Quantcast

Lietuva ieško kilnaus elgesio sporte herojų: nusipelniusius norisi pagerbti

„Herojai mėgsta tylą. Gal todėl juos rasti sunku. Dažnai apie juos sužinome, kai būna per vėlu. Kalbu kaip organizacijos, kuriai rūpi švarus ir sąžiningas sportas, atstovė. Rasti ir pagerbi nusipelniusius norisi čia ir dabar. O suradus – apdovanoti“, – kalba Lietuvos tautinio olimpinio komiteto prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Šie olimpinės čempionės žodžiai nėra atsitiktiniai. Spalio ir lapkričio mėnesiai skirti kilniai per pastaruosius metus Lietuvos sporte besielgusių asmenų, komandų, organizacijų ir įstaigų paieškai.

Naujo formato „Lietuvos Fair Play apdovanojimuose“ kasmet pagerbiami šešių nominacijų atstovai. Padėti juos surasti kviečiama visa sporto bendruomenė. Kandidatai, galintys pretenduoti į nominacijas, gali būti patys įvairiausi – nuo moksleivio, tarpmokyklinėse kroso varžybose varžovui paskolinusio sportinį batą, iki profesionalių sportininkų, jų poelgių aikštėje ar už jos ribų.

Į nominacijas taip pat pretenduoja organizacijos, skatinančios sąžiningą sportą, olimpines vertybes, kilnų elgesį sporto varžybose ar bendruomenės gyvenime, taip pat – įmonės, be noro susigrąžinti remiančios įvairiausių sporto šakų atstovus, komandas, judėjimus ir t.t.

Kandidatų registracija vykdoma iki lapkričio 5 d.

„Lietuvos Fair Play apdovanojimų“ nugalėtojai bus paskelbti lapkričio pabaigoje, Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete.

Kam ir už ką skirtos 2019 metų „Lietuvos Fair Play apdovanojimų“ nominacijos?

„Metų kilnus poelgis“ – už sportininko, trenerio ar kito sporto srities atstovo kilnų ir sąžiningą momentinį poelgį, pavyzdžiui, pagalba į bėdą patekusiam varžovui, teisėjo informavimą apie klaidą savo nenaudai varžybų metu ir pan.

„Jaunojo sportininko arba jaunimo komandos kilnus poelgis“ – už sąžiningą, garbingą ar kilnų poelgį varžybose, treniruotėje ar kitoje su sportu susijusioje situacijoje. Pavyzdžiui, už pagalbą susižeidusiam varžovui, už pagalbą sulūžus sporto įrankiui, už sirgalių sudrausminimą, žaidėjų skaičiaus aikštėje suvienodinimą varžovams dėl pražangų ar kitų priežasčių netekus komandos nario ir t.t.

„Pavyzdys bendraamžiams“ – už sportininko ar komandos pavyzdį savo elgesiu bendraamžiams, bendruomenei, visuomenei. Pavyzdžiui, savanorystė, pagalba integruojant neįgaliuosius, žmogaus su negalia pavyzdys sveikiesiems siekiant tikslų ir t.t. Kandidatais į šią nominaciją gali tapti visi, kurie motyvuoja draugus siekti tikslų, yra sąžiningi, garbingai elgiasi aikštelėje ir už jos ribų, laikosi taisyklių ir įkvepia kitus elgtis kilniai.

„Fair Play projektas“ – už žmonių integraciją, vienijimą pasitelkiant sportą, už ribų ir stereotipų naikinimą, už visuomenės nuomonės keitimą, už socialinių iššūkių ir problemų sprendimą pasitelkiant sportą ir sporto vertybes.

„Fair Play organizacija“ – už visuomenės ugdymą, olimpinių principų laikymąsi, vertybių sklaidą ar tiesiog pagalbą, neatlygintiną paramą sportininkams ir kitoms sporto organizacijoms.

„Už viso gyvenimo nuopelnus“ – nominacija, kurios pavadinimas kalba pats už save. Į ją pretenduoja šviesuoliai, visą gyvenimą esantys pavyzdžiu kitiems, bendruomenių ar visuomenės vedliai, savo darbais rodantys kryptį kitiems, atsidavę savo idėjoms ir darbams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių