Quantcast

Teisininkė: TOK prezidentas ir JT ekspertė ignoruoja Ukrainos sportininkų teises

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) ir Jungtinių Tautų ekspertė, spręsdami Rusijos ir Baltarusijos sugrąžinimo į pasaulinius sporto renginius klausimą, ignoravo Ukrainos sportininkų žmogaus teises, penktadienį pareiškė žmogaus teisių specialistė Patricia Wiater (Patrisija Vajater).

P. Wiater teigimu, nei TOK, nei JT specialioji pranešėja kultūros teisių klausimais Alexandra Xanthaki (Aleksandra Ksantaki) nesvarstė klausimų, susijusių su Ukrainos sportininkų teisių apsauga.

P. Wiater dalyvavo rengiant Vokietijos olimpinio sporto konfederacijos teisinę nuomonę, kuria pateisinamas draudimas Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti tarptautinėse varžybose.

Su žurnalistais ji kalbėjosi po to, kai TOK antradienį rekomendavo leisti rusų ir baltarusių atletams varžytis būsimose tarptautinėse varžybose kaip neutraliems sportininkams.

Rusijai pernai vasarį užpuolus Ukrainą, jiems buvo uždrausta dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose.

Kai kurios šalys pasmerkė TOK rekomendacijas, bet Th. Bachas ketvirtadienį pareiškė, jog apgailėtina, kad kelios Europos šalys sukritikavo žingsnį sugrąžinti Rusijos ir Baltarusijos sportininkus į pasaulio sporto varžybas.

„Apmaudu matyti, kad kai kurios vyriausybės nenori gerbti nei olimpinio judėjimo daugumos, nei sporto autonomijos“, – žurnalistams teigė Th. Bachas po TOK vykdomosios tarybos trijų dienų posėdžio.

„Kyla klausimas, ar siūlomos [Rusijos ir Baltarusijos atletų] grąžinimo sąlygos yra pakankamos, kad būtų užtikrintos Ukrainos sportininkų žmogaus teisės“, – spaudos konferencijoje sakė Erlangeno ir Niurnbergo universiteto (FAU) tarptautinės viešosios teisės ir žmogaus teisių profesorė P. Wiater.

„Ar jos yra proporcingos ir tinkamos, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo sporto renginiais vykdant karo propagandą, – kalbėjo ji. – Deja, nei TOK, nei specialioji pranešėja savo pareiškime apie tai neužsiminė, tačiau tai labai svarbu nagrinėjant grąžinimo klausimą.“

Nors TOK dar nenusprendė, ar Rusijos ir Baltarusijos sportininkai galės varžytis 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse, jų sugrįžimas į tarptautines varžybas suteiktų galimybę pereiti kvalifikacinius etapus į olimpiadą.

Tarptautinė fechtavimo federacija (FIE) ankščiau šį mėnesį atsižvelgė į TOK rekomendacijas ir vėl leido dalyvauti varžybose rusų ir baltarusių sportininkams.

Taip pat kalbama, kad kai kurios šalys gali boikotuoti olimpiadą, jei rusams ir baltarusiams bus leista jose varžytis kaip neutraliems sportininkams.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis praėjusio mėnesio pabaigoje sakė, kad per Rusijos karą žuvo 228 sportininkai ir treneriai.


Šiame straipsnyje: Tarptautinio olimpinio komitetasUkrainakaras UkrainojeUkrainos sportininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių