Quantcast

Kauno tinklininkių tikslas – istorinis sugrįžimas į Europą

Lietuvos moterų tinklinio klubai jau beveik tris dešimtmečius nėra bandę jėgų Europos taurių turnyruose. Pirmasis ledus pralaužti ryžosi  "Kaunas-VDU" klubas, tačiau susijaukęs tinklinio kalendorius kelia klausimų ir dėl istorinio debiuto.

Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) vykdomasis komitetas šią savaitę nusprendė dėl pandemijos nutraukti Lietuvos moterų ir vyrų lygų čempionatus. Nutarta palikti galioti rezultatus, pasiektus iki kovo 13 d., tačiau prizininkų neskelbti.

LTF pabrėžia, kad tokiu būdu nepaliekama vietos interpretacijoms, esą šie čempionatai išvis nevyko, o kas buvo stipresnis, rodo įvykusių mačų rezultatai.

"Situacija neeilinė. Dėl patekimo į finalinį etapą žaidėjai kovojo intensyviai ir, nors šį sezoną nugalėtojų neturime, tačiau nenorime palikti žaidėjų visai be įvertinimo. Tikimės, kad situacija šalyje pagerės ir rudenį naują sezoną pradėsime naujomis jėgomis, ambicijomis ir užsidegimu", – sakė LTF generalinis sekretorius Andrius Gaidys.

LTF taip pat atidėjo ataskaitinę konferenciją. Ji bus šaukiama tuomet, kai šalyje bus atšauktas karantinas ir bus sudarytos visos sąlygos susirinkti federacijos nariams.

Lietuvos ("Top Sport") vyrų pirmenybėse buvo likę paskutiniai pusfinalių mačai. Į finalą realiausiai pretendavo reguliariojo sezono lyderis Klaipėdos "Amber-Arlanga" ir Marijampolės "Sūduva". Klaipėdiečiai pusfinalyje iki trijų pergalių pirmavo 2:0 – dukart 3:0 ir 3:1 įveikė Šiaulių "Elga-Master Idea-SC Dubysa", o suvalkiečiai analogiškais rezultatais buvo dusyk pranokę Kauno "Rio Startas" kolektyvą. Pralaimėjusios ekipos turėjo susikauti dėl bronzos medalių.

Moterų čempionate atkrintamosios varžybos dar nebuvo pasiekusios pusfinalių, tačiau reguliariajame čempionate su 35 taškais ryškiai pirmavo "Kaunas-VDU" komanda. Kaunietės gerokai lenkė artimiausias persekiotojas – Alytaus "Prekyba-Parama" ekipą (27 taškai) ir Jonavos "Aušrinę-KKSC" (26 taškai). Šios tęsė kovas ketvirtfinalyje, o kaunietės laukė varžovių jau pusfinalyje. Tačiau šalies pirmenybių nutraukimas pernykštėms čempionėms gali kainuoti ne tik medalius. Trenerės Vidos Makauskienės auklėtinės dar nėra tikros ir dėl artimiausiai ateičiai numatytų tarptautinių startų, tiek atstovaujant šalies jaunimo rinktinėms, tiek Europos klubų taurės turnyre.

– Kaip vertinate šį keistą sezoną? – paklausėme V.Makauskienės.

– Šiemet buvome subūrę labai jauną komandą. Vyriausiai mūsų žaidėjai buvo gal 22 metai. Nors ir pernai laikėmės jaunimo dėka. Tai natūralu, nes pas mus yra nemažai perspektyvių žaidėjų, turinčių gerus duomenis. Stengiamės, kad jos kasmet tobulėtų ir žengtų žingsnį į priekį. Nors bendra situacija šalies moterų tinklinyje nėra labai džiuginanti.

– Ar neapmaudu, kad sezoną baigėte taip ir neišsiaiškinę Lietuvos čempionato nugalėtojų? Juk netekote vienintelės likusios galimybės pasipuošti medaliais. Prieš tai Baltijos lygoje netikėtai prasibrovėte į finalo ketvertą, bet likote per žingsnį nuo prizininkų pakylos.

V.Makauskienė prisimena, kad pastarąjį sykį Europos taurių varžybose prieš beveik tris dešimtmečius žaidė jos atstovaujama Kauno "Banga".

– Šiek tiek gaila. Būtų smagiau finišuoti normaliai, nes finalų tikrai laukėme. Negaliu sakyti, kad ten nebūtų kas veikti, bet buvome favoritės. Kita vertus, nėra ko labai graužtis, nes kitų pasirinkimų dėl sezono pratęsimo tiesiog nebuvo.

– Kovo viduryje nutraukus pirmenybes, merginoms teks kone pusmetį sėdėti be sporto. Ar ši ilga pauzė neatsilieps jaunų žaidėjų tobulėjimui?

– Tokios ilgos pertraukos yra labai blogai. Tikiuosi, kad merginos bus sąmoningos ir pačios palaikys sportinę formą. Vėliau gal pažais ir paplūdimio tinklinį, nes ten sezonas kaip tik įsibėgėja vasarą. Be to, galvojame kiek anksčiau pradėti pasirengimą ateinančiam sezonui.

– Sezono metu lyg ir užsiminėte, kad klubas jau subrendo naujam žingsniui – debiutui Europos taurės turnyre. Ar dėl visų sunkumų neatsisakėte šios istorinės idėjos?

– Ir žaidėjos, ir treneriai laukiame naujų iššūkių, nes norint tobulėti vien Lietuvos ir Baltijos lygose dalyvauti nepakanka. Juolab kad tarptautiniam startui lėšų mums skyrė miesto savivaldybė, tad planai lieka galioti. Jei viskas bus gerai, mėginsime startuoti kvalifikaciniuose etapuose. Tiesa, dėl viruso Europoje visiškai susijaukė tarptautinių varžybų kalendorius. Tad gali keistis varžybų datos, įmanomas ir visiškas jų atšaukimas. Šiaip birželio mėnesį turime pateikti dalyvio paraišką. Pačios varžybos turėtų startuoti maždaug lapkritį.

– Norint žengti į tarptautinius vandenis turėtumėte ir atitinkamai stiprinti komandą. Remtis vien jaunimu būtų kiek per drąsu.

– Nemanau, kad iškart kelsime kažkokius ambicingus planus. Tačiau, žinoma, jau dėliojamės kito sezono komandos kontūrus, turime žodinius susitarimus. Norisi išlaikyti šio sezono pagrindą, kad ekipoje liktų kuo daugiau lietuvių, bet be legionierių išsiversti bus sudėtinga. Matysime, juolab kad nemažai mūsų merginų baigia mokyklas, kelia sparnus kitur, tad reikės rasti argumentų, kad jos liktų mūsų klube.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių