Quantcast

Sportininkams - švietimas apie dopingo vartojimo ir susitarimų dėl rezultatų pasekmes

  • Teksto dydis:

Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) prisijungė prie savo įstaigos, Lietuvos antidopingo agentūros, vykdomo švietimo projekto - nuo šiol sportininkai bus informuojami apie pasekmes ne tik vartojant dopingą, bet ir dalyvaujant susitarimuose dėl varžybų rezultatų. Pirmieji tokiame bendrame seminare dalyvavo Lietuvos nacionalinės ledo ritulio rinktinės nariai.

"Šiandien profesionalusis sportas, deja, kenčia nuo šių dviejų negerovių - dopingo vartojimo ir susitarimų dėl varžybų rezultatų. Abu organizuoto nusikalstamumo reiškiniai turi savas veikimo sistemas, kuriose sportininkai yra pažeidžiamiausia ir tikslinė grandis, todėl jų švietimas ir sąmoningumo didinimas ypač svarbus. Tai pabrėžiama ir visuose tarptautiniuose sporto susitikimuose", - sakė Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Klemensas Rimšelis.

Antidopingo agentūra, bendradarbiaudama su sporto šakų federacijomis, kasmet rengia seminarų ciklą profesionaliems bei jauniesiems pamainos sportininkams apie dopingo vartojimo žalą sveikatai, apie draudžiamų medžiagų sąrašą, leidimus vaistams gauti, dopingo kontrolės procedūrą, sportininko teises ir pareigas, gręsiančias sankcijas. Nemažai dėmesio skiriama ir maisto papildų vartojimo rizikai - sportininkai mokomi būti atidūs ir tikrinti jų sudėties aprašymą, nurodoma, kur galima rasti laboratorijose patikrintų papildų sąrašą.

Nuo šiol sportininkai bus supažindinami ir su susitarimų dėl varžybų rezultatų reiškiniu, pasaulyje paplitusiais tokių susitarimų modeliais, paplitimo mastais pasaulyje ir Lietuvoje, dalyvavimo tokiuose susitarimuose motyvais ir pasekmėmis, kovos su šiuo reiškiniu įrankiais bei prevencijos galimybėmis. Taip pat trumpai pristatoma šių metų pradžioje parengta Europos Tarybos Konvencija prieš manipuliacijas sporto varžybų rezultatais.

Seminarus veda Lietuvos antidopingo agentūros vadovė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė ir Kūno kultūros ir sporto departamento teisininkė Ramunė Bistrickaitė.


Šiame straipsnyje: dopingassutartos rungtynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių