Quantcast

Olimpinių žaidynių naujokė Lietuvoje žengė žingsnį į priekį

  • Teksto dydis:

Atverstas naujas Lietuvos dviračių sporto istorijos puslapis – Panevėžyje, Kultūros ir poilsio parke, surengtas pirmasis Lietuvos laisvojo stiliaus BMX čempionatas. Pernai olimpinėse žaidynėse debiutavusios dviračių sporto disciplinos vyrų elito grupės nugalėtoju tapo iš Kauno kilęs druskininkietis Martynas Lagauskas, o jaunių grupėje pirmas buvo vilnietis Neilanas Kaveika.

25 metų M.Lagausko geriausias važiavimas finale buvo įvertintas 88,1 taško iš 100 galimų. Martynas, kuris geriausiai pasirodė ir kvalifikacijos varžybose, sidabro medalį iškovojusį ketveriais su puse metų vyresnį Deividą Budkovą finale pranoko vos 0,1 taško. Bronzos medalį pelnė 18-metis Erikas Majauskas, surinkęs 74 taškus.

Šalies vyrų elito grupės prizininkams atiteko atitinkamai 200, 160 ir 130 pasaulio reitingo taškų bei SBA grupės įsteigti piniginiai čekiai, kurių bendra vertė – 1000 eurų.

Ketvirtą vietą užėmė Rytis Rutkauskas (68,2 tšk.), penktą – Karolis Lamsargis (64 tšk.), o šeštą – Tautvydas Gelumbickas (63,6 tšk.). Finale dalyvavo 12 dviratininkų.

Vyrų elito grupėje (gimę 2007 metais ir anksčiau) klasifikuotas 21 dviratininkas.

„Labai džiaugiuosi, kad pagaliau surengtas pirmasis Lietuvos laisvojo stiliaus BMX čempionatas. Dėkoju visiems jo organizatoriams. Žengtas labai didelis žingsnis į priekį, – pažymėjo šalies čempionas M.Lagauskas. – Iki šiol atskirų laisvojo stiliaus BMX varžybų praktiškai nebuvo, mūsų sportas buvo labiau orientuotas į laisvalaikio praleidimą, o dabar, atsiradus čempionatui, disciplina atsidūrė kitame lygyje – jau varžomės, dėliojame strategiją, ne tik susirenkame gerai praleisti laiką, tobulinti triukus.“

Pirmasis Lietuvos laisvojo stiliaus BMX čempionas į sportą sugrįžo po dvejų metų pertraukos.

„Laisvojo stiliaus BMX sporte jau esu 12 metų, bet pastaruosius dvejus metus išvis nevažinėjau. Pertraukos kartais duoda ir naudos. Iki čempionato likus dviem savaitėms, pradėjau vėl treniruotis kasdien. Manau, kad pavyko atgauti 80 proc. to, ką turėjau“, – sakė Martynas. – Iki šiol mano didžiausias pasiekimas buvo trečioji vieta tarp jaunių „Baltic Games“ varžybose Lenkijoje. Apie tai Lietuvoje nedaug kas žino, bet man tai buvo svarbus momentas, kuris mane skatino toliau sportuoti.“

Jaunių grupėje (7-14 metų) nugalėjęs 13-metis N.Kaveika finale pelnė 36,3 taško. Sidabro medalį iškovojo Andrius Subačius (29,4 tšk.), o bronzos – Lukašas Janovskis (26,8 tšk.). Ketvirtas buvo Edvinas Subačius (19,05 tšk.).

Jaunių grupės prizininkams atiteko BMX dviračių parduotuvės „Stillbmx“ čekiai, kurių bendra vertė – 475 eurai.

Geriausio triuko varžybas laimėjo Jungtinėje Karalystėje gyvenantis Domantas Zemeckis. Jam atiteko 200 eurų čekis.

Sprendimas laisvojo stiliaus BMX įtraukti į olimpinių žaidynių programą buvo priimtas 2017 metų birželį. Šios disciplinos varžybos vyko 2018 metų jaunimo olimpinėse žaidynėse Buenos Airėse, o pernai laisvojo stiliaus BMX debiutavo olimpinėse žaidynėse Tokijuje.

M.Lagauskas mano, kad norint pradėti svajoti apie olimpines žaidynes, reikia naujos kartos. Anot jo, didesnes perspektyvas turi merginos. „Pas mus iškilti didesnės galimybės – merginoms. Turime labai stiprią merginą iš BMX lenktynių disciplinos. Ją visi bando įkalbėti, kad užsiimtų laisvojo stiliaus BMX. Ji labai gerai valdo dviratį ir tikrai turėtų didžiulį potencialą. Yra stiprių merginų, kurias Vilniuje treniruoja Deividas Budkovas.“

Čempionatą surengė Lietuvos dviračių sporto federacija, Lietuvos BMX dviračių ir Ekstremalaus dviračių sporto asociacijos. Iš viso varžybose dalyvavo 39 dviratininkai.

„Šio renginio sėkmė įrodo, kad mūsų bendruomenė yra vieninga ir motyvuota kelti BMX lygį Lietuvoje. Didžiuojamės mūsų sportininkais ir esame labai dėkingi visiems prisidėjusiems prie renginio įgyvendinimo, – sakė Ekstremalaus dviračių sporto asociacijos pirmininkas Martynas Martinkevičius. – BMX dviračių sportas sparčiai populiarėja visame pasaulyje, nuo 2017 metų pripažintas kaip olimpinis sportas. Svajojame, kad mūsų sportininkai ateityje garsins Lietuvos vardą pasaulinio lygio varžybose, tačiau, kad to pasiekti esamos infrastruktūros Lietuvoje nepakanka. Neturime nei vienos treniruočių vietos, naujai statomi parkai retai pritaikomi BMX dviračių sportui. Tikimės, kad tokie renginiai kaip šis Panevėžyje įvykęs Lietuvos laisvojo stiliaus BMX čempionatas pritrauks daugiau dėmesio mūsų sportui.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių