Quantcast

Vasario 1-ąją – tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2020“

  • Teksto dydis:

Respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2020“ ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos šventė, kurią tradiciškai organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, laikantis tradicijų Dusetose bus surengta pirmąjį antrojo mėnesio šeštadienį, 2020 m. vasario 1-ąją.

Taip nuspręsta trečiadienį Žemės ūkio ministerijoje įvykusiame šventės organizacinio komiteto posėdyje, kurį vedė „Sartai 2020“ organizacinio komiteto pirmininkas, žemės ūkio ministro patarėjas Gediminas Lapukas.

Posėdyje patvirtinta varžybų data, aptarta renginio programa ir kiti svarbiausi pasirengimo šiai gilias tradicijas pelniusiai žirginio sporto žiemos šventei klausimai.

„Ateinančių metų ristūnų žirgų lenktynės reikšmingos ne tik jų rengėjams ar šios sporto šakos šalyje puoselėtojams, bet ir visiems šio sporto gerbėjams, - kalbėjo organizacinio komiteto pirmininkas G. Lapukas. – Kitąmet sukanka 225 metai, kai pirmą kartą, 1795 m., žirgų lenktynės ant Sartų ežero ledo paminėtos rašytiniuose šaltiniuose ir 125 metai, kai jos rengiamos oficialiai. Nuo 1933 m. jas organizuoja Žemės ūkio ministerija“. 

Planuojama, kad ant Sartų hipodromo ledo vasario 1-ąją bus surengti aštuoni pagrindiniai bėgimai, kuriuose dalyvaus per 70 ristūnų iš visų trijų Baltijos šalių ir Ukrainos.

Vienas iš šių važiavimų – tarptautinis.

Nebus pažeista ir ilgametė tradicija, kai visą žirginio sporto žiemos šventę Dusetose vainikuos ristūnų lenktynės dėl „Didžiojo žiemos prizo“, kurį tradiciškai steigia Žemės ūkio ministerija ir kuris atiteks įteiktas eikliausiojo ristūno važnyčiotojui.

Planuojama, jog parodomojoje šventės programoje kartu su kviesliais ir muzikantais dalyvaus ir žemaitukų augintojai.

Tradicines ristūnų žirgų lenktynes „Sartai 2020“ ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojančią mugę patikėta surengti didelę tokių švenčių patirtį sukaupusiai, daugiau nei 10 paskutiniųjų metų jas rengiančiai VšĮ „Promo events“.

„Žiemos švenčių sėkmę garantuoja ne vien patirtis, bet ir vietinių žmonių bei atitinkamų tarnybų parama, - sakė šventės organizacinio komiteto narys, „Promo events“ direktorius Darius Jonušis. - Nemaža darbų rengiantis žirgų lenktynėms tenka ir rajono, ir Dusetų savivaldybės žmonėms, todėl ta proga norėčiau padėkoti Zarasų rajono merui Nikolajui Gusevui, Dusetų seniūnui Sauliui Kėbliui, „Lietuvos žirgyno“ direktoriui Edgarui Jeninui ir daugeliui kitų, kuriems ir šįkart patikėti atsakingi darbai ir kuriuos, neabejoju, jie atliks su didele meile ir atida“.

Lenktynės žiūrovams, kaip ir anksčiau, nemokamos.

Vytauto Pilkausko nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių