Quantcast

Rankininkai patikrins jėgas Latvijoje ir Islandijoje

Lietuvos vyrų rankinio rinktinė, ruošdamasi Europos čempionatui, kitą savaitę dalyvaus tarptautiniame turnyre Rygoje. Jėgas "Euro 2022" kovoms kaupia ir būsimieji mūsiškių varžovai.

Paaiškės sudėtis

Gruodžio 28-ąją Latvijos sostinėje lietuviai žais su aikštės šeimininkų nacionaline komanda, o 29 d. – su Estijos arba Baltarusijos atstovais.

Lietuvos ekipos vyriausiasis treneris Mindaugas Andriuška teigė, kad šie kontroliniai mačai turėtų padėti apsispręsti dėl galutinės sudėties, kuriai vėliau teks "Euro 2022" išbandymai.

Išplėstiniame M.Andriuškos kandidatų į rinktinę sąraše – 35 žaidėjai, oficialioje paraiškoje Europos čempionatui galės būti 20, o rungtynėms trenerių štabas registruos 16.

"Žaidimo ašis bus ne vienas ar kitas lyderis. Esame komanda – laimime ir pralaimime visi drauge", – sakė M.Andriuška ir pabrėžė, kad pranašumų yra visose grandyse, pirmiausia – įžaidėjų, kurioje – Aidenas Malašinskas, Benas Petreikis.

Treniruočių stovyklą numatyta pradėti gruodžio 26-ąją Vilniuje. Po turnyro Rygoje rankininkai vėl susirinks sausio 2-ąją, sportuos iki 6 d. ir išvyks į Islandiją, kur dukart susitiks su šios šalies nacionaline ekipa.

Europos čempionato finalo turnyro F grupės rungtynės vyks Košicėje (Slovakija). Sausio 13-ąją mūsiškiai žais su rusais, 15 d. – su slovakais ir 17 d. – su norvegais.

Stengsis reabilituotis

Skambios Rusijos rankininkų pergalės – praeityje: pastarąjį kartą šios šalies rinktinė blykstelėjo 2004-aisiais, kai iškovojo Atėnų olimpiados bronzos medalius.

"Sudėtis iš tiesų pajėgi – itin geros sportinės formos žaidėjai, rungtyniaujantys ne vien šalies čempionate, bet ir užsienio klubuose – Dmitrijus Kiseliovas, Aleksandras Kotovas, Sergejus Kosorotovas, Michailas Vinogradovas, Viačeslavas Kasatkinas, – teigė Rusijos rankinio federacijos prezidentas Sergejus Šiškariovas. – Mums tekę konkurentai nekelia galvos skausmo, galbūt išskyrus tik norvegus. Manau, kad esame stipresni nei slovakai ar lietuviai. Tikiuosi, kad šįkart pasirodysime geriau nei 2020-aisiais (tąkart rusai užėmė tik 22 vietą – aut. past.)."

Iš Bosnijos ir Hercegovinos kilusio bei Vokietijos pilietybę turinčio trenerio Velimiro Petkovičiaus vadovaujami Rusijos rankininkai į treniruočių stovyklą rinksis gruodžio 25-ąją, o sausio 6–8 d. dalyvaus tarptautiniame turnyre Kroatijoje, kur išmėgins jėgas su bosniais, slovėnais ir kroatais.

Strategas: Rusijos rinktinę treniruoja iš Bosnijos ir Hercegovinos kilęs bei Vokietijos pilietybę turintis V.Petkovičius. / rushandball.ru nuotr.

Suteiks šansą jaunimui

Slovakijos rinktinės strategas Peteris Kukučka ruoštis "Euro 2022" kovoms pakvietė vos penkis žaidėjus iš savo šalies klubų – daugumą sudaro legionieriai.

Tarp kandidatų į pagrindinę sudėtį – patyrę 34-erių metų Teodoras Paulas, Oliveris Rabekas, Lubomiras Durišas ir jauni vaikinai – devyniolikmetis Tomašas Smetanka, dvidešimtmetis Marekas Hnidakas.

"T.Smetanka gerai užsirekomendavo Ispanijos klube, noriu pamatyti, kaip jam seksis rinktinėje", – sakė P.Kukučka.

Slovakai treniruosis gruodžio 26–30 d. ir pirmą sausio savaitę  Bratislavoje.

Vyriausiasis treneris apgailestavo, kad nepavyko rasti oponentų kontrolinėms rungtynėms.

"Norėjome žaisti savo aikštėje, bet potencialūs varžovai nesutiko. Į tarptautinį turnyrą kvietė rumunai, tačiau dėl naujų pandemijos protrūkių nusprendėme nerizikuoti ir nevykti svetur. Tad žaisime pasidaliję į dvi komandas, galbūt susitarsime su kuriuo nors šalies klubu", – pasakojo P.Kukučka.

Talentas: su devyniolikmečiu T.Smetanka (dešinėje) – naujos kartos Slovakijos rankinio viltis. / balonmanonava.com nuotr.

Favoritai – atsargūs

Norvegijos rankininkai 2020-ųjų Europos čempionate užėmė trečią vietą, o šiemet pasaulio čempionate ir Tokijo olimpiadoje nužygiavo iki ketvirtfinalio.

Trenerio Christiano Berge arsenale vėl bus olimpiečiai Kristianas Bjornsenas (150 rungtynių su nacionaline komanda), Magnusas Gullerudas (147), Christianas O'Sullivanas (143), Sanderis Sagosenas ir Haroldas Reinkindas (abu – po 128), Kentas Robinas Tønnesenas (120).

"Triukšmingiausia ir daugiausia adrenalino suteiks dvikova su slovakais – jie žais namuose, palaikys savi sirgaliai. Kiti varžovai – taip pat kieti riešutėliai, lietuvius esame įveikę, tačiau ir pralaimėję", – sakė Ch.Berge.

Lietuvos rankininkai norvegus yra nugalėję tik dukart (1982-aisiais – 36:31 ir 2016-aisiais – 32:29), o pralaimėjo 13 mačų (skaudžiausia nesėkmė buvo 1994-aisiais – 17:32).

Skandinavai į darbą kibs sausio 2-ąją, o 6–9 d. žais "Aukso lygos" rungtynes su Egipto, Danijos ir Prancūzijos rankininkais.

Žaidimo ašis bus ne vienas ar kitas lyderis. Esame komanda – laimime ir pralaimime visi drauge.

Lietuva

Kandidatai į pagrindinę sudėtį: vartininkai – E.Pelėda, G.Morkūnas ir M.Pranckevičius (visi – Vilniaus "Šviesa"), R.Kubilevičius ("Vilnius"), V.Rašimas ("Selfoss", Islandija), L.Gurskis (Kauno "Granitas-Karys"), B.Pakalniškis (Klaipėdos "Dragūnas"), aikštės žaidėjai – T.Rasakevičius, S.Plėta, L.Palevičius ir V.Drabavičius (visi – "Šviesa"), M.Lapinskas, M.Urbonas ir D.Pukas (visi – "Vilnius"), R.Bernatonis ("Eger", Vengrija), Ž.G.Virbauskas ("Ademar", Ispanija), A.Malašinskas ir J.Truchanovičius (abu – "Motor", Ukraina), P.Babarskas ("Grosswallstadt", Vokietija), B.Petreikis ("TuS N-Lübbecke", Vokietija), G.Šmantauskas ("Hafnarffordur", Islandija), G.Babarskas ("Chambery", Prancūzija), L.Simėnas ("Antequera", Ispanija), A.Montvilas ir D.Jovaišas (abu – "Granitas-Karys"), D.Jusys ("Plauen-Oberlosa", Vokietija), A.Stankūnas (Kauno "Ąžuolas"), B.Butkus ir M.Lapiniauskas (abu – "Dragūnas"), K.Antanavičius ("Alpla", Austrija), D.Virbauskas ("Donskije kazaki", Rusija), T.Stankevičius (Alytaus "Varsa-Stronglasas"), L.Juškėnas ("Coburg", Vokietija), M.Dumčius ("Elbflorenz", Vokietija), E.Grimuta ("Eintracht Hildesheim", Vokietija).

Rusija

Kandidatai į pagrindinę sudėtį: vartininkai – А.Vereščaginas (Permės "Medvedi", Rusija), А.Gruško (Čechovo "Medvedi", Rusija), V.Kirejevas (Maskvos CSKA, Rusija), aikštės žaidėjai – R.Ostaščenka, P.Andrejevas, A.Jermakovas, D.Kornevas, D.Šiškariovas, J.Dzeminas ir A.Kotovas (visi – Čechovo "Medvedi"), I.Soroka, V.Vorobjovas, S.Ivanovas ir D.Kiseliovas (visi – CSKA), R.Vračevičius (Stavropolio "Viktor", Rusija), V.Kasatkinas ("Tatran", Slovakija), I.Diominas (Astrachanės "Dinamo", Rusija), М.Vinogradovas ("Bregenz", Austrija), S.M.Kosorotovas ir D.Žitnikovas (abu – "Wisla", Lenkija), D.Santalovas (Bresto "Meshkov", Baltarusija), S.Kudinovas ("Chartres", Prancūzija).

Slovakija

Kandidatai į pagrindinę sudėtį: vartininkai – T.Paulas (USAM, Prancūzija), M.Žernovičius ("Ferencvaros", Vengrija), M.M.Konečny ("Angel Ximenez", Ispanija), aikštės žaidėjai – D.Kalafutas ("Nordhorn-Lingen", Vokietija), M.Slaninka ("Suhr Aarau", Šveicarija), Š.Machačas ("Eger", Vengrija), T.Urbanas ("TSV GWD Minden", Vokietija), M.Kovačechas ("Sportunion Leoben", Austrija), M.Briatka ("Považska Bystrica", Slovakija), L.Pechy ("Sporta Hlohovec", Slovakija), J.Prokopas ir T.Smetanka (abu – "Viveros Herol BM", Ispanija), M.Potiskas ("ThSV Eisenach", Vokietija), M.Hnidakas ("Burgenland", Vokietija), L.Urbanas ("Grundfos Tatabanya", Vengrija), L.Durišas ("HE-DO B.Braun", Vengrija), J.Mikita ("Ferencvaros"), M.Korbelas ("Talent Plzen", Čekija), T.Rečičaras ir O.Rabekas (abu "Tatran", Slovakija), P.Hruščakas ("Košice", Slovakija).

Norvegija

Kandidatai į pagrindinę sudėtį: vartininkai – K.Saeveraas ("Leipzig", Vokietija), S.D.Heierenas ("Drammen", Norvegija), T.S.Bergerudas ("GOG", Danija), aikštės žaidėjai – V.E.Aga ("Savehof", Švedija), S.Sagosenas ir H.Reinkindas (abu – "THW Kiel", Vokietija), S.A.Øverjordetas ir E.T.Toftas (abu – "Mors-Thy", Danija), K.R.Tønnesenas ir A.C.Blonzas (abu – "Pick Szeged", Vengrija), G.S.Johannessenas ("Flensburg-Handewitt", Vokietija), Ch.O'Sullivanas ir M.Gullerudas (abu – "Magdeburg", Vokietija), S.H.Pettersenas ir T.A.Solstadas (abu – "Elverum", Norvegija), Ch.Rambo ("Runar Sandefjord", Islandija), S.Bartholdas ir K.Bjørnsenas (abu – "Aalborg", Danija), K.M.Gulliksenas ("Frisch Auf!", Vokietija), P.Øverby ("Erlangen", Vokietija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių