Quantcast

Pasaulio lietuvių fiesta – po penkerių metų pertraukos

  • Teksto dydis:

Šiandien Druskininkuose prasideda vienas laukiamiausių Lietuvos sporto renginių – Pasaulio lietuvių sporto žaidynės (PLSŽ). Tūkstančiai lietuvių kilmės sportininkų mėgėjų iš viso pasaulio iki savaitės pabaigos išsidalys net 27 sporto šakų medalius.

Varžysis net ir slidininkai

Žaidynėse bus atstovaujama ne tik gerai žinomoms ir Lietuvoje populiarioms sporto šakoms, tokioms kaip krepšinis, tinklinis ar plaukimas, bet ir ne tokioms įprastoms, tačiau ne ką mažiau intriguojančioms ir įtraukiančioms rungtims.

Tarp jų – sparčiai populiarėjanti ir į olimpinių žaidynių programą jau įtraukta itin dinamiška krepšinio atmaina 3x3. Taip pat lietuvio akiai mažiau įprasti, bet ne mažiau įdomūs smiginis, petankė, sportinė žūklė, boulingas ir net … slidinėjimas. Nors slidinėjimas yra tradicinė žiemos sporto šaka, į PLSŽ programa įtrauktos kalnų slidinėjimo varžybos.

Tokia galimybė atsirado dėl Druskininkuose veikiančios „Snow Arenos“, kurios slidinėjimo trasose ir varžysis žaidynių dalyviai slidininkai. Slidinėjimo varžybos Druskininkuose surengtos ir 2017 m., nors pačios žaidynės tuomet vyko Kaune. Iš viso šiemet dalyvauti kalnų slidinėjimo varžybose užsiregistravo net 77 žaidynių dalyviai.

Šiemet Didžiosios Britanijos lietuviams žaidynėse atstovaus 120 dalyvių daugiau nei 2017 m. Jie varžysis 23-iose iš 27 sporto šakų.

Iš Britanijos – per 300

Viena didžiausių delegacijų į žaidynes šiemet atvyko iš Didžiosios Britanijos. Britanijos lietuviams atstovaus net 340 sportininkų mėgėjų, kurie varžysis beveik visose žaidynių sporto šakose. Britanijos lietuvių sporto asociacijos prezidentas Marius Banaitis teigė, kad sportą mėgstantiems tautiečiams Jungtinėje Karalystėje PLSŽ yra ypatinga šventė, kurioje dalyvauti dažnam bendruomenės nariui yra principo ir garbės reikalas.

Pasak M.Banaičio, ruošiantis PLSŽ šiemet Didžiojoje Britanijoje jėgas suvienijo dvi organizacijos – Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenė ir Britanijos lietuvių sporto asociacija. Dėl to ir žaidynėse dalyvausiančių sportininkų mėgėjų skaičius, palyginti su 2017 m., gerokai išaugo.

Šiemet Didžiosios Britanijos lietuviams žaidynėse atstovaus 120 dalyvių daugiau nei 2017 m. Jie varžysis 23-iose iš 27 sporto šakų.

„Paskutinės PLSŽ vyko prieš penkerius metus, tad bendruomenės nariai šios sporto šventės tikrai labai pasiilgo. Dalis mūsų sportininkų mėgėjų PLSŽ dalyvaus jau ketvirtą ar penktą kartą. Jiems tai svarbi tradicija ir vienas reikšmingiausių sporto renginių, gyva ir prasminga sąsaja su gimtąja šalimi“, – pasakojo M.Banaitis.

Konkurencijos netrūksta

M.Banaičio teigimu, bendruomenės nariai žaidynėse dalyvauja iš idėjos ir vedami PLSŽ vertybių. Daugelis nori patirti bendrumo jausmą, kurį suteikia sporto šventė, vienijanti pasaulio lietuvius.

„Smagu, kad prie ilgamečių dalyvių prisijungia ir naujų žmonių, sulaukiame vis daugiau jaunimo. Šiemet bus apie 60 sportininkų iki 18 metų amžiaus. Yra ir tokių atvejų, kai žaidynėse dalyvauti ruošiasi kelios tos pačios šeimos kartos. Ir mano paties dukra pirmą kartą varžysis žaidynėse, o man tai jau bus penktas kartas“, – pridūrė pašnekovas.

Britanijos lietuvių sporto asociacijos prezidentas pažymėjo, kad  svarbus ir sportinis azartas, noras laimėti, įveikti save ar varžovus.

„2017 m. iš žaidynių parsivežėme 20 medalių. Šiemet konkrečių tikslų nekeliame, tačiau, žinoma, norime pasirodyti kuo geriau. Tai nelengva, nes į žaidynes susirenka tikrai daug pajėgių sportininkų mėgėjų. Kaip rodo patirtis, ypač stiprūs varžovai iš Lietuvos. Vis dėlto ir Britanijos lietuvių gretose netrūksta talentingų ir atsidavusių sporto entuziastų, tad laukia išties įdomios kovos“, – neabejojo M.Banaitis.

Jis pasakojo, kad savotiška šių kovų repeticija įvyko gegužės mėnesį Londone surengtose pirmosiose Britanijos lietuvių sporto žaidynėse, kuriose dalyvavo per 200 sportininkų mėgėjų. Anot M.Banaičio, tai rodo, kad Britanijos lietuviams noro sportuoti netrūksta, tik kartais reikia papildomo paskatinimo tai daryti įsitraukiant į sporto bendruomenių veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių