Quantcast

TOK atėmė olimpinį statusą iš mėgėjiškos bokso asociacijos AIBA

  • Teksto dydis:

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) nariai trečiadienį vienbalsiai atsisakė prieš 2020 metais Tokijuje vyksiančias žaidynes pripažinti krizę išgyvenančią mėgėjiško bokso asociacija olimpine institucija.

TOK atėmė iš Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA) teisę rengti turnyrą per kitų metų gegužę vyksiančias žaidynes, atlikus tyrimą dėl įtariamo netinkamo valdymo šioje organizacijoje. Savo formalų sprendimą TOK nariai priėmė per susitikimą Šveicarijos mieste Lozanoje.

TOK dabar teks pačiam organizuoti bokso pirmenybes vietoje AIBA, tapusios pirmąja federacija, netekusia teisės per olimpiadą rengti savo kontroliuojamos sporto šakos rungtynes .

Atrankos varžybos vyks nuo sausio iki kovo pabaigos keturiuose žemynuose – Afrikoje (Dakare), Europoje (Londone), Azijoje ir Okeanijoje (Kinijoje) ir Amerikose (Buenos Airėse). Galutinės tarptautinės kvalifikacinės rungtynes bus surengtos gegužės mėnesį Tokijuje.

TOK pavedė Japonijos gimnastikos federacijos vadovui Morinari Watanabe (Morinariui Vatanabei) vadovauti darbo grupei, kuri organizuos atrankos varžybas ir patį turnyrą Tokijuje.

1946 metais įsteigta AIBA per daugelį dešimtmečių organizavo ne vienas garsias rungtynes, tokias kaip varžybos Romoje, kur bokso legenda Muhammadas Ali (Muhamadas Ali), tuomet dar žinomas savo tikruoju vardu Cassius Clay (Kasijus Klėjus), laimėjo aukso medalį.

Tačiau jos reputacija pastaraisiais metais pašlijo, asociaciją ištikus ne vienai krizei.

AIBA ir TOC santykiai labai pablogėjo po 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiados, kai 36 pareigūnai ir teisėjai buvo nušalinti nuo pareigų, kilus įtarimų, kad dėl kovų baigties būdavo iš anksto susitariama.

Asociacijos atliktas vidaus tyrimas iškėlė dar aštresnių klausimų dėl teisėjavimo Rio de Žaneire. Pagrindiniai įtarimai buvo sutelkti į vieną prancūzų pareigūną.

2017 metais AIBA direktoriai nuvertė organizacijos prezidentą Wu Ching-kuo (U Činguo), kaip manoma, įsitraukusį į milijonų dolerių vertės sukčiavimo schemą.

Taivaniets Wu Ching-kuo neigė kaip nors nusižengęs ir tebėra TOK narys. Tai rodo, kad jis išsaugojo aukštų olimpinio judėjimo pareigūnų pasitikėjimą.

Naujuoju AIBA prezidentu tapo kontroversiškai vertinamas uzbekų verslininkas Gafuras Rachimovas, kurį JAV Iždo departamentas sieja su „tarpvalstybinėmis nusikalstamomis organizacijomis“.

G. Rachimovas kovą atsistatydino, bet griežtai neigia kaltinimus jo atžvilgiu, teigdamas, jog tai yra „politiškai motyvuotas melas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bokso Profesionalai

Bokso Profesionalai portretas
Lietuvos bokso federacijos vadova tiap pat reiktu atstatydinti....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių