Quantcast

Profesionalų ringą drebinančio lietuvio treneris: tikimės išvengti operacijos

"Eimantas įrodė, kad gali kovoti ir viena ranka, nors geriau turėti abi", – šypsojosi Eimanto Stanionio treneris Vidas Bružas. Jo auklėtinis savaitgalį JAV iki trylikos pratęsė pergalių seriją profesionalų ringe, o šiandien grįžta į Lietuvą.

"Eimaaaantas Stanionyyyyys!" – užstaugė Konektikuto "Mohegan Sun Casino" arenos pranešėjas.

Amerikiečiams sudėtingą kauniečio vardą ir pavardę mokėsi tarti ir tūkstančiai užsienio bokso sirgalių. 26-erių lietuvis naktį iš šeštadienio į sekmadienį priėmė rimčiausią karjeros iššūkį profesionalų ringe. Per E.Stanioniui rekordiškai ilgą akistatą, trukusią visus dvylika raundų, jis taškais pranoko 31 metų Thomasą Dulorme iš Puerto Riko. Kauniečio pranašumą teisėjai fiksavo vienbalsiai (115:113, 116:112, 117:111).

Nors mūšį aktyviau pradėjo labiau patyręs (25 pergalės, 5 pralaimėjimai, 1 lygiosios) ir 5 cm aukštesnis T.Dulorme, lietuvis nepanikavo ir, užsiėmęs ringo vidurį, kantriai gynėsi bei pavojingai kontratakavo. Saugodamas dar Lietuvoje pradėjusią skaudėti dešinę ranką, jis sumaniai išnaudojo kairę ranką, vis suduodamas tikslius smūgius. Nuolat turėjęs iniciatyvą, E.Stanionis sužibėjo paskutiniame raunde, kai, likus pusantros minutės iki pabaigos, surengė smūgių seriją, po kurios varžovas svyravo, tačiau išsilaikė nenugriuvęs.

Po kovos E.Stanionis neslėpė buvęs nustebintas oponento greičio ir staigumo, galingų kirčių dešine, tačiau radęs tam priešnuodžių. Anot lietuvio, Puerto Riko atstovas per pirmuosius raundus puikiai judėjo ringe, bet vėliau gerokai nuvargo. O Eimantui beveik nesinaudojant traumuota dešine buvo sunku spausti varžovą. Maža to, kovai įpusėjus jis susitrenkė ir kairiąją ranką, kuri akimirksniu ištino. Vis dėlto, sukandęs dantis, kaunietis įrodė savo pranašumą.

Po šio triumfo visas trylika savo profesionalo karjeros kovų laimėjęs E.Stanionis turėtų gerokai pakilti WBA reitinge, kur jis užėmė dešimtą vietą. Tai jį priartintų prie teisės grumtis dėl WBA pusvidutinio svorio kategorijos čempiono titulo. Atnaujintame "box rec" pusvidutinio svorio kategorijos reitinge lietuvis iš 25-osios vietos šoktelėjo į rekordinę 16-ąją. Už lietuvio atsidūrė ir garsusis Adrienas Broneris bei Rio de Žaneiro olimpinis čempionas Daniaras Jeleusinovas. E.Stanionį reitinge vis dar lenkia kitas garsus Lietuvos boksininkas Egidijus Kavaliauskas. Šis kaunietis rikiuojasi devintas.

Padedamas trenerio Vido Bružo, E.Stanionis akistatai su T.Dulorme rengėsi maždaug tris mėnesius, o vėliau išvyko šparinguotis į Ameriką. Pastarąjį kartą jis Kalifornijoje praėjusių metų gruodį devintajame raunde patiesė kolumbietį Janerį Gonzalezą.

Pagalba: treneris V.Bružas auklėtiniui sudėliojo pasirengimo kovai planus, kurie padėjo pasiekti optimalią formą. Evaldo Šemioto nuotr.

– Treneri, kas, jūsų akimis, lėmė Eimanto pergalę prieš T.Dulorme’ą?

– Jau prieš kovą kalbėjau, jog Eimanto privalumas yra tas, kad jis sugeba taktiškai brandžiau sudėlioti kovos eigą. Be to, jis pasižymi labai stipria emocine pusiausvyra ir didele ištverme. Prognozavau, kad gera gynyba jam suteiks pranašumą. Taip ir nutiko. Gal tas pranašumas galėjo būti dar didesnis, bet jam labai skaudėjo dešinę ranką. Paskutinius šparingus prieš kovą jis jos nenaudojo, tik kairiąją. Ir kovoje buvo raundų, kuriuose jis išvis nesmūgiavo dešine.

– Kaunantis su pajėgiu varžovu netenki vieno svarbiausių savo ginklų. Kuo įmanoma tokią bėdą kompensuoti?

– Eimantas buvo nepaprastai motyvuotas. Ar sveikas, ar su traumuotas jis norėjo kopti į ringą ir nugalėti. Jis suprato, kad kito tokio šanso gali ir nebūti, todėl reikia pasitelkti valią, atjungti save nuo skausmo ir sukandus dantis naudotis pasitaikiusia galimybe. Motyvacijos pridėjo ir tai, kad pralaimėjus gali nukristi reitingas ir paskui vėl ilgai teks kopti į ten, kur buvai. Aišku, Eimantui padėjo ir universalumas. Jis gali boksuotis ir viena ranka, bet ne visada to užtenka. Kai esi tokio aukšto lygio, geriau turėti abi sveikas rankas ir kojas, kad galėtum visavertiškai dirbti ringe.

Planai: jei išvengs operacijos, Eimantas jau birželio pabaigoje vėl kops į ringą JAV. Evaldo Šemioto nuotr.

– Ne paskutinį vaidmenį atlieka ir galva. Juk sakoma, kad geri boksininkai kovas laimi ne kumščiais, o mąstymu...

– Kai kas teigia, kad boksas yra tik bukas daužymasis, tačiau ir šios kovos pavyzdys rodo, kad ringe turi mąstyti, parengti taktiką, analizuoti varžovo veiksmus. Tas greitas kovos skaitymas suteikė Eimantui pranašumą, nors jo fizinės galimybės buvo apribotos. Jis tinkamai pasirinkdavo situacijas, kada smūgiuoti, kur smūgiuoti, tai stūmė varžovą į beviltišką padėtį.

– Ši pergalė pakėlė Eimanto vietą pasauliniame reitinge. Galbūt tai suteiks galimybę sulaukti ir titulinės kovos. Kokie tolesni jo planai?

– Pirmadienį jis grįžta namo. Tada ilsėsis ir apsilankys pas medikus. Jau birželio pabaigoje planuojama kita kova. Tačiau daug kas priklausys nuo medicininių tyrimų, kurie parodys jo traumos rimtumą. Jei neprireiks operacijos, o pakaks tik poilsio ir atitinkamų procedūrų, Eimantas laikysis numatyto plano. Jei situacija pasirodys sudėtingesnė, planus gali tekti koreguoti. Normaliai pailsėti po svarbios kovos reikėtų kokių trijų mėnesių, nes kaupiasi ne tik fizinis, bet ir psichologinis nuovargis. Bet jei jis gerai jausis, iki birželio pabaigos spėtume pasiruošti naujam iššūkiui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zigmas

zigmas portretas
tu algi eik darzu ravet geriau

ALGIS

ALGIS portretas
Snukiadaužio sportu nepavadinčiau
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių