Quantcast

Tarptautinio parolimpinio komiteto vadovas ragina parengti aiškias gaires dėl Rusijos

Tarptautinio parolimpinio komiteto (TPK) vadovas antradienį paragino pateikti aiškias Rusijos atletų dalyvavimo 2020 metų Tokijo parolimpinėse žaidynėse gaires ir „šlykščiu“ pavadino rusų pareigūnų, kaip įtariama, suklastojusių dopingo tyrimų mėginius, elgesį.

Duodamas interviu naujienų agentūrai AFP Andrew Parsonsas (Endrius Parsonsas) sakė, kad Rusija veikiausiai apskųs Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) sprendimą ketveriems metams uždrausti šaliai dalyvauti svarbiuose tarptautiniuose sporto renginiuose dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis.

Toks sprendimas reiškia, kad Rusijos sportininkai dar turės galimybę varžytis Tokijo olimpinėse ir parolimpinėse žaidynėse su neutralia vėliava, tačiau tik tuo atveju, jeigu jiems pavyks įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

„Galų gale sprendimą priims CAS (Sporto arbitražo teismas), ir tada turėsime reaguoti. Tačiau bus likę keturi mėnesiai iki žaidynių – taigi, turėsime reaguoti greitai“, – sakė A. Parsonsas.

„Tai labai priklausys nuo sprendimo. Norime, kad sprendimas būtų aiškus ta prasme, kad būtų numatytas aiškus kelias... kalbant apie tai, kokio pobūdžio bus Rusijos sportininkų dalyvavimas, jei apskritai bus“, – pridūrė jis.

TPK suspendavo Rusijos parolimpinį komitetą rengiantis 2016 metų Rio de Žaneiro žaidynėms, o rusų atletų diskvalifikaciją panaikino ir aiškius jų dalyvavimo kriterijus nustatė tik šių metų vasarį.

Pastarąjį kartą sprendimą dėl draudimo teko priimti TPK, tačiau nuo to laiko gairės pasikeitė, o tai reiškia, kad Komitetas dabar turės laikytis naujų rekomendacijų, kurias po galimo Rusijos skundo pateiks WADA.

„Be abejo, žinoti, kad valdžios institucijos klastojo duomenis, šlykštu; jos nuvilia savo sportininkus“, – teigė A. Parsonsas.

Pirmadienį paskelbti dokumentai rodo, kad WADA mano, jog Maskvos pateiktų dopingo tyrimų duomenų „naikinimas ir pakeitimas“ 2011–2015 metais, kai galimai neskaidriai veikė dopingo kontrolės sistema, „iš esmės pakenkė galimybei iškelti bylas 145 iš 298 sportininkų“.

Rusijai paskelbtos griežčiausios sankcijos reiškia, kad jos pareigūnams bus draudžiama stebėti svarbius sporto renginius, o pati šalis neteks teisės rengti turnyrus ar net dalyvauti konkursuose dėl jų rengimo.

Maratonas veikiausiai nebus perkeltas

A. Parsonsas taip pat nurodė, kad parolimpiečiai kaip niekad yra pasirengę dalyvauti maratone Tokijuje, nors kilus susirūpinimui dėl vasaros karščių šį svarbų olimpinių žaidinių renginį teko perkelti į Saporą, esantį už 800 km į šiaurę nuo sostinės.

Anot TPK vadovo, „labai mažai tikėtina“, kad parolimpinių žaidynių rengėjai paseks šiuo pavyzdžiu ir pakeis maratono vietą.

Išanalizavęs istorinius duomenis, įskaitant surinktus per neįprastai karštą 2019-ųjų vasarą, TPK Medicinos komitetas priėjo išvadą, kad parolimpiečiams bus saugu varžytis Tokijuje, sakė jis AFP.

Parolimpiada prasidės rugpjūčio 25 dieną, o maratonas numatytas rugsėjo 6-ąją – paskutinę žaidynių dieną. Pareigūnai tikisi, kad iki to laiko karščiai Tokijuje baigsis.

„Žadėjome pasitarti su savo sportininkais ir jų atsakymas buvo toks: „Norime likti Tokijuje“, – pažymėjo E. Parsonsas.

Jis pridūrė, kad parolimpiečių maratonas bus baigiamasis visų olimpinių ir parolimpinių žaidynių renginys Tokijuje, todėl jis veikiausiai pritrauks didžiulę minią – iš dalies dėl to, kad aistruoliai sostinėje nebus matę šio olimpinio renginio.

Geriausias būdas padėkoti Tokijo gyventojams už palaikymą yra „varžytis gausių minių akivaizdoje, ir mes tikimės, kad tai bus 2020 metų žaidynių maratonas Tokijuje, kadangi olimpinis maratonas vyks Sapore“, sakė TPK vadovas.

Jis pareiškė esąs „labai patenkintas“ pasiruošimo lygiu, iki parolimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos liekant šiek tiek daugiau nei 250 dienų.

A. Parsonsas taip pat atkreipė dėmesį į „precedento neturinčią“ bilietų paklausą: jau buvo gauta 3,1 mln. užklausų, nors bilietų iš viso tėra 2,3 milijono.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių