Quantcast

Ledo šokėjų užtarėjai: priglausime Rusijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda atėmė valstybės apdovanojimus iš olimpiečių Povilo Vanago ir Margaritos Drobiazko, dalyvaujančių dailiojo čiuožimo šou Rusijos kurorte Sočyje.

Kremliaus šešėlis

P.Vanagas ir M.Drobiazko rugpjūčio 8-ąją žengė į Sočio „Aisberg“ areną, kur startavo iki rugsėjo 18-osios numatyti ledo baleto „Gulbių ežeras“ pasirodymai.

Šio pramoginio renginio organizatorė – Kremliaus klerko, prezidento Vladimiro Putino atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo žmona Tatjana Navka.

P.Vanagas balete atlieka burtininko Rotbarto vaidmenį, M.Drobiazko – juodosios gulbės Odilijos. Tarp kitų dalyvių – Pekino žiemos olimpinių žaidynių vicečempionai Viktorija Sinicina ir Nikita Kacalapovas.

Ledo baleto premjera įvyko anksčiau – pernai gruodį.

P.Vanagas ir M.Drobiazko – penkių žiemos olimpiadų dalyviai (2002 m. Solt Leik Sityje užėmė penktą vietą), 2000 m. pasaulio ir Europos čempionatų bronzos medalių laimėtojai, 2006 m. Europos čempionato prizininkai (trečia vieta).

2000 m. ledo šokėjai už nuopelnus Lietuvai buvo apdovanoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinais.

Prezidento sprendimas

Lietuvos olimpiečių pramoginis pasirodymas Rusijoje šokiravo ne vien politikus, sporto vadovus, bet ir kolegas.

Pasiūlyta atimti iš P.Vanago ir M.Drobiazko valstybės apdovanojimus, o iš čiuožėjos – Lietuvos pilietybę, kuri jai buvo suteikta 1992-aisiais, kad pora galėtų dalyvauti olimpinėse žaidynėse.

Vakar Prezidentas G.Nausėda išbraukė ledo šokėjus iš valstybės apdovanotųjų sąrašo.

Geriausiu atveju tai politinis vištakumas, blogiausiu – spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, moterų ir senelių atminimui.

„Gana yra gana! Pasirašiau dekretą, kuriuo išbraukiau Margaritą Drobiazko ir Povilą Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą. Neabejoju, kad ledo šokių pora buvo puikūs sportininkai, tačiau nuopelnus Lietuvos valstybei, už kuriuos buvo įvertinti dar 2000 m., jie nutrynė cinišku poelgiu dalyvauti komerciniame renginyje Sočyje tuo metu, kai Ukrainos karo verpetuose liejasi nekaltų žmonių kraujas. Geriausiu atveju tai politinis vištakumas, blogiausiu – spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, moterų ir senelių atminimui. Primenu, kad M.Drobiazko išimties tvarka įgijo Lietuvos Respublikos pilietybę. Dabartiniame kontekste tai atrodo kaip apgailėtinas farsas. Įstatymai nenumato reverso – pilietybės atėmimo išimties tvarka už Lietuvos vardo suteršimą? Vadinasi, turime inicijuoti teisės aktų pakeitimus. Demokratija privalo mokėti gintis, kitaip tai nebe demokratija“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė šalies vadovas.

Įstatymo laukia pokyčiai

„Pilietybė buvo suteikta kaip dovana, o dovaną galima atsiimti. Jeigu trūksta teisinių mechanizmų, juos galima patobulinti“, – naujienų agentūrai ELTA pareiškė Seimo teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Statys Šedbaras.

„Negaliu pateisinti tokio sprendimo, moraliai jo neįmanoma nei suprasti, nei kitaip racionalizuoti. Kai Ukrainoje – kruvina Rusijos agresija, kalbėti, kad pramogos ar sportas yra atskiri nuo politikos, neteisinga ir tiesiog ciniška. Tapti Rusijos propagandos aktyviais dalyviais – visiškai nepateisinama“, – ledo šokėjų pasirinkimą komentavo Lietuvos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak jos, šiuo metu nėra teisinės galimybės atimti Lietuvos pilietybę iš M.Drobiazko.

„Neturime tokios įstatyminės bazės. Esu įsitikinusi, kad artimiausiu metu bus tokios iniciatyvos, tačiau tikiuosi, kad tai nebus vien į šią konkrečią situaciją orientuotas įstatymas, kad mes numatysime, kaip reikėtų elgtis tokiais atvejais, kokie turėtų būti kriterijai atimti pilietybę“, – sakė parlamento vadovė.

Herojai nuvylė

„Labai tikėjausi, kad tai melagiena. Esu šokiruota, negaliu nei suprasti, nei pateisinti tokio sprendimo. Jie seniai baigė karjerą, mes ryšio nepalaikome, bet vis tiek labai keista“, – P.Vanago ir M.Drobiazko poelgį komentavo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

„Renginio Sočyje organizatoriai – žmonės, susiję su Rusijos valdžios struktūromis, jie pritaria agresijai. Dalyvaudamas jų renginyje susitapatini su tais žmonėmis, tad galime įtarti, kad gal ir čiuožėjų nuomonė – neutrali ar palaikanti karą, ir tai skiriasi nuo mūsų valstybės pozicijos“, – interviu LRT kalbėjo Seimo jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas, dukart olimpinis čempionas Virgilijus Alekna.

„Kiekvienas sportininkas atranda ne vieną ir ne du herojus, kurie tampa pavyzdžiu ir motyvuoja bandyti kelti savo sugebėjimus į aukštumas. Su Povilu ir Margarita teko dirbti beveik dvi dešimtis metų. Sekant jų sportiniais rezultatais, dalyvaujant jų rengiamuose šou, geriant kiekvieną jų patarimą su didžiausiu troškuliu, pagarbos kiekybė ir herojų statula spindėjo vis stipriau ir ryškiau. Neslėpsiu: po pastarųjų dienų įvykių nusivylimas savo herojais – slegiantis... Kaip kas pasirenka savo gyvenimo kelią – jų asmeninis reikalas. Neturiu teisės jų teisti, bet turiu teisę į savo nuomonę. Dailusis čiuožimas – sporto šaka, kuri amžinai buvo kupina dramos ant ledo ir jo užkulisiuose, bet viena yra žodžiai, kita – veiksmai. Povilo ir Margaritos pasiekimų Lietuvai paneigti negali niekas, bet verčiamas naujas lapas mūsų šalies čiuožimo istorijoje – kitoks“, – socialiniame tinkle „Facebook“ svarstė ledo šokėjas Saulius Ambrulevičius.

Federacija atsiribojo

„Man, Lietuvos čiuožimo federacijos prezidentei ir ypač kaip Povilo Vanago mamai, labai skaudu, plyšta širdis ir neramu dėl mano vaikų sprendimo. Nuoširdžiai atsiprašau tų žmonių, kuriuos tai įskaudino ir nuvylė“, – atvirame laiške rašė Lilija Vanagienė.

Lietuvos čiuožimo federacijos (LČF) vadovė tvirtino, kad bandė argumentuotai, diskusijomis ir netgi ilgais ginčais perteikti porai savo aiškią ir nedviprasmę poziciją.

„Tačiau savo suaugusiems vaikams negaliu nurodinėti ar kaip kitaip įsakyti. Nesiruošiu jų teisinti, jie – suaugę žmonės, tad už savo veiksmus yra atsakingi patys.

Povilas nuo aštuoniolikos metų gyvena Maskvoje, tad 34 metus jis ir jo žmona Margarita kūrė savo ateitį ne Lietuvoje. Ten – jų namai, draugai, jau 20 metų pradėti darbai, projektai. Prasidėjus karui, Povilas ir Margarita nedelsdami grįžo į Lietuvą, tvirtai reiškė paramą Ukrainai ir jos žmonėms. Suprantu, kad nelengva staiga viską mesti ir išvykti, kardinaliai pakeisti savo gyvenimą. Turbūt būtent šios aplinkybės ir nulėmė jų sprendimą.

Tikiuosi, kad Povilo ir Margaritos sprendimas nebus tapatinamas su Lietuvos čiuožimo federacija ir jos sportininkais, nes aktyvią sportinę karjerą Povilas ir Margarita baigė prieš šešiolika metų ir nėra niekaip susiję su Lietuvos čiuožimo federacijos veikla. Federacija atsiriboja nuo šių ir kitų buvusių sportininkų veiksmų karo kontekste“, – teigiama L.Vanagienės laiške.

Darbą gaus bet kur?

Rusijos dailiojo čiuožimo atstovai ir kai kurie politikai mūru stojo ginti P.Vanagą ir M.Drobiazko.

„Iškilūs sportininkai savo talentu ir kūryba suteikia daug džiaugsmo, pozityvių emocijų, stengiasi, kad pasaulis būtų švaresnis, nes menas – vaistas sieloms. Žmonės, norintys atimti apdovanojimus ir pilietybę iš tų, kurie gynė šalies garbę olimpinėse žaidynėse, tarptautinėse varžybose, man kelia panieką“, – kirto ledo baleto „Gulbių ežeras“ iniciatorė T.Navka.

„Ar Rusija padės Margaritai, jeigu ji neteks Lietuvos pilietybės? Manau, kad padės“, – užtikrino dukart olimpinis čempionas Jevgenijus Pliuščenka.

„M.Drobiazko ir P.Vanagą priglausime Rusijoje, nors jie per visą karjerą mylėjo savo šalį, buvo jai ištikimi ir tai įrodė darbu. Daugybę kartų juos kvietėme persikelti į mūsų komandą ir atstovauti Rusijai, tačiau jie atsisakė. Bet kokiu atveju M.Drobiazko ir P.Vanagas nepražus, jie gali būti puikūs treneriai, darbą suteiks bet kuri šalis, vystanti dailųjį čiuožimą“, – dėstė trenerė Tatjana Tarasova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

omg

omg portretas
rašykit apie mūsų valstybės problemas pagaliau, o dabar rado kuo pridengti totalią krizę Lietuvoje - ministrai tepė slides "atostogų" nors pas mus didžiausia infliacija nei visoje ES, elektros skandalai, maldeikiuko ir kitų priimti anot apžvalgininkų - aiškiai korupciniai įstatymai

che che che

che che che portretas
Kol jūs čia tauškiate, aš naują beretę nusimezgiau. Žalią, didelę ir pūkuotą, na, kaip meškiuko kailis.

Ot kaip

Ot kaip portretas
Galim patobulinti istatyma!!! Visai glusiai ar kaip? Kremliui irgi tobulino istatyma ir siandien matom rezultata!
VISI KOMENTARAI 112

Galerijos

Daugiau straipsnių