Quantcast

19-mečio žemaičio ranka varžovų arenoje nesudrebėjo

"Turbūt žemaitiškas charakteris Rokui padėjo", – taip olimpinis čempionas Modestas Paulauskas apibūdino pirmą pergalę Eurolygoje šį sezoną Kauno "Žalgiriui" lėmusius šaltakraujiškus R.Jokubaičio baudų metimus.

Palaikė visa komanda

Iš Žemaitijos (kaip ir M.Paulauskas) kilęs R.Jokubaitis, per rungtynes Graikijoje su Pirėjo "Olympiakos" likus žaisti 3,5 sek., persvėrė rezultatą "Žalgirio" naudai – 68:67.

Sutrikusiems aikštės šeimininkams nepavyko surengti rezultatyvios atakos.

"Tai, kad anksti jį metėme į mūšį, manau, vėliau pozityviai atsiliepė jo žaidimui. Rokas – talentingas vaikinas, jis labai prisidėjo prie pergalės", – sakė "Žalgirio" vyriausiasis treneris Martinas Schilleris.

"Mano gyvenime tokios situacijos dar nebuvo, kad dviem baudų metimais lemčiau pergalę. Tai tikras psichologinis išbandymas, bet jaučiau stiprų visos komandos palaikymą, visi žaidėjai sakė, kad galiu pataikyti. Patikėjau savo jėgomis ir ranka nesudrebėjo", – kalbėjo R.Jokubaitis.

Parodė charakterį

– Roko progresas mus maloniai stebina, nes Mariaus Grigonio lyderystė, kurią jis pademonstravo Pirėjuje, jau lyg ir įprastas dalykas, sėkmingai sužaidęs Joffrey Lauvergne – irgi aukšto lygio krepšininkas. O Rokas taip ryškiai iššovė turbūt pirmą kartą. Tačiau jau pernai matėme ne vieną jo sėkmingo žaidimo epizodą, Šarūnas Jasikevičius nešykštėjo jam gerų žodžių. Matome, kad ne veltui, – teigė M.Paulauskas.

– Kodėl rungtynės buvo permainingos?

– Dvikovos pradžia išties nežadėjo nieko gero. Nuotaikos buvo neramios, turint galvoje ir pralaimėtą LKL mačą "Lietkabeliui". Atrodė, kad laukia liūdnas Eurolygos startas. Tačiau žalgiriečiai sugrįžo į kovą, o lemiamu momentu tvirtai užspaudė varžovus. Smagu, kad atsinaujinęs "Žalgiris" parodė charakterį.

– "Olympiakos" ir jo veteranai turbūt niekuo nenustebino?

– Jie priversti taip žaisti, nes nebe pirmos jaunystės ir Vassilis Spanoulis, ir Georgias Printezis, Kostas Sloukas. "Olympiakos" legionieriai amerikiečiai kol kas ieško savo vietos trenerio Georgio Bartzoko schemose, bet tai jų problemos. Mums reikia džiaugtis sėkmingu startu, nes įveikti išvykoje patyrusį varžovą – neeilinė sėkmė ne vien sportiniu, bet ir psichologiniu požiūriu. Pirmiausia "Žalgirio" naujokai įsitikino, kad komanda gali laimėti tokio lygio mačą. Tai suteiks pasitikėjimo tolesniuose žygiuose.

Reikia džiaugtis "Žalgirio" startu, nes įveikti išvykoje patyrusį varžovą – neeilinė sėkmė ne vien sportiniu, bet ir psichologiniu požiūriu.

– Pirmą Eurolygos turą garsiai skambėjo lietuviški akcentai: mūsiškių vadovaujama "Barcelona" įveikė Maskvos CSKA, Artūras Gudaitis prisidėjo prie Sankt Peterburgo "Zenit" pergalės prieš vieną favoritų Stambulo "Anadolu Efes". Ko gero, tokio intriguojančio sezono Lietuvos sirgaliai jau senokai nematė?

– Daugelį metų buvo kalbama apie serbų krepšinio mafiją Europoje. Į klubą atėjus jų treneriui, jame greitai atsirasdavo būrys tautiečių – specialistų ir žaidėjų. Dabar išmušė lietuvių valanda, ir tai džiugina. O ir sirgaliams bus kur kas įdomiau stebėti ne vien "Žalgirio", bet ir kitų Eurolygos klubų pasirodymus.

Sustabdė CSKA lyderį

Š.Jasikevičiaus treniruojama "Barcelona" savo aikštėje 76:66 privertė kapituliuoti CSKA komandą.

Nugalėtojams 18 taškų pelnė buvęs žalgirietis Brandonas Daviesas, 17 – Nikola Mirotičius, 13 – Alexas Abrinesas. Maskviečių gretose rezultatyviu žaidimu išsiskyrė Tornikė Šengelija, surinkęs 15 taškų.

"Raktas į pergalę buvo gynyba. Turime būti patenkinti, kaip sustabdėme labai pajėgų varžovą, sulaikėme CSKA lyderį Mike'ą Jamesą, – sakė Š.Jasikevičius. – O B.Davieso energija kartais atsisuka prieš jį patį, bet aš labiau mėgstu būtent tokius žaidėjus, nei tuos, kurie nedemonstruoja savo azarto."

"Pataikėme vos 29 proc. tritaškių ir 45 proc. dvitaškių. Tai, be abejonės, "Barcelonos" gynybos nuopelnas. Tačiau mūsų komandoje pakankamai patyrusių metikų, puolėjų, todėl nagrinėsime, kodėl jiems nepavyko realizuoti savo galimybių", – svarstė CSKA strategas Dimitris Itoudis.

A.Gudaitis pelnė 7 taškus ir penkis kartus atkovojo kamuolį, o jo atstovaujamas Sankt Peterburgo "Zenit" namuose 73:69 palaužė "Anadolu Efes" ekipą.

"Zenit" naujokas buvęs žalgirietis Kevinas Pangosas surinko 23 taškus, atliko 7 rezultatyvius perdavimus bei išprovokavo šešias varžovų pražangas. Kitas Sankt Peterburgo klubo legionierius, praeitą sezoną "Žalgiryje" rungtyniavęs Kelvinas Creswellas Riversas pelnė 14 taškų.

"Anadolu Efes" lyderis buvo taip pat anksčiau Kauno ekipoje žaidęs Vasilije Micičius – 17 taškų, 9 rezultatyvūs perdavimai.

Valensijoje rinkosi sirgaliai

Eurolygos sezoną sėkmingai pradėjo ispanų "Valencia" ir Tel Avivo "Maccabi".

"Valencia" savo aikštėje 65:63 palaužė Vilerbano ASVEL. Likus žaisti 16 sek., Ispanijos ekipai pergalingus taškus pelnė Samas Van Rossomas.

"Maccabi" namuose 80:73 nugalėjo Berlyno ALBA krepšininkus.

Rungtynes Valensijos arenoje galėjo stebėti žiūrovai. Preliminariais duomenimis, jų susirinko 400.

Amerikiečių antplūdis

Portalas "RunRepeat" suskaičiavo, kad per pastaruosius 20 metų krepšininkų amerikiečių Eurolygos komandose padaugėjo net 119 proc., o europiečių sumažėjo 27,4 proc.

Dažniausiai legionieriais iš JAV per 2001–2020 m. pasikliovė Stambulo "Darussafaka" (amerikiečiams teko 55 proc. žaidimo laiko), "Maccabi" (51 proc.), "Charleroi" (47 proc.), Milano "AX Armani Olimpia" ir Kazanės "Uniks" (po 42 proc.), ALBA (41 proc.), Maskvos srities "Chimki" (41 proc.), "Anadolu Efes" (37 proc.).

Statistika

"Olympiakos"–"Žalgiris" 67:68 (18:23, 19:11, 21:13, 9:21). Pirėjo "Taikos ir draugystės" arena.

"Olympiakos": M.Hassanas 12 taškų (6/6 dvitaškių), V.Spanoulis 9 (5 rezultatyvūs perdavimai), A.Harrisonas ir A.Vezenkovas (5 atkovoti kamuoliai) po 8, Sh.McKissicas 7, K.Sloukas 6 (7 rezultatyvūs perdavimai), Ch.Jenkinsas 5, G.Printezis ir O.Ellisas po 4, K.Papanikolaou ir L.Jeanas-Charlesas po 2, V.Charalampopoulas 0.

"Žalgiris": M.Grigonis 15 taškų (6 atkovoti kamuoliai, 4 rezultatyvūs perdavimai, 4 klaidos), J.Lauvergne 13, R.Jokubaitis 12, Th.Walkupas, L.Lekavičius ir A.Milaknis po 6, A.Rubitas 4, N.Hayesas (7 atkovoti kamuoliai), M.Gebenas (5 atkovoti kamuoliai) ir S.Vasturia po 2, P.Jankūnas 0.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 18/37 (48,6 proc.) ir 21/39 (53,8 proc.), tritaškių – 8/24 (33,3) ir 6/19 (31,6), baudų metimai – 7/8 (87,5) ir 8/10 (80). Atkovota kamuolių – 30 ir 36, perimta – 7 ir 5. Rezultatyvūs perdavimai – 20 ir 13. Klaidos – 11 ir 15.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių