Quantcast

Viena taurė grįžo, kita – iškeliavo

Vasario 29–kovo 1 d. dvi Vilniaus rankinio komandos grūmėsi finalinėse Lietuvos rankinio federacijos (LRF) taurės turnyrų rungtynėse.

Moterų varžybose sostinės RHC "Eglės" finale 28:34 nusileido Kauno rajono "Cascada-HC Garliava SM" ir perleido varžovėms prieš metus iškovotą titulą. Tačiau vyrų grupėje Vilniaus VHC "Šviesa" 31:29 palaužė Klaipėdos "Dragūną" ir po septynerių metų pertraukos sugrąžino į sostinę LRF taurę.

Sidabrinė "Eglė"

Vilniaus "Eglės" rankininkės prieš metus LRF taurės turnyro finale po 7 m baudinių serijos 34:32 įveikė Kauno "Acme-Žalgiris" ekipą. Šį kartą vilnietės su Lietuvos moterų rankinio čempionate pirmą vietą užimančiomis varžovėmis susitiko turnyro pusfinalyje ir laimėjo 30:29. Finale Karolio Kaladinsko treniruojama "Eglės" komanda susitiko su Kauno rajono "Cascada-HC Garliava SM". Šios pusfinalyje 40:24 įveikė LRF moterų I-osios lygos lyderes Šiaulių SC "Dubyso-Porigidos" rankininkes.

Lemiamose rungtynėse vilnietės po pirmo kėlinio pirmavo 18:16, o antrame kėlinyje padidino pranašumą iki keturių įvarčių (22:18). Tačiau persvaros išsaugoti nepavyko ir galingai rungtynes užbaigusios Garliavos rankininkės šventė pergalę 34:28.

"Realiai finale iki pat 45 min. kontroliavome žaidimą, bet paskui kelios klaidos išmušė komandą iš vėžių, o pabaigoje tiesiog pritrūkome jėgų. Visgi, pusfinalyje mes turėjome labai sunkias rungtynes su pajėgia Kauno "ACME-Žalgiris" komanda, o Garliavos rankininkės be didesnio vargo susitvarkė su Pirmoje lygoje žaidžiančiomis šiaulietėmis. Mūsų pagrindinės žaidėjos tiesiog neatlaikė rungtynių tempo, gal šiek tiek pritrūko ir didesnio kelių lyderių indėlio", – "Vilniaus dienai" sakė "Eglės" vyriausias treneris K.Kaladinskas.

Šį sezoną "Eglė" jau antrą kartą liko per žingsnį nuo trofėjaus. Sezono pradžioje vilnietės Kauno rajono komandai nusileido LRF Supertaurės rungtynėse, o dabar suklupo ir taurės finale. Tuo metu "Cascada-HC Garliava SM" savo kolekcijoje turi visus tris pagrindinius moterų rankinio trofėjus – LRF taurę ir Supertaurę bei Lietuvos čempionių titulą.

"Iš tiesų savo kailiu pajutome, kad apginti titulą yra sunkiau, nei jį iškovoti. Mes tikrai labai rimtai ruošėmės, daug laiko skyrėme pasirengimui pusfinalio rungtynėms ir jose pademonstravome labai gerą žaidimą. Bet finale taip sužaisti jau nepavyko, čia sėkmė lydėjo varžoves. Nieko nepadarysi, jos tą dieną buvo stipresnės. Kita vertus, jos ir Lietuvos čempionato turnyrinėje lentelėje yra laipteliu aukščiau. Tiesa, mes dar galime jas aplenkti, bet pusfinalyje vis tiek žaisime tarpusavyje, tad dabar visas dėmesys bus skirtas būtent tai serijai", – pareiškė K.Kaladinskas.

Po dviejų sidabrinių finalų labai norisi sulaukti auksinio.

Lietuvos moterų rankinio lygos atkrintamosios varžybos prasidės balandžio pabaigoje. Iki tol Vilniaus rankininkės paskutinėse reguliaraus čempionato rungtynėse dar kartą susitiks su turnyro lentelės kaimynėmis "Cascada-HC Garliava SM". Šį savaitgalį "Eglė" užbaigs kovas ir Baltijos moterų lygoje. Šiose varžybose dalyvauja šešios komandos – trys Lietuvos atstovės, dvi Baltarusijos ir viena Ukrainos.

"Mums liko dar ketverios rungtynės, tad sėkmingai pasirodžiusios galime kovoti dėl bronzos medalių. Visgi, kadangi žaisime ir su varžybų lyderėmis – Lvovo "VC Galychanka" ir Minsko BNTU "Belaz", didelių vilčių nepuoselėjame. Pagrindinis mums likęs sezono tikslas – kova dėl čempionių titulo Lietuvos pirmenybėse. Prieš sezoną merginoms sakiau, kad turime žaisti visuose finaluose. Ir iš tiesų, mes ir Supertaurės, ir LRF taurės varžybose žaidėme finaluose, bet abu kartus nusileidome Garliavos komandai. Liko dar viena galimybė ir norisi pagaliau ne tik žaisti finale, bet ir laimėti. Juolab kad Kauno ir Garliavos komandas šį sezoną mes esame įveikę, tad žinome, kad tikrai galime laimėti. Mes jau ganėtinai ilgai veržiamės iki aukso medalių, iš mergaičių komandos išaugome į moterų komandą, mūsų lyderės jau sulaukia ir užsienio komandų dėmesio, tad manau, kad mes tikrai esame pribrendę pergalėms. O po dviejų sidabrinių finalų labai norisi sulaukti auksinio", – teigė K.Kaladinskas.

Vyrų žingsnis į viršūnę

Vilniaus "Šviesos" rankininkai pergalės skonio lemiamose rungtynėse nejautė nuo pat 2013 m., kai iškovojo LRF taurę. Pernai ir užpernai vilniečiai žaidė Lietuvos vyrų rankinio lygos finaluose, bet juose abu kartus sausai 0:3 nusileido daugkartiniams šalies čempionams Klaipėdos "Dragūno" rankininkams. Nesėkmingai susiklostė ir pirmoji Vilniaus bei Klaipėdos komandų akistata 2019–2020 m. Lietuvos čempionate. Todėl pergalė LRF taurės turnyro finale sostinės rankininkams buvo dar saldesnė.

"Prieš "Dragūną" nebuvome laimėję nuo 2018 m. gruodžio. Jei neklystu, Lietuvos čempionate ir Baltijos lygoje varžovams pralaimėjome septynerias rungtynes iš eilės. Todėl ši pergalė yra ypatinga. Įrodėme sau ir kitiems, kad galime laimėti. Bet tam reikėjo maksimalaus atsidavimo ir koncentracijos", – pastebėjo "Šviesos" vyriausias treneris Raimondas Maldžius.

LRF taurės turnyro pusfinalyje "Šviesa" gan lengvai 38:28 susidorojo su Kauno "Ąžuolo-KTU" komanda, o finale 31:29 palaužė ir taurės savininkus "Dragūno" rankininkus.

"Mūsų kelias link šios taurės pareikalavo daug jėgų. Tad tikrai nuoširdžiai džiaugiamės laimėjimu. Finale visi kovojome kaip vienas kumštis, bet noriu išskirti mūsų vartininką Edmundą Pelėdą. Jis finale buvo tiesiog neįtikėtinas. Statistika rodo, kad Edmundas atrėmė net 46 proc. varžovų metimų. Tai yra fantastiškas rezultatas. Aukšto lygio rankinyje, kai vartininkas atremia bent 34 proc. varžovų metimų, komanda jau gali švęsti pergalę. Bet 46 proc. yra ypatingas rodiklis. Puolime mus į priekį vedė Karolis Antanavičius. Jis pelnė dešimt įvarčių, bet dar svarbiau, atliko ir šešis rezultatyvius perdavimus, tai yra sukūrė net šešiolika rezultatyvių atakų iš 31-os! Tai bene pirmos tokio lygio rungtynės, kuriose Karolis atsiskleidė kaip tikras komandos lyderis", – pastebėjo R.Maldžius.

Reguliaraus sezono pabaiga

Lietuvos vyrų rankinio lygoje lemiamos kovos prasidės balandžio pradžioje. Paskutinėse reguliaraus sezono rungtynėse kovo 28 d. "Šviesa" Klaipėdoje susitiks su vietos "Dragūnu". Tikėtina, kad po šios akistatos paaiškės, kuri komanda atkrintamąsias varžybas pradės būdama pirmoje turnyrinės lentelės pozicijoje.

"Labai norisi prieš atkrintamąsias varžybas būti aukščiau už "Dragūną", nes tai suteiktų savos aikštės pranašumą finalinėje serijoje. Kad šis niuansas yra labai svarbus, mes įsitikinome 2018 ir 2019 m. LRL finaluose. Iš tiesų, kai tenka trečiadienį vakare žaisti Klaipėdoje, mums kyla rimtų problemų. Mes nesame profesionalus rankinio klubas, žaidėjai turi darbus, todėl būna sudėtinga derinti komandos ir asmeninius interesus. Situacija pasikeistų, jei darbo dienomis žaistume Vilniuje. Nes kai susitinka apylygės komandos, kiekviena smulkmena svarbi, – samprotavo R.Maldžius. – Bet iki finalo dar liko daug rungtynių.

Šią savaitę mūsų laukia Baltijos vyrų rankinio lygos ketvirtfinaliai. B grupėje užėmėme pirmą vietą, iškovojome kelialapį į atkrintamąsias varžybas, bet puikiai suprantame, kad peržengti Dobelės ZRHK "Tenax" barjerą bus labai sudėtinga. Jie šį sezoną du kartus nugalėjo ir "Dragūną". Kovosime, bet stebuklų nesitikime. Bet Lietuvoje dabar iš mūsų visi tikisi tik aukščiausių vietų. Ir tas spaudimas dar labiau padidėjo po pergalės taurės turnyre. Aš manau, kad mes turime žaisti finale. Du metus iš eilės ten nusileidome "Dragūnui", bet dabar jėgų pusiausvyra po truputį išsilygina. Bet tikrai nenoriu svaidytis skambiais pareiškimais ir pažadais. Iki šiol finale mes nė karto "Dragūno" neįveikėme, tad būtų pernelyg įžūlu dabar sakyti, kad tikrai juos nugalėsime. Bet stengsimės, kovosime ir sieksime tik pačių aukščiausių vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių