Quantcast

Rusams ir baltarusiams sporte uždaromos ne visos durys

  • Teksto dydis:

Ukrainai jau devynis mėnesius vargstant agresoriaus pradėtame kare, sporto pasaulis toliau ieško būdų nutraukti bet kokius ryšius su Rusija ir Baltarusija. Tarptautinis paralimpinis komitetas imasi griežčiausių priemonių – šių šalių komitetai yra suspenduojami, praneša LNK.

„Visas paralimpinis mūsų judėjimas ir visa Lietuva palaiko Ukrainą. Be galo palaikome, nes tai ir mūsų kaimynai“, – užtikrintai sakė Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Be Lietuvos, tokį sprendimą palaikė daugiau nei 60 pasaulio šalių. Dėl suspendavimo rusų ir baltarusių sportininkai turėtų prarasti galimybę startuoti po mažiau nei dvejų metų vyksiančiose Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse.

„Parodo tai, kad pasaulis yra vieningas ir karui sako ne. Suspendavimo priežastis ir buvo tai, kad neteisėtai įsiveržta į nepriklausomą valstybę“, – dėstė M. Bilius.

Tačiau rusams ir baltarusiams sportininkams uždaromos ne visos durys. Tarptautinis olimpinis komitetas pašalinti šių šalių esą kol kas galimybių neturi, tad neatmetama, kad valstybių agresorių sportininkai olimpinėse žaidynėse galėtų sportuoti su neutralia vėliava.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Rusijos ir Baltarusijos olimpiniai komitetai nėra Tarptautinio olimpinio komiteto nariai, todėl jų suspendavimas galimas tik tam tikromis aplinkybėmis. Ir vėl tai neeliminuotų sportininkų iš dalyvavimo tarptautinėse varžybose“, – pabrėžė Lietuvos tarptautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Dar šią vasarą sporto ministrai iš 25 ES šalių, tarp kurių buvo ir Lietuva, ragino tarptautines federacijas pašalinti narius iš Rusijos ir Baltarusijos dėl karo Ukrainoje, tačiau galiausiai buvo sutarta tik dėl dalyvavo su neutralia vėliava.

„Tai buvo švelnesnė formuluotė, buvo siūlyta neleisti dalyvauti vilkint Rusijos aprangą, taip pat per ceremonijas negroti himno“, – vardijo švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Šiais metais vykusioje Pekino žiemos paralimpinėje olimpiadoje rusų ir baltarusių sportininkams iš pradžių buvo leista varžytis su neutralia vėliava, tačiau po kitų dalyvių grasinimų boikotuoti varžybas ir kilus įtampai sportininkų kaimelyje, organizatoriai uždraudė šių šalių atstovams joje dalyvauti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių