Quantcast

Legendinis Kauno „Granito“ klubas verčia naują puslapį Europos taurės turnyre

  • Teksto dydis:

Tituluočiausias Lietuvos rankinio klubas Kauno „Granitas-Karys“ su naujomis viltimis ir naujais tikslais pasitinka artėjantį sezoną. „Granitas-Karys“ pirmą kartą istorijoje abejas EHF Europos taurės turnyro pirmojo etapo rungtynes žais namuose.

Tituluočiausias Lietuvos rankinio klubas Kauno „Granitas-Karys“ su naujomis viltimis ir naujais tikslais pasitinka artėjantį sezoną. „Granitas-Karys“ pirmą kartą istorijoje abejas EHF Europos taurės turnyro pirmojo etapo rungtynes žais namuose.

Trečiame pagal pajėgumą Europos rankinio klubų turnyre kauniečiams teko grėsmingas varžovas – garsiausias Islandijos klubas Reikjaviko „Valur“. Lietuvos ir Islandijos komandų rungtynės vyks Garliavos sporto centre šeštadienį 17 val. ir sekmadienį 14 val.

„Iki tol dažniausiai Lietuvos klubai abejas Europos turnyrų etapo rungtynes žaisdavo svečiuose. Rėmėjų dėka mums pavyko susitarti su varžovais, kad abu susitikimai vyktų Lietuvoje. Tikimės, kad namų sienos ir sirgalių palaikymas padės mūsų komandai siekti pergalės. Be to, rankinio gerbėjai turės retą galimybę pamatyti Europos taurės turnyro rungtynes mūsų šalyje ir gyvai išvysti pasaulinio lygio rankinio žvaigždes“, – sakė „Granito-Kario“ treneris Vaidotas Grosas.

„Valur“ gretose šį sezoną žaidžia du olimpiniai vicečempionai. Po dviejų dešimtmečių garsiuose Vokietijos klubuose, į Islandiją sugrįžo šios šalies rankinio legenda tapęs Alexanderis Petterssonas. Latvijos sostinėje Rygoje gimęs ir užaugęs, bet Islandijai atstovavęs 43-ejų metų A. Petterssonas su Islandijos rinktine 2008 m. Pekino olimpinėse žaidynėse iškovojo sidabro medalius. Jau trečią sezoną „Valur“ spalvas gina ir kitas olimpinis vicečempionas 38-erių metų Bjorgvinas Pallas Gustavssonas.

„Rinkom informaciją apie varžovus, analizavom paskutines jų čempionato rungtynes ir tenka konstatuoti, kad mūsų lauks dvi sunkios dienos Garliavoje. Pavojingiausias „Valur“ ginklas – labai greitos atakos. Pagrindinis mūsų uždavinys bus neleisti varžovams bėgti, reiks juos įvelti į pozicinį žaidimą. Turėsime labai drausmingai ir kantriai žaisti puolime, negalėsime daryti kvailų sprendimų ar mesti neparuoštų metimų. Kiekvieną tokią klaidą „Valur“ išnaudoja greitoms atakoms kurti. Analizuodami jų žaidimą radome vietų, kur varžovus galima bausti. Bet tai reiks žaidėjams įgyvendinti aikštelėje“, – teigė V. Grosas.

Net 24-is kartus Islandijos čempiono titulą iškovojęs „Valur“ klubas praėjusį sezoną tapo viena didžiausių antro pagal pajėgumą turnyro – Europos lygos staigmenų. Grupių varžybose islandai pranoko garsesnius ir turtingesnius klubus – Prancūzijos „Aix“, kuriame rungtyniauja Gerdas Babarskas, Ispanijos „Benidorm“, kuriame žaidė Rolandas Bernatonis bei Vengrijos „Ferencvaroš“ ir pateko į Europos lygos atkrintamąsias varžybas, tarp 16-os geriausių komandų. „Valur“ komanda buvo sustabdyta tik aštuntfinalyje, kai ją nugalėjo iki finalinio ketverto nukeliavusi Vokietijos „Goppingen“ ekipa.

Kelią varžytis Europos lygoje ir šį sezoną „Valur“ komandai užkirto netikėta nesėkmė nacionaliniame čempionate. Reguliarųjį sezoną laimėjęs „Valur“ atkrintamosiose varžybose buvo išretintas traumų ir ketvirtfinalyje pralaimėjo didžiausią sensaciją pateikusiam „Haukar“ klubui, kurio vartus gynė ir Islandijos vicečempionu praėjusį sezoną tapo Matas Pranckevičius.

Didžiausias „Valur“ pasiekimas tarptautinėje arenoje – 1980 m. patekimas į Čempionų taurės (dabartinė Čempionų lyga) finalą, kur islandai turėjo pripažinti Vokietijos „Grosswallstadt“ pranašumą.

„Granito“ rankininkai pagal titulus neatsilieka nuo varžovų. Legendinė „Granito“ komanda 1987 m. laimėjo Tarptautinės rankinio federacijos IHF taurę (dabartinė Europos lyga), o 1988 m. žaidė šio turnyro finale.

Po nepriklausomybės atkūrimo, „Granitas“ net 17 kartų tapo Lietuvos čempionu, buvo patekęs į Čempionų lygos grupių varžybas. Nors pastaruoju metu legendinis klubas išgyveno ne geriausius laikus, bet papūtus naujiems vėjams ir atsinaujinus klubo vadovybei, vėl grįžo tarp Lietuvos čempionato prizininkų – prieš metus tapo vicečempionu, o praėjusį sezoną laimėjo bronzos medalius.

„Kryptingas viso klubo darbas padeda siekti rezultatų. Norime sugrąžinti „Granitą“ ant aukščiausio pjedestalo Lietuvoje ir kuo geriau pasirodyti Europos taurės turnyre. Prieš sezoną dar labiau sustiprinome komandos sudėtį ir turėsime didesnę rotaciją, ko anksčiau mums trūko. Kiekvienoje pozicijoje turime po du lygiaverčius žaidėjus, stengėmės, kad vienas iš jų būtų vyresnis, labiau patyręs žaidėjas, o kitas – perspektyvus jaunuolis. Vidinė konkurencija taip pat skatina tobulėti ir tikimės, kad tai duos naudos jau šiame sezone“, – vylėsi „Granito“ treneris.

Europos taurės turnyre šį sezoną rungtyniaus net keturi Lietuvos vyrų rankinio klubai. Nuo pirmojo etapo kovas pradės ir Vilniaus „Amber“ komanda, kuri šį ketvirtadienį ir šeštadienį susitiks su Italijos „Brixen“ komanda. Abejos rungtynės vyks Italijoje.

Šalies čempionė Vilniaus „Šviesa“ ir vicečempionas Klaipėdos „Dragūnas“ pagal reitingą pateko į antrąjį Europos taurės turnyro etapą, vyksiantį spalio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių