Quantcast

Rankininkų rinktinę praretino ne vien traumos

  • Teksto dydis:

„Bendrų treniruočių – tik dvi. Nedaug, bet mėginome iš jų išspausti viską, ką galėjome“, – prieš 2023 m. pasaulio čempionato atrankos varžybas sakė Lietuvos vyrų rankinio rinktinės strategas Gintaras Savukynas. Pratybų stoka – ne vienintelė problema.

Staigmena iš „Ryanair“

Pirma atrankos dvikova numatyta šiandien Tel Avive su Izraelio nacionaline komanda, antra akistata su ja – kovo 20-ąją Alytuje.

Mačą laimėjusi rinktinė dėl kelialapio į 2023 m. pasaulio čempionato finalo turnyrą balandį dar susikaus su Vengrijos rankininkais.

Tačiau iki Lietuvos rankininkų kelionės į Izraelį likus mažiau nei parai, kelionių agentūra, kurioje buvo iš anksto rezervuoti skrydžio bilietai, pranešė, kad oro linijų bendrovė „Ryanair“ atšaukė jų rezervaciją.

„Visais įmanomais būdais bandėme susisiekti su „Ryanair“, bet niekaip nepavyko. Priežasčių jie nenurodė. Nesinori tikėti, kad „Ryanair“ galėjo perparduoti tuos bilietus. Šiuo metu skrydžių į Izraelį paklausa – didžiulė, nes šia kryptimi vyksta daugybė nuo karo bėgančių ukrainiečių“, – situaciją komentavo kelionių agentūros „Baltic Travel Service“ atstovas.

Kelionė užsitęsė

Vakar popietę mūsiškiai ruošėsi iš Vilniaus išskristi į Kopenhagą, vėliau – į Amsterdamą. Po nakvynės Nyderlanduose sportininkai Tel Avivą turėjo pasiekti tik šiandien, likus maždaug šešioms valandoms iki rungtynių.

„Apie susidariusią situaciją informavome Europos rankinio federaciją, bet Izraelio rankinio federacija atsisakė perkelti rungtynes iš trečiadienio į ketvirtadienį“, – teigė Lietuvos rankinio federacijos (LRF) generalinis sekretorius Miglius Astrauskas.

Lietuvos rankininkų kelionę į Tel Avivą sukomplikavo netikėtas skrydžių bendrovės „Ryanair“ sprendimas.

Prie sunkumų organizuojant kelionę į Izraelį prisidėjo ir Vokietijoje vykstantys oro uostų darbuotojų streikai, todėl į Tel Avivą pavyko skubiai surasti tik aštuoniolika bilietų (penkiolika – žaidėjams, du – treneriams ir vos vienam medikui). Namuose liko trys rankininkai ir vienas trenerių štabo narys.

Lietuvos ir Izraelio rankininkai buvo susitikę 2022 m. Europos čempionato atrankos turnyre.

Pernai kovo mėnesį mūsiškiai Vilniuje nugalėjo varžovus 31:28 (po 6 įvarčius pelnė Skirmantas Plėta ir Valdas Drabavičius), o balandį Tel Avive pralaimėjo 28:34 (8 įvarčius pelnė Mindaugas Urbonas).

Reikšmingiausias Izraelio rinktinės pasiekimas – keturiolikta vieta 2002 m. Europos čempionate.

Nuostolių neišvengė

– Nuotaika dvejopa. Labai smagu sugrįžti į rinktinę ir vėl padirbėti. Gaila, kad žaidėjų gretas šiek tiek praretino traumos: Jonas Truchanovičius ilgam iškrito iš rikiuotės – reabilitacija po operacijos klostosi gera linkme, Prancūzijos čempionate susižeidė Gerdas Babarskas, o Islandijos taurės turnyro pusfinalyje – Vilius Rašimas, be to, nespėjo atsigauti Vilniaus „Šviesai“ atstovaujantis Laurynas Palevičius, – prieš kelionę į Tel Avivą kalbėjo G.Savukynas.

– Ko galima tikėtis iš Izraelio rinktinės?

– Tai augantis, didelį potencialą turintis konkurentas. Nemaža dalis komandos – jauni ir jau gerai Europos rankinyje užsirekomendavę žaidėjai, dauguma iš jų rungtyniauja Prancūzijoje, kurios čempionatas, kaip ir Vokietijos, tarp stipriausių Senajame kontinente. Kiti rankininkai atstovauja Izraelio klubams, dalyvaujantiems Europos taurių turnyruose.

– Iš Ukrainos grįžęs Lietuvos rinktinės lyderis Aidenas Malašinskas pastaruoju metu nerungtyniavo. Kaip tai atsilieps jo žaidimui?

– Be abejo, atsilieps, nes dvi savaitės – be jokių varžybų. Tačiau Aidenas sportavo individualiai, jam skyrėme tam tikrų užduočių. Vis dėlto rungtynės – visai kas kita, nei kilnoti svarmenis ar bėgioti.

– Po Europos rankinio čempionato Lietuvos rankinio lūkesčiai išaugę. Kokių tikslų sau keliate?

– Rinktinei ir toms komandoms, kurias treniruoju, visada keliu aukščiausius tikslus. Ambicijų tikrai nesumažėjo, nepaisant visų sudėties komplektavimo rūpesčių – subūrėme vyrus, kurie ruošiasi rimtai kovai ir sieks pozityvaus rezultato.

– Ar palaikote ryšį su Zaporižės „Motor“ klubu, kuriame dirbote? Kokia ten situacija?

– Klubo veikla sustabdyta. Ukrainos čempionatas negali vykti, visi komandos legionieriai išvyko namo. Keli žaidėjai ir klubo darbuotojai išvežė savo šeimas į šiek tiek saugesnį regioną, kiti liko Zaporižėje.

– Kur link galėtų pakrypti jūsų tolesnė karjera?

– Šiuo metu ši tema – įšaldyta, negalime vykdyti įsipareigojimų – nei aš „Motor“ klubui, nei jis man. Esu susikoncentravęs rinktinės varžyboms, o vėliau žiūrėsime, svarstysime.

Rinktinė

Vartininkai: G.Morkūnas (Vilniaus „Šviesa“), L.Gurskis (Kauno „Granitas-Karys“).

Aikštės žaidėjai: kairiojo krašto – M.Urbonas („Vilnius“) ir S.Plėta („Šviesa“), kairiojo pusiau krašto – L.Simėnas („Istres“, Prancūzija), K.Antanavičius („Hard Alpla“, Austrija) ir P.Babarskas („Grosswallstadt“, Vokietija), įžaidėjai – A.Malašinskas („Motor“, Ukraina) ir B.Petreikis („N-Lubbecke“, Vokietija), linijos – T.Stankevičius (Alytaus „Varsa“), A.Montvilas („Granitas-Karys“) ir V.Moderis (Pasvalio „Kurana“), dešiniojo pusiau krašto – M.Dumčius („Elbflorenz“, Vokietija) ir G.Šmantauskas („Hafnarfjordur“, Islandija), dešiniojo krašto – M.Lapiniauskas (Klaipėdos „Dragūnas“) ir N.Buronko („Varsa“), universalūs – Ž.G.Virbauskas (Leono „Ademar“, Ispanija) ir D.Virbauskas (Taganrogo „Donskije kazaki“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių