realizuotus baudų metimus.

„Iš pirmo žvilgsnio žmonės turbūt netiki, kad aš – krepšininkė. Esu smulkutė blondinė, todėl mažai kas tikėjosi, kad galiu pasiekti krepšinio aukštumas. Tačiau dėl šių rekordų labai sunkiai dirbau ir dabar tuo didžiuojuosi“, – dėstė amerikietė.

Į Lietuvą Tyrą atvedė vyro karjera.

Lyderis: B. Davisonas – vienas naudingiausių „Nevėžio-Optibet“ žaidėjų, tad treneris G. Petrauskas (dešinėje) jam patiki atsakingiausias užduotis. / LKL nuotr.

23 metų B. Davisonas, vasarą sumainęs aukso žiedus su Tyra, dairėsi, kur pradėti profesionalią karjerą. Po dvejonių ir konsultacijų, jis pasirinko Kėdainių „Nevėžio-Optibet“ klubą. Ir nesuklydo.

„Betsafe-LKL“ pirmenybėse 193 cm ūgio gynėjas pelno vid. po 14 taškų ir renka po tiek pat naudingumo balų. Prieš tai jis penkis sezonus praleido Viskonsino universitete. NCAA čempionate, nepaisydamas sunkios traumos, B. Davisonas fiksavo 11,3 taško, 3,5 atkovoto kamuolio ir 2,1 rezultatyvaus perdavimo statistiką.

„Kai Bradas pasirašė sutartį su Kėdainių klubu, susisiekiau su savo teta. Ji yra gimusi Lietuvoje, čia turi šeimą. Jos artimieji mums padeda Lietuvoje jaustis taip pat gerai, kaip ir namuose“, – pasakojo T. Davison.

Krepšininkė Europoje gyvena ne pirmą sezoną, nes po karjeros NCAA ji rungtyniavo Graikijoje, o vėliau, kaip analitikė, bandė jėgas „Big Ten“ sporto televizijos kanale.

Pokalbį su Davisonų šeima pradėjome ne nuo krepšinio aktualijų.

– Lietuviški orai žiemą atitinka žinomo filmo „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ pavadinimą. Ar jūsų neslegia dargana ir nuolat apniukęs dangus?

Tyra: Saulės Lietuvoje išties mažoka. Būna dienų, kai lauke beveik neprašvinta. Kažkam tai gali sukelti depresiją, bet mes didelę dienos dalį praleidžiame sporto salėse, kur visada šviesu. O namuose – mūsų šypsenos, šviečiančios kaip saulė (juokiasi). Prieš šventes pas mus viešėjo mano tėvai, tad jautėmės tarsi namuose.

Bradas: Žiemą čia daug pilkumos, bet dėl šalčio problemų neturime. Esu iš Minesotos, kur žiemą gerokai šalčiau nei čia. Šiaip Lietuvoje man patinka. Gyvename Kėdainiuose, bet daug laiko leidžiame Kaune. Vaikštinėjame po miestą, pietaujame įvairiuose restoranuose, mums tai įdomi patirtis.

– Kuri iš patirčių jus labiausiai nustebino Lietuvoje?

JAV į rungtynes gali ateiti 20 tūkst. žiūrovų, bet jie bus kur kas mažiau girdimi nei tūkstantis lietuvių.

Bradas: Naujamečiai fejerverkai! Jungtinėse Valstijose mes įpratę, kad saliutai šaudomi vasarą, per JAV nepriklausomybės dieną, liepos 4-ąją. Naujuosius švenčiame kitaip. Atsimenu, sėdėjome su žmona namuose Kėdainiuose. Staiga vidurnaktį visur aplinkui ėmė griaudėti, pokšėti, švytėti. Buvo netikėta, bet labai gražu. Dar vienas skirtumas – triukšmingi sirgaliai arenose. JAV į rungtynes gali ateiti 20 tūkst. žiūrovų, bet jie bus kur kas mažiau girdimi nei tūkstantis lietuvių. Pas mus tribūnose labai retai išgirsite būgnus ar dūdas, o čia aistruoliai triukšmauja visose varžybose.

Tyra: Aš pirmiausia nustebau dėl krepšinio atletiškumo. Teisėjai čia leidžia kautis, daug jėgos dvikovų, netgi moterų krepšinyje. Man tai patinka, nes net ir būdama gana maža esu kovinga. Taip pat man sunkoka įsiminti lietuviškus žodžius. Stengiuosi taisyklingai ištarti komandos draugių vardus, bet kartais mano akcentas priverčia jas juoktis.“

Svečiai: Kėdainiuose įsikūrę Bradley ir Tyra daug laiko praleidžia Kaune./„Twitter“ nuotr.

– Kuris iš jūsų esate geresnis krepšininkas?

Bradas: Kad ir ką atsakytų Tyra, aš nenoriu problemų (juokiasi). Jei ji tvirtins, kad žaidžia geriau, net nemėginsiu ginčytis. Juk ne veltui sakoma, kad laiminga žmona – laiminga šeima. Jei rimtai, Tyra yra labai techniška žaidėja, turi puikių snaiperio savybių, turi gerą driblingą bei prasiveržimą. Ji tikra lyderė.

Tyra: Negaliu atsakyti, kuris iš mūsų geresnis. Aš esu gera moterų krepšinyje, bet vyrų žaidimas kiek kitoks.

– Gal laisvalaikiu užsukate į aikštelę ir pažaidžiate vienas prieš vieną?

Tyra: Vengiame tokių akistatų, kad nereikėtų pyktis. Jei žaistume rimtai, jis mane sutriuškintų. Nėra abejonių!

Bradley: Būna, pamėtome į krepšį. Taiklumo varžybose ją įveikti sunku, mūsų akistatos dažnai baigiasi lygiosiomis.

– Abu esate profesionalai, beveik kasdien arba vienas, arba kitas žaidžiate rungtynes. Ar ir po mačų diskutuojate apie krepšinį? Gal atvirkščiai – bent namuose stengiatės pailsėti nuo šios temos?

Tyra: Sakoma, kad grįžus namo nereikia kalbėtis apie tai, kas buvo darbe. Tačiau mūsų šeimoje yra atvirkščiai. Abu turime aukštą krepšinio intelektą, ateityje norime tapti krepšinio treneriais, todėl daug diskutuojame apie žaidimą. Sakyčiau, mums net pasisekė, kad galime iš artimiausio žmogaus išgirsti atvirą ir profesionalią nuomonę.

Bradas: Abu išmanome savo profesiją. Natūralu, kad aptariame gerus ir blogus epizodus, duodame vienas kitam patarimų. Tačiau pirmiausia, ką padarome po rungtynių, apsikabiname ir pagiriame už pastangas.

– Kokius tikslus sau ir komandai keliate šį sezoną?

Tyra: Lietuvos ir Baltijos lygoje „Aisčių“ siekis – medaliai. Asmeniškai noriu prisidėti prie komandos pergalių ir kilti karjeros laiptais. Įdomu pažiūrėti, kur jie nuves.

Bradas: Kėdainių komandos tikslai du: pabandyti prasibrauti į Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą (šeštadienį kėdainiečiai žais atsakomąsias ketvirtfinalio rungtynes su Vilniaus „Rytu“ – aut. past.), nes pirmajame mače su vilniečiais iškovojome pergalę. Taip pat turime gerus šansus patekti į LKL atkrintamąsias varžybas. Individualiai noriu kasmet tobulėti kaip žaidėjas ir augti kaip asmenybė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių