Quantcast

Tenisininko R.Berankio metai – trypčiojant vietoje

Iš 67-osios Pasaulio teniso profesionalų (ATP) reitingo vietos – žemyn, į antrąjį šimtuką. Taip susiklostė 2013-ieji vis dar pirmajai šalies raketei Ričardui Berankiui.

Krizė – rudenį

Sezoną 23-ejų lietuvis baigė Helsinkyje. Suomijos sostinėje vykusiame ATP "Challenger" serijos turnyre "IPP Open" lietuvis pasiekė finalą, tačiau jame teniso aikštės šeimininkas Jarkko Nieminenas per 52 min. sudorojo mūsų lyderį – 6:3, 6:1.
Patekęs į finalą, R.Berankis užsitikrino 48 ATP reitingo taškus ir 3600 eurų (apie 12,4 tūkst. litų) premiją. Lietuvis sezoną baigė 131-ojoje ATP reitingo pozicijoje.

Turnyras Suomijoje buvo paskutinė proga R.Berankiui šiais metais iškovoti bent kokį trofėjų.

Geriausius rezultatus lietuvis, kaip įprasta, vėl demonstravo Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kur yra baigęs N.Bollettieri akademiją. "Delray Beach", "Winston-Salem" ir "Houston" turnyruose Ričardas pasiekė ketvirtfinalius, tačiau nuveikti ką nors daugiau sutrukdė gili žaidimo krizė rudenį.

Rugsėjo pradžioje R.Berankis iškopė į Liuksemburge vykusio turnyro ketvirtfinalį, tačiau po to nesugebėjo laimėti ilgiau nei mėnesį. Iš nesėkmių ruožo sportininkas ištrūko tik spalio viduryje, Šveicarijoje vykusio ATP 500-osios serijos "Swiss Indoors Basel" turnyro kvalifikacijos varžybose palaužęs amerikietį Michaelą Russellą.

Pernai R.Berankis praleido pirmą sezono dalį dėl sveikatos problemų, todėl šiemet geriausiam Lietuvos tenisininkui nereikėjo ginti ATP reitingo. Tuo R.Berankis puikiai naudojosi. Sužaidęs kelis neblogus turnyrus metų pradžioje, gegužės mėnesį lietuvis palypėjo iki aukščiausios per karjerą – 67-osios – pozicijos ATP rikiuotėje. Deja, maksimumo iš palankios situacijos vilnietis neišspaudė.

Žingsniai atgal

Nesėkmių virtinė lėmė, kad per 2013-uosius R.Berankis ne tik kad nepasistūmėjo į priekį, bet ir žengė žingsnį atgal. Metus mūsiškis pradėjo 113-oje reitingo vietoje, o baigė beveik dvidešimt laiptelių žemiau. Aukščiau R.Berankis buvo ir 2011-ųjų pabaigoje (125-oji pozicija), ir 2010-ųjų gruodį (87).
Pavyzdys R.Berankiui, besiblaškiusiam ties ATP šimtuko riba – jo bendraamžis Jerzy Janowiczius. 2007-aisiais lietuvis įveikė lenką JAV atviro čempionato jaunių turnyro finale, tačiau nuo to laiko įsiveržti į planetos tenisininkų elitą taip ir nesugebėjo, o J.Janowiczius šiemet Vimbldone nužygiavo iki pusfinalio ir dabar ATP reitinge užima 21-ą vietą.

2013-aisiais R.Berankis į teniso arenas įžengė 58 kartus ir laimėjo lygiai pusę dvikovų – 29. Pagrindiniuose ATP turnyruose lietuvis iškovojo 13 pergalių ir patyrė 16 pralaimėjimų. Kvalifikacinėse stipriausių turnyrų varžybose ir "Challenger" serijos turnyruose lietuviui sekėsi geriau – 16 pergalių ir 13 nesėkmių.

Vis dėlto šiuos metus vilnietis prisimins ilgai – pirmą kartą jam teko akis į akį susitikti su pirmąja planetos rakete. JAV atviro teniso čempionato 1-ajame etape lietuvis susikovė su Novaku Džokovičiumi. Serbas nesunkiai eliminavo R.Berankį – 6:1, 6:2, 6:2.

Australijos atviro čempionato trečiajame etape R.Berankis žaidė su trečią vietą tuo metu ATP reitinge užėmusiu Andy Murray'umi ir, nors nustebino škotą keliais gražiais smūgiais, sensacijos nesukūrė – 3:6, 4:6, 5:7.

Pakeitė trenerius

Priartėti prie pasaulio teniso elito R.Berankiui nepadėjo ir trenerių rokiruotės. Remigijaus Balžeko auklėtinis vasario pabaigoje už Atlanto pradėjo dirbti su naujuoju specialistu iš Argentinos Gabrieliu Markusu.

"Remigijus norėjo daugiau laiko pabūti Lietuvoje ir pailsėti, todėl nusprendėme pasisamdyti naują žmogų, kuris dirbtų su manimi. Matysime, kaip mums seksis. Gal bendradarbiavimą pratęsime", – savo sprendimą paaiškino R.Berankis.

Vis dėlto šis žingsnis nepasiteisino. Kai G.Markesas priglaudė R.Berankį po savo sparnu, šis ATP reitinge buvo 87-asis, kai išsiskyrė – 128-asis.
42-ejų metų argentinietis įkopti į naujas karjeros aukštumas lietuviui nepadėjo, o spalio pradžioje iš R.Berankio stovyklos atskriejo nauja žinia –  vis dar pajėgiausias šalies tenisininkas pradėjo treniruotis pas puikiai pažįstamo serbo Janko Tipsarevičiaus trenerį vokietį Dirką Hordorffą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių