Quantcast

Lietuvos tenisas paminėjo šimtmetį, tarp apdovanotųjų – ir R. Berankis

Lietuvos teniso sąjunga vėlų antradienio vakarą savo draugus ir bičiulius sukvietė į „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ viešbutį, kuriame įvyko iškilmingas teniso Lietuvoje šimtmečio minėjimas. Be geriausių šalies tenisininkų, trenerių, teisėjų, rėmėjų, teniso klubų vadovų, gražios sukakties proga Lietuvos tenisą pasveikino ir ypatingas svečias – tiesiai iš Daviso taurės finalo Madride atvykęs Tarptautinės teniso federacijos prezidentas Davidas Haggerty.

Vakaro pradžioje D. Haggerty įteikė specialų Tarptautinės teniso federacijos apdovanojimą Laurynui Grigeliui. Jis tenisininkui atiteko už daugiau nei 50 mačų, sužaistų Lietuvos rinktinės gretose Daviso taurės varžybose. 

„Dalyvavimas tokiuose puikiuose renginiuose yra smagioji mano veiklos Tarptautinėje teniso federacijoje dalis. O geresnės progos pirmą kartą aplankyti Jūsų puikią šalį nei teniso šimtmečio minėjimas, negalėtų sugalvoti niekas. Sveikinu visą Lietuvos teniso bendruomenę su puikia sukaktimi, o kartu, už išskirtinį atsidavimą Lietuvos rinktinei, paspausti ranką noriu ir Laurynui Grigeliui“, – kalbėjo D. Haggerty. 

Lietuvos teniso sąjunga vakaro metu taip pat pagerbė labiausiai šiai sporto šakai Lietuvoje nusipelniusius žmones. 

Šimtmečio teisėjo titulas atiteko Jonui Dagiui, vieninteliam Tarptautinės teniso federacijos sidabrinį ženklelį turinčiam šalies teisėjui, teisėjavusiam ir Wimbledono turnyro susitikimams. Už ilgametę paramą geriausiems Lietuvos tenisininkams, šalies rinktinei, jauniesiems teniso talentams Dariui Mockui buvo skirtas Šimtmečio rėmėjo apdovanojimas. Šimtmečio iniciatyvos apdovanojimą atsiėmė šiaulietis Zenonas Sabalys, kurio dėka prieš daugiau nei 30 metų Šiauliuose iškilo pirmieji uždari teniso kortai Lietuvoje. 

Šimtmečio treneriu buvo paskelbtas Rimvydas Mugevičius. Jo vadovaujamos Lietuvos vyrų ir moterų rinktinės skirtingu metu pakilo į pirmąsias atitinkamai Daviso ir Federacijos taurės varžybų grupes. Be to, R. Mugevičius buvo ir pirmasis Ričardo Berankio treneris. 

Geriausios Šimtmečio tenisininkės titulas atiteko Linai Stančiūtei, kuri yra vienintelė lietuvė, sugebėjusi patekti tarp 200 geriausių pasaulio tenisininkių. Už Lietuvos rinktinę Federacijos taurės varžybose tenisininkė žaidė net 68 kartus. 

2014 metais Lietuvos vyrų teniso rinktinė Daviso taurės varžybose nugalėjo Norvegijos, Pietų Afrikos bei Bosnijos ir Hercegovinos komandas. Šios pergalės R. Mugevičiaus vadovaujamai rinktinei pirmą kartą istorijoje atvėrė duris į pirmą Daviso taurės varžybų grupę. Lemiamą pergalę Sarajeve iškovojusi rinktinė – R. Berankis, L. Grigelis, Lukas Mugevičius ir Dovydas Šakinis – buvo paskelbta šimtmečio komanda. 

Galiausiai, Lietuvos šimtmečio tenisininko titulas atiteko Lietuvos rinktinės lyderiui ir 66-ai pasaulio raketei R. Berankiui. Atsiimdamas apdovanojimą tenisininkas sakė, jog jo pergalių ir šio apdovanojimo nebūtų be artimųjų, draugų, komandos paramos.

„Visi čia susirinkę esate vienaip ar kitaip prisidėję prie mano pergalių ir šio man labai brangaus apdovanojimo. Ačiū Jums už tai. Netrukus ir vėl pasimatysime kortuose, o dabar metas švęsti šią gražią sukaktį“, – sakė geriausias Lietuvos tenisininkas.

Specialios Lietuvos teniso sąjungos ir Tarptautinės teniso federacijos padėkos vakaro metu taip pat buvo įteiktos kitiems Lietuvos teniso čempionams, treneriams, teisėjams: Birutei Sližytei – Adomavičienei, Mindaugui Dagiui, Vincentui Korkučiui, Editai Liachovičiūtei, Rolandui Muraškai, Gracijui Remeikiui, Antanui Stančiui, Audronei Vaitkienei, Remigijui Balžekui, Jūratei Mackevičiūtei – Hardi, Vytautui Mažeikai, Danutei Naujalytei, Mildai Sližytei, Juozui Pureliui (po mirties).

„Su visais čia susirinkusiais mes dažniausiai pasimatome teniso kortuose. Atstovaujame skirtingus teniso klubus, mokyklas, akademijas, todėl mūsų pasimatymuose netrūksta kovos, ambicijų. Bet šiandien viskas yra kitaip. Susirinkome čia tam, kad visi kartu pasidžiaugtumėme pirmuoju Lietuvos teniso šimtmečiu ir padėkotumėme visiems tiems, kurie jo metu mums dovanojo džiugias akimirkas“, – teigė Lietuvos teniso sąjungos prezidentas Ramūnas Grušas. 

Vakaro metu svečiai išvydo ir specialiai šiai progai sukurtą 25 minučių trukmės filmą, kuriame pasakojama apie iškiliausius Lietuvos teniso entuziastus, įamžintos svarbiausios datos ir pergalės. 

1919 m. birželį dienraštis „Lietuva“ išspausdino skelbimą, kuriuo Kauno tenisininkų sekcija kvietė visus norinčius pažaisti šį žaidimą Vytauto kalne įrengtose aikštelėse. Nors keli teniso kortais šalyje atsirado dar pačioje XX amžiaus pradžioje, būtent šį data laikoma Lietuvos teniso gimtadieniu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fainos

Fainos portretas
Berankio šeimos moterys. Tiek mama tiek močiutė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių