Quantcast

Registruoti net du J. ir Č. Norvaišų rekordai

  • Teksto dydis:

Jūratė ir Česlovas Norvaišos yra pora, organizuojanti ilgiausiai be pertraukų, net 55-erius metus, vykstančias tarptautines sportinių šokių varžybas („Gintarinė pora“). „Šis pasiekimas solidžiai atrodo ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio kontekste“, – teigia „Rekordų akademijos“ vadovas Gintaras Pocius bei priduria, jog ir „Gintarinė pora“ yra seniausios bei ilgiausiai be pertraukų – net 55-erius metus – organizuotos tarptautinės sportinių šokių varžybos.

Jų iniciatoriai – J. ir Č. Norvaišos bei Tomas Petreikis – pirmąsias varžybas surengė 1965-ųjų metų gegužės mėn., deja 2020 m. turėjusios vykti 56-osios varžybos buvo atšauktos dėl šalyje įvesto karantino.

Kiekvienais metais Kaune vykstančiose varžybose „Gintarinė pora“ dalyvauja geriausios Lietuvos ir užsienio sportinių šokių šokėjų poros, teisėjauti atvyksta tarptautinės klasės teisėjai iš daugybės šalių.

Asmeninio archyvo nuotr.

Norėjo pranokti kaimynus

Mintis organizuoti konkursą talentingiems šokėjams kilo žvelgiant į kaimynines šalis. Jose jau vyko konkursai, tad, kaip patys sako, norėjosi tai turėti ir Lietuvoje, tik aukštesniu lygiu.

„Norėjome, kad mūsų konkursas taptų tarptautinis. Sovietmečiu organizuoti tarptautinį konkursą Kaune, kuris buvo užsieniečiams uždaras miestas, buvo išties nemažas iššūkis“, – prisipažįsta „Gintarinės poros“ organizatoriai.

Vienok, savo pasiekimų ir organizacinės veiklos jie pernelyg nesureikšmina, kur kas labiau didžiuojasi savo treniruojamų sportinių šokių klubo „Sūkurys“ porų laimėjimais. Jos Lietuvos sportinių šokių čempionate 1998 m iškovojo šešias pirmąsias vietas finaluose jaunimo grupėje ir penkias pirmąsias vietas suaugusiųjų grupėje. Na, o per visą „Sūkurio“ gyvavimo laikotarpį yra laimėta daugybė pirmųjų ir prizinių vietų įvairiose tarptautinėse varžybose.

Apie gyvenimą lėto valso ritmu

Jūratė ir Česlovas ir dabar gyvena itin aktyvų socialinį gyvenimą. „Rekordų akademijai“ pasiteiravus, iš kur semiasi energijos ir kas yra jų varomoji jėga, nedvejodami atsako: „Smalsumas ir noras būti naudingu kitiems“. Na, o gailisi jie tik vieno, „kad para turi tik 24 valandas, o gyvenimas – tik akimirka tarp praeities ir ateities“.

Savo mėgstamiausiais šokiais – tokiais, kurie labiausiai atspindi jų gyvenimo būdą ir filosofiją – garsi pora įvardija lėtą valsą, tango ir rumbą.

„Lėtas valsas patinka dėl savo muzikalumo, romantiškumo, subalansuoto judesio. Jį šokdavome dažniausiais pagal Čarlio Čaplino muziką. Kartais šį šokį demonstruodavome su Jūratės vokalu – ji turi gražų balsą, yra baigusi J. Gruodžio muzikos mokyklą“, – komplimentų žmonai negaili Česlovas.

Pats jis irgi turi nemažai talentų ir pomėgių, vienas jų – piešti šaržus, gyvūnų portretus. Artėjančius Tigro metus Česlovas Norvaiša pasitinka ...tapydamas tigrų portretus. Jau yra nutapęs net 15 paveikslų, tad Kauno kultūros centre surengė savo darbų parodą. Visai tikėtina, kad artėjantys Tigro metai bus pažymėti dar vienu Lietuvos rekordu.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Kada svajoji ir veiki – svajonės išsipildo“, – tokią žinutę Jūratė ir Česlovas norėtų pasakyti tiems vaikams, kurie šiandien nedrąsiai žengia pirmuosius žingsnius ant parketo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
sveikiname Kaunas turi kuo didziuotis sia pramoginiu sokiu pora tai yra elitas ir seimos pavyzdys visiems

Birutė

Birutė portretas
Nuostabi pora ir Lietuva didžiuojasi jais.Nuostabi darni šeima ir linkiu stiprybės.

...

... portretas
gal ir elitas,gal ir išsilavinę,gal net ir auksiniai,tik arogancijos kiek maziau reikėtų būtų dar patrauklesni
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių