Quantcast

Lietuviai finišavo pasaulio buriavimo taurės varžybose: įgijo puikios patirties

  • Teksto dydis:

Po penkių dienų intensyvių lenktynių įvairiausiomis sąlygomis šeši Lietuvos atstovai finišavo pirmajame Pasaulio buriavimo taurės etape, „Trofeo Princessa Sofia Mallorca“ regatoje.

 

Vieningu sportininkų teigimu, šis pirmasis tokio masto startas naujajame olimpiniame cikle tapo puikiu pasitikrinimu, kaip sekasi asmeninis pasiruošimas, bei padovanojo puikios patirties ruošiantis kovai dėl kelialapio į 2024 Paryžiaus olimpines žaidynes.

Į auksinį laivyną patekusi olimpietė Viktorija Andrulytė, buriuojanti olimpinėje ILCA 6 klasėje, galutinėje įskaitoje užėmė 31 vietą, olimpietis Juozas Bernotas IQFoil burlenčių klasėje – 42 vietą. Taip pat olimpine burlenčių klasė buriuojantis jaunosios kartos atstovas Rokas Didrikas užėmė 71 vietą. ILCA 7 olimpinės klasės Lietuvos buriuotojas Martis Pajarskas, puikiai suplaukęs paskutiniąją dieną ir vienose sidabrinio laivyno lenktynėse finišavęs geriausiųjų dešimtuke, bendroje įskaitoje pakilo į 81 vietą. Jaunosios kartos atstovas Vėjas Strelčiūnas užėmė 102 vietą, Radvilas Janulionis – 143.

Pasak V. Andrulytės, ji džiaugiasi supratusi, kad intensyvus pasiruošimas žiemą jau duoda pirmuosius rezultatus – ji jaučiasi vis konkurencingesnė prie stiprių vėjų, kas anksčiau būdavo tikrai didelis iššūkis.

„Didžioji dalis kitų buriuotojų yra gerokai už mane sunkesnės, todėl laviruotėje pučiant stipriems vėjams, man sunku su jomis konkuruoti. Tai - paprasčiausia fizika: jos sunkesnės, todėl joms lengviau apeiti bangas. Tačiau džiaugiuosi, kad šįkart jau buvau konkurencingesnė, visada plaukiau šalia lyderių. Imu vis labiau pamėgti tą stipresnį vėją, nes vis labiau galiu jį išnaudoti savo naudai“,- džiaugėsi olimpietė.

Vertinga patirtimi džiaugėsi ir kitas Lietuvos olimpietis, J. Bernotas, kurio svarbiausias tikslas dabar – kuo sklandesnis perėjimas nuo buvusios olimpinės burlenčių klasės RS:X prie naujosios IQFoil.

„Iš tiesų kol kas dar labai jaučiasi skirtumas nuo tų, kurie nesiruošė Tokijo olimpinėms žaidynėms su RS:X ir jau visą laiką galėjo skirti vien buriavimui IQFoil klase. Šios varžybos davė gerų pamokų, labai gerai matosi, kur dar reikia tobulėti. Pavyzdžiui, man dar tikrai reikia daugiau įgūdžių buriuojant prie didesnių bangų – tiesiog reikia daugiau laiko perkąsti techniką, kaip tarp jų manevruoti, kaip suvaldyti lentą. Tačiau džiaugiuosi – esu auksiniame laivyne, lenktyniaujam su geriausiais, labai smagu konkuruoti ir su tais buriuotojais, su kuriais varžėmės olimpiadoje Tokijuje“,- dalinosi J. Bernotas.

Puikią paskutiniąją varžybų dieną turėjo ILCA 7 klasės Lietuvos atstovai. Martis Pajarskas vienose lenktynėse sidabriniame laivyne finišavo devintoje pozicijoje tarp beveik 170 konkurentų ir galutinėje įskaitoje pakilo į 81 vietą.

„Tai – pirma tokia aukščiausio lygio regata šį sezoną. Esu visai patenkintas sportininkų fizine forma ir greičiu stipraus vėjo sąlygomis. Tiesa, išryškėjo spragos startuose - tokio lygio konkurencijoje dažnai jau išlošiama ar pralošiama dar 15 sekundžių prieš startą. Čia svarbu dirbti su laivo pozicionavimu ir įsibėgėjimo niuansais. Būtent dalyvaujant tokiose masiškose regatose eina pastebėti tokias smulkmenas ir vėliau jas taisyti, tobulinti. Tai geras pasiruošimas Pasaulio ir Europos čempionatams.“,- po finišo teigė ILCA 7 Lietuvos rinktinės treneris, olimpietis Giedrius Gužys.

„Trofeo Princesa Sofia Mallorca“ buvo pirmasis Pasaulio taurės etapas ir pirmasis tokio masto startas naujajame olimpiniame cikle, kur kelialapio į Paryžiaus olimpiadą siekiantys sportininkai turėjo progą pirmą kartą po beveik poros metų susirungti tokio masiškumo varžybose. Balandžio 9 dieną vyks varžybų Medalių lenktynės, kur jau susirungs dešimt geriausių kiekvienos klasės atstovų, kovojančių dėl medalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių