Quantcast

M. Carlsenas apgynė pasaulio šachmatų čempiono titulą

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Niujorke dėl pasaulio čempiono karūnos kovėsi titulą ginantis 26-erių metų norvegas Magnusas Carlsenas ir beveik metais vyresnis Rusijos didmeistris Sergejus Kariakinas.

Gimtadienį šventusiam čempionui pavyko laimėti greitųjų šachmatų („tie-break“) seriją 3:1 bei trečią kartą tapti šios sporto šakos karaliumi.

Sužaidus dvylika klasikinių partijų, principinėje akistatoje rezultatas buvo lygus – 6:6.

S.Kariakinas žaisdamas juodomis figūromis laimėjo aštuntąją partiją, tačiau dešimtojoje baltomis žaidusiam norvegui pavyko atsirevanšuoti. Likusios dešimt partijų pasibaigė lygiosiomis.

Turėję dieną poilsio, trečiadienio vakarą didmeistriai Manheteno „Fulton Market Building“ esančiose patalpose sėdo prie elektroninės šachmatų lentos paskutinį kartą. Lemtingą.

Pagal reglamentą iš pradžių turėjo vykti keturios greitųjų šachmatų partijos su sutrumpinta laiko kontrole (25 min. + 10 sek. ėjimui). Jei nugalėtojas būtų nepaaiškėjęs po šio etapo, būtų prireikę „blic“ partijos ar „armagedono“. Vis dėlto M.Carlsenas abejingų nepaliko, užtikrintai sužaidė visas keturias partijas ir trečiojoje bei ketvirtojoje šventė pergales.

Akistata dėl pasaulio čempiono vardo buvo organizuojama jau 55-ąjį kartą. Šios dvikovos fondas – 1 mln. JAV dolerių. M.Carlsenui atiteko 60 proc. šios sumos, likusi – jo oponentui.

M.Carlsenas dėl pasaulio čempiono titulo kovėsi jau trečią kartą. 2013-aisiais Indijos mieste Čenajuje jam pavyko nesunkiai pranokti vietos numylėtinį Viswanathaną Anandą, o po metų Sočyje surengtoje dvikovoje su tuo pačiu varžovu – ir pakartoti sėkmę.

S.Kariakinas pirmą kartą kautis dėl čempiono vardo įgijo teisę laimėjęs pretendentų turnyrą, kuriame pranoko amerikiečius Fabiano Caruaną ir Hikaru Nakamurą, indą V.Anandą, savo tautietį Peterį Svidlerį, armėną Levoną Aronianą bei bulgarą Veseliną Topalovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Sveikiname laisvos šalies laisvą žmogų su puikia pergale!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių