Quantcast

Iš rinktinės šalinta plaukikė reabilitavosi su kaupu

Vos prieš keletą savaičių plaukikė Smiltė Plytnykaitė liejo ašaras, kai už drausmės pažeidimus buvo pašalinta iš Europos jaunimo olimpinio festivalio dalyvių sąrašo. Savaitgalį plaukikei, kaip daugiausia medalių iškovojusi lietuvei, buvo patikėta nešti Lietuvos vėliavą renginio uždarymo ceremonijoje.

Nustebino ir save

„Labai greitu plaukimu užbaigiau šį sezoną: gerais rezultatais ir labai gera nuotaika. Išvažiuoju su puikiais prisiminimais“, – džiūgavo S.Plytnykaitė.

Savaitę Slovakijoje vykusio jaunimo (iki 16 metų) festivalio uždarymo išvakarėse penkiolikmetė lietuvė savo trofėjų kolekciją padidino iki keturių. 50 m laisvuoju stiliumi distanciją ji įveikė per 26,06 sek. ir iškovojo bronzos medalį. Prieš tai Banska Bistricoje ji laimėjo auksą 100 m laisvuoju stiliumi ir merginų estafetės 4 po 100 m laisvuoju stiliumi rungtyse, ir sidabrą mišrios estafetės 4 po 100 m laisvuoju stiliumi varžybose.

„Norėjau gerai plaukti ir pasigerinti savo rezultatą, bet kad iškovosiu keturis medalius ,– net neturėjau tokios minties“, – prisipažino mergina.

Pakeitė sprendimą

Liepos viduryje nuvilnijo skandalas, kai Lietuvos plaukimo federacija (LPF) oficialiai pranešė pašalinusi S.Plytnykaitę iš olimpinio festivalio rinktinės.

Drastiškas priemones federacijos atstovai motyvavo sportininkės atliktais drausmės pažeidimais šiemet Otopenyje (Rumunija) vykusio Europos jaunimo plaukimo čempionato metu. Tiesa, turnyro uždarymo vakarėlyje drausmei nusižengė ir daugiau Lietuvos jaunųjų plaukikų.

Nors už S.Plytnykaitės neatidėliotiną pašalinimą balsavo visi LPF Vykdomojo komiteto nariai, išskyrus naująjį federacijos prezidentą Saulių Binevičių, vėliau sportininkei buvo leista vykti į Slovakiją. Išlygos motyvuotos tuo, kad plaukikų nusižengimus nagrinėsiančiai komisijai prireiks laiko, o iki olimpinio festivalio buvo likę vos keletas dienų.

Sprendimas pasiteisino – keturi plaukikės medaliai prisidėjo prie lietuviams sėkmingiausio pasirodymo Europos olimpinių festivalių istorijoje. Nuo trijų medalių olimpiniame festivalyje savo šlovingą karjerą kadaise pradėjo ir plaukimo žvaigždė Rūta Meilutytė. S.Plytnykaitė, jau vadinama R.Meilutytės įpėdine, yra pagerinusi keletą Rūtos pasiektų jaunučių ir jaunių amžiaus šalies rekordų.

Rekordinis kraitis

Bendrą medalių kraitį paskutinę dieną papildė ir jaunieji krepšininkai. Tomo Purlio treniruojama jaunučių rinktinė 66:78 nusileido turnyro favoritams prancūzams. Iki tol pergalingai žygiavusių lietuvių viltis sužlugdė tragiškai 8:23 sužaistas antrasis ketvirtis.

Iš viso 55 Slovakijoje rungtyniavę mūsų šalies atstovai parsivežė 10 medalių: 4 aukso, 4 sidabro ir 2 bronzos. Neskaitant S.Plytnykaitės, aukso medaliais pasipuošė lengvaatletė Aurėja Beniušytė (trišuolis), gimnastas Kristijonas Padegimas (pratimai ant arklio). Sidabro medalius laimėjo mišri plaukikų komanda (estafetė 4 x 100 m laisvuoju stiliumi), lengvaatletis Danielius Vasiliauskas (200 m bėgimas), plaukikė Sylvia Statkevičius (200 m laisvuoju stiliumi) ir krepšinio rinktinė. Bronza džiaugėsi badmintonininkė Viltė Paulauskaitė (vienetų varžybos). Tiek pat medalių, tik mažesnės prabos, lietuviai pelnė ir 2011 m. festivalyje Turkijoje.

„Tikiuosi, kad ši sėkminga olimpinė patirtis jaunimą įkvėpė siekti aukštesnių tikslų. Gal kada nors juos pamatysime ir olimpinėse žaidynėse“, – vylėsi Lietuvos misijos festivalyje vadovas Einius Petkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių