Quantcast

Paralimpiečio varžovai nesileido antrą kartą aplenkiami

Lietuvos rinktinė jau ketvirtą Tokijuje vykstančių paralimpinių žaidynių dieną džiaugėsi medaliu – bronzą iškovojo plaukikas Edgaras Matakas.

Finale plaukė lėčiau

22-ejų metų E.Matakas (regėjimo negalia, grupė S11) lemiamą 50 m laisvu stiliumi plaukimą užbaigė per 26,38 sek.

Greičiau plaukė brazilas Wendellis Pereira Belarmino (26,03 sek.) ir kinas Dongdongas Hua (26,18 sek.).

Šiuos varžovus trenerio Ramūno Leono auklėtinis buvo aplenkęs per atrankos varžybas: kauniečio rezultatas tąkart – 26,16 sek., Brazilijos plaukiko – 26,47 sek., Kinijos atstovo – 26,55 sek.

"Sunkiausia būti favoritu, kai reikia pateisinti lūkesčius. Labai tikėjausi finale plaukti greičiau, bet kai pasakė rezultatą… Kita vertus, sudėtinga visą sezoną būti geriausios sportinės formos, be to, 50 m – sprinto rungtis, tad kiekviena klaidelė, netiksliai atliktas grybšnis lemia labai daug, – vakar po varžybų kalbėjo Edgaras. – Vis dėlto manau, kad reikia džiaugtis, nes ne kiekvieną dieną iškovojamas paralimpinis medalis, smagu, kad jį laimėjau aš. Treneris sakė, kad dar bus progų siekti aukštesnės prabos trofėjaus – laukia Paryžiaus paralimpinės žaidynės."

E.Matakas – antras Lietuvos plaukikas, tapęs paralimpiniu prizininku. 2004-aisiais Atėnuose sidabrą iškovojo kaunietis Kęstutis Skučas.

Šiemet gegužę Portugalijoje įvykusiame Europos žmonių su negalia plaukimo čempionate E.Matakas iškovojo tris aukso medalius, lietuvis – 2017 m. pasaulio čempionas.

Džiaugiasi gyvenimu

Edgaro regėjimas sparčiai silpti pradėjo paauglystėje, kol galiausiai vaikinas visiškai apako dėl glaukomos – ligos, kai akies viduje padidėja spaudimas, siaurėja akiplotis ir atrofuojasi regos nervas.

"Anksčiau dar tikėjau, kad atsiras naujų gydymo metodų ir vaistų, o aš kada nors ir vėl matysiu, bet laikui bėgant supratau, kad niekas nesikeis ir gyvensiu taip, kaip gyvenu dabar. Man netrukdo, kad nematau. Džiaugiuosi gyvenimu, tuo, kad galiu daryti tai, kas man patinka", – sakė E.Matakas.

Jis prisitaikė matančiųjų pasaulyje. Baigė studijas ir svajoja kada nors dirbti treneriu – suburti pagalbininkų komandą, kuri jam padėtų treniruoti vaikus.

"Nesu tikras, ar būdamas aklas išties galėsiu dirbti treneriu, bet labai norėjau tapti diplomuotu specialistu, nes šis darbas man atrodo labai svarbus. Juk treneris jaunam sportininkui – tarsi tėvas. Jis yra jo mokytojas ir motyvatorius", – aiškino E.Matakas.

Studijuojant Lietuvos sporto universitete (LSU) jam itin padėjo dėstytojai, kurie ieškojo būdų, kad neregys studentas gautų visą reikiamą informaciją, o Edgaras ir pats stengėsi neatsilikti nuo regėjimo pranašumą turinčių bendraamžių.

Treneris sakė, kad dar bus progų siekti aukštesnės prabos trofėjaus – laukia Paryžiaus paralimpinės žaidynės.

"Smagu, kad visos technologijos jau pritaikytos neregiams. Telefonai įgarsinti, kompiuteriai irgi turi specialias programas. Net yra žaidimų žmonėms, kurie nemato. Jei labai nori, galima visko išmokti. Kai stengiesi, neįmanomi dalykai tampa įmanomi", – įsitikinęs Edgaras.

Darbštus ir atkaklus

E.Matakas išbandė kelias sporto šakas, kol galiausiai pateko į plaukimo trenerio R.Leono rankas.

"Pamatęs Edgarą nemaniau, kad jam pavyks ko nors pasiekti, – R.Leonas nesirinko žodžių. – Būna plūdrių vaikų, kurie lengvai slysta vandeniu, o Edgaras plaukė sunkiai. Tačiau mano darbas – išmokyti technikos, tad diena po dienos dirbome, o jis vis tobulėjo. E.Matakas labai darbštus ir turi tikslą. Atrodo, viską jau gerai padaro, bet nori dar geriau. Jis nuolat klausinėja: kas blogai? Ką dar galiu pataisyti? Tai ir veda į sėkmę."

2016-aisiais Edgaras debiutavo Rio de Žaneiro paralimpiadoje, sėkmingiausia buvo 400 m plaukimo laisvu stiliumi rungtis – užėmė aštuntą vietą.

Vėliau E.Mataką treniravo Dita Kareckienė, Paulius Stankevičius, o 2020-aisiais vėl susikirto plaukiko ir R.Leono keliai.

Treneris reikalavo, kad auklėtinis visiškai atsiduotų plaukimui, per kiekvieną treniruotę nustumdamas visas problemas į šoną. Edgaras irgi troško tobulėti, tad prašė trenerio jam skirti visą dėmesį ir būti reikliam.

"Norėjau, kad jis į mane žiūrėtų kaip į profesionalų sportininką, – tvirtino E.Matakas. – Pasitaiko, kad treneris pasako griežtesnį žodį, bet dabar dažniausiai stengiasi mane motyvuoti, taisyti klaidas, išspausti iš manęs visa, kas geriausia ir parengti aukštiems rezultatams."

Žaidimas nedžiugina

Paralimpinės čempionės titulą ginanti Lietuvos vyrų aklųjų riedulio (golbolo) rinktinė, pirmą mačą net 2:11 pralaimėjusi brazilams, vargais negalais pelnė tašką per dvikovą su Alžyro komanda – 7:7.

Lygiąsias lėmė Mariaus Zibolio įvartis, kai iki rungtynių pabaigos buvo likusios maždaug 2 min.

"Žaidimas kol kas visiškai nedžiugina. Praleidome tokių įvarčių, lyg būtume pradžiamoksliai, aikštėje – daug nereikalingų emocijų. Tikiuosi, kad susitvarkysime, bet pirmiausia patys žaidėjai turi tikėti savimi", – sakė vyriausiasis treneris Valdas Gecevičius.

Šiandien mūsiškiai išmėgins jėgas su A grupės lyderiais japonais, kurie 13:4 sutriuškino alžyriečius ir 11:1 – paralimpinius vicečempionus amerikiečius. Su JAV komanda Lietuvos riedulininkai susitiks rugpjūčio 30-ąją.

B grupėje dvejas rungtynes laimėjo belgai – 10:3 įveikė kinus ir 6:4 – turkus.

Į ketvirtfinalį pateks 1–4 vietas grupėse užėmusios rinktinės. Šiuo metu Lietuvos komanda A grupėje – ketvirta.

Varžovas – pažįstamas

Dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis (svorio kategorija iki 73 kg) šiandien Tokijo "Nippon Budokan" arenoje susigrums su varžovu iš Ispanijos Alvaru Gavilanu Lorenzu.

Šios dvikovos nugalėtojas tęs kovą dėl medalių, o pralaimėjęs lauks kitų akistatų pabaigos ir tikėsis kelią į finalus prasiskinti per paguodos varžybas.

"Su ispanu jau teko susitikti. Esame panašaus lygio sportininkai. Žinau jo techniką, jis – manąją. Abu turime po 50 proc. šansų", – svarstė O.Bareikis.

Iš Ukmergės kilusiam O.Bareikiui šios žaidynės – antros karjeroje. Prieš penkerius metus Rio de Žaneire dziudo imtynininkas užėmė aukštą penktą vietą.

Rytoj startuos ieties metikas Andrius Skuja.

Latvė – vicečempionė

Paralimpiniu medaliu džiaugiasi Latvija – vicečempione tapo disko metikė Diana Dadzytė.

Latvijos sportininkė (neįgalumo grupė F55) nusviedė įrankį 25,02 m. Čempionės kinės Feixia Dong rezultatas – 26,44 m. Trečią vietą užėmė meksikietė Rosa Maria Cazares Guerrero – 24,11 m.

Rugpjūčio 27-osios duomenimis, po tris medalius (du aukso ir vieną sidabro) buvo iškovoję plaukikai – kinė Li Zhang ir italas Francesco Bocciardo.

Vežimėlių krepšinio vyrų turnyre tris pergales buvo iškovoję ispanai, po dvi – turkai ir australai, moterų varžybose kol kas sėkmingiausiai rungtyniavo po du mačus iš eilės laimėjusios kinės ir kanadietės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių