Quantcast

S. Maslobojevas kreipėsi į naują valdžią: prašau ištaisyti senųjų valdininkų abejingumo klaidas

  • Teksto dydis:

Vienam žymiausių šalies kovotojų Sergejui Maslobojevui nusivylus dėl negautos valstybės premijos už pasaulio čempiono titulą, Vyriausybė sako, kad premijos skiriamos tik atitikus visus Sporto įstatyme numatytus reikalavimus. Tačiau kovotojas nusprendė nepasiduoti – jis kreipėsi į naujai išrinktą valdžią su prašymu: „Nuoširdžiai prašau naujosios valdžios ištaisyti senųjų valdininkų abejingumo klaidas“.

Už pasaulio čempiono titulą – padėkos raštas ir gertuvė

Diskusijų banga dėl netinkamo sportininkų nuopelnų įvertinimo kilo lapkričio pabaigoje. Tąkart S. Maslobojevas feisbuke pasidalijo premjero gauta dovana – padėkos raštu ir gertuve – už pernai kikbokso čempionate pasiektą Pasaulio čempiono titulą. „Padėka ir gertuvė už ilgus, įtemptus ir kupinus vilties metus, Tėvynės labui paaukotus. Ačiū“, – teigė S. Maslobojevas. Vėliau vyras pripažino, kad dovana nuvylė, nes už šį laimėjimą tikėjosi premijos.

Feisbuko nuotr.

Diskriminacinis požiūris

Siekdamas atkreipti visuomenės ir valdžios dėmesį, sportininkas pristatė vaizdo įrašą, kuriame atvėrė sistemos piktžaizdę.

Ar dėl tokio diskriminacinio požiūrio aukšto meistriškumo sportininkai, Lietuvos atletai verti mažesnio pagerbimo, paskatinimo, pastūmimo judėti pirmyn ir kelti mūsų vėliavą virš galvos?

„Nesu tas, kuriam norisi, kad valstybė iš gailesčio skirtų pašalpą, bet taip pat negaliu tylėti, kai dėl diskriminuojančių teisės aktų nuostatų pasaulio čempionai būna apdovanojami tik padėkomis ir gertuvėmis, kurios visiškai nepadeda išlaikyti geros sportinės formos, gerinti rezultatų, ir juolab išlaikyti save ir savo artimuosius. Teisės aktuose yra numatyti keli valstybės skatinimo būdai aukšto meistriškumo sportininkams. Mes kalbame apie vienkartines premijas ir valstybės stipendijas sportininkams. Valstybinės premijos yra skiriamos olimpinių žaidynių pirmos-aštuntos vietos nugalėtojams, Europos ir pasaulio čempionatams – pirmos-trečios vietos nugalėtojams“, – kalbėjo S. Maslobojevas.

Tačiau, kaip ir daugelyje įstatymų, taip ir šiame buvo apibrėžtos tam tikros išimtys. „Tačiau įstatyme yra ribojanti nuostata, kuri buvo pritaikyta būtent man. Būtina, kad kategorijoje būtų ne mažiau, kaip šešiolika valstybių ir taip pat būtina nugalėti trečdalį jų. Įsivaizduokite logiškai: jeigu šešiolika žmonių yra ir tu atkrentamuoju būdu eini iki finalo, maksimaliai tu gali pravesti keturias kovas. Vadinasi, tik ketvirtadalį varžovų įmanoma nugalėti. Aš, kovodamas vienuolikos žmonių kategorijoje, praėjau keturias kovas, keturias pergales. Aš nugalėjau daugiau negu trečdalį kovotojų, bet kas eina virš šešiolikos kovotojų, tiesiog yra neįmanoma. Bet ar dėl to tu tampi mažesniu čempionu? Ar prastesnis už kitus? Nemanau. Ar dėl tokio diskriminacinio požiūrio aukšto meistriškumo sportininkai, Lietuvos atletai verti mažesnio pagerbimo, paskatinimo, pastūmimo judėti pirmyn ir kelti mūsų vėliavą virš galvos? Atsakykite jūs“, – klausė sportininkas. 

Mato įstatyminę neteisybę

„Kalbant apie valstybines stipendijas, pastarosios apskritai skiriamos tik olimpinių žaidynių ar į olimpinių žaidynių programą įtrauktų rungčių atstovams, parolimpiečiams ar kurčiųjų žaidynių atstovams, nenumatant jokios galimybės gauti tokio pobūdžio paramą sportininkams, kurių atstovaujamos sporto šakos nepatenka į šias kategorijas. Ir visgi galimybės pritaikyti išimtis egzistuoja. Lietuvos Respublikos Sporto įstatyme yra numatyta galimybė valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms steigti apdovanojimus už asmenų nuopelnus sportui ir reprezentacinių valstybės ar savivaldybių institucijų ar įstaigų lėšų“, – kalbėjo kovotojas.

 

Taip, gal mes ir esame tik mažas taškelis žemėlapyje, bet tai nereiškia, kad mes negalime, būdami maži, švytėti labiau už kitus.

Pasak S. Maslobojevo, po nuskambėjusio skandalo valdžia galėjo imtis konkrečių veiksmų ir spręsti problemą neišskiriant būtent jo sporto šakos. „Imant šiuo metu viešumoje skambantį mano pavyzdį, esant įstatyminei neteisybei, buvo galima ieškoti būtų ją ištaisyti neišskiriant mano sporto šakos ir iš Vyriausybės reprezentacinių lėšų Sauliui Skverneliui skirti ne gertuvę, o finansinę paskatą taip, kaip tai įprastai būna daroma. O vėliau ieškoti būdų tinkamai sureguliuoti valstybės skatinimą už pasiektus aukšto meistriškumo sporto laimėjimus taip, kad maksimaliai apimtų Lietuvai atstovaujančių sportininkų įvertinimą. Todėl nuoširdžiai prašau naujos valdžios: ištaisyti senųjų valdininkų abejingumo klaidas ir paskatinti ne tik senuosius pavyzdžius, bet ir ypatingai jaunuosius talentus garsinti mūsų mažą, bet labai ypatingą šalį. Savo sugebėjimais, ryžtu, užsispyrimu ir veržlumu. Taip, gal mes ir esame tik mažas taškelis žemėlapyje, bet tai nereiškia, kad mes negalime, būdami maži, švytėti labiau už kitus. Tad palaikykime vienas kitą ne tik pagyrimais, bet ir paskatinimu“, – taip įrašą baigė S. Maslobojevas.

Primename, kad po kilusio skandalo Vyriausybė teigė, kad S. Maslobojevui premija neskirta, nes varžybose, kuriose jis dalyvavo, rungėsi nepakankamas sportininkų skaičius.

„Kadangi pasaulio kikbokso čempionato, vykusio 2019 metų spalio 19–27 dienomis Sarajeve (Bosnija ir Hercegovina), 91 kg svorio kategorijos varžybose, kuriose S. Maslobojevas iškovojo pirmąją vietą, varžėsi 11 sportininkų iš 11 valstybių, valstybės premija vadovaujantis nurodytu įstatymu negali būti skiriama“, – rašoma pranešime.

Jame taip pat teigiama, kad Sporto įstatyme numatyta, jog premija už laimėjimus skiriama tuo atveju, jeigu įstatyme nurodytų sporto varžybų rungtyje varžėsi ne mažiau nei 16 valstybių atstovai, o laimėjimas pasiektas nurungiant ne mažiau nei trečdalį varžovų.

Premijų skyrimo tvarka jau kurį laiką kelia diskusijas sportininkų bendruomenėje. Vyriausybė teigia, kad padėkomis ir simbolinėmis dovanomis, kaip ir kasmet, sportininkai Kūno kultūros ir sporto dienos proga apdovanoti pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos sąrašą.

Anot Vyriausybės, sąraše – nuo 2019 spalio iki 2020 rugsėjo aukščiausius laimėjimus pasaulio, Europos čempionatuose ir jaunimo žiemos olimpinėse žaidynėse iškovoję sportininkai, jų treneriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
"Prašau, gerbkite mane ir duokite pinigų...... " Apgailėtina ir nejuokinga..

PovilasNesamonesSneka

PovilasNesamonesSneka portretas
Povilai. Tai kaip tu nugalesi daugiau nei trecdali tame sporto sakoje? Jei 16 dalyvautu jisai daugiau nei 4 nenugaletu nekaip. Vistiek liktu be dovanos. Neimanoma gi jam nekaip trecdali nugalet. Pagalvok biski.

Klausimas

Klausimas portretas
Nieko pries Neturiu pries pona Maslobojeva ir kovines sporto sakas. Bet klausimas, ar jus taip pat tikrinates DOPINGO konroleje kaip ir visos tos sporto sakos, kurios gaunas premijas uz iskovotus medalius tarptautiniuose turnyruose ir cempionatuose? Pvz galiunu sportas kiek zinau nesitikrina... jie ir nieko negauna... Istikruju labai idomu pasidare.. ar sio kovinio sporto atstovai tikrinami DOPINGO KONTROLES? Jeigu taip, tai premijos turetu buti mokamos, ne, tai aufyderzen biciuliai :)
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių