Quantcast

Kuršių mariose susirungė Lietuvos buriavimo klubai

  • Teksto dydis:

Antradienį Kuršių mariose ties Nida ekstremaliomis sąlygomis varžėsi Lietuvos buriavimo klubai – čia jau antrąjį kartą vyko Lietuvos buriavimo klubų čempionatas. Pasak organizatorių, tarp Baltijos valstybių lietuviai pirmieji suskubo perimti visame pasaulyje populiarėjantį  klubinį varžybų formatą ir jis Lietuvoje lengvai prigijo.

„Tai, kad šiemet susirinko klubų daugiau ir kad dalyvavo praktiškai visi, kurie dalyvavo ir pernai, manau, rodo, kad visiems šis formatas patinka. Jo esmė yra trumpos, dinamiškos lenktynės. Įgulos buriuoja identiškomis jachtomis ir jomis keičiasi. Dėl to, inventorius neturi jokios įtakos. Viskas priklauso nuo gero starto, nuo darnaus įgulos darbo“, – varžybas komentavo vyriausiasis varžybų teisėjas Rolandas Žentelis.

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, šiose varžybose nugalėjo klubas „Nautikus“. Šiais metais įgulai vadovavo kapitonas Raimondas Šiugždinis.

 

 

Varžybos vyko profesionaliomis, identiškomis „RS 280“ klasės jachtomis, kurias „RS 280“ jachtų asociacija sutiko geranoriškai duoti šių varžybų organizavimui. Dideliai daliai iš skirtingų miestų bei akvatorijų susirinkusioms buriavimo klubų įguloms tai buvo pirmas kartas lenktyniaujant tokio tipo jachtomis.

„Šis formatas žavi tuo, kad jachtos visiems klubams paruoštos daugmaž vienodai, vadinasi sąlygos visiems yra vienodos. Kiek taškų surenki, tokioj vietoj ir esi, kas distancijoje pirmas, tas pirmas. Mums šiandien sekėsi puikiai, tačiau mes turėjome patyrimo bagažą buriuojant šitomis jachtomis. Kitoms komandos buvo kiek sunkiau, nes vėjas buvo šiek tiek per stiprus tokiomis jachtomis buriuoti pirmą ar antrą kartą. Daug kas ne tiek lenktyniavo, kiek buriavimo išgyvenimo režime“, – po finišo įspūdžiu dalinosi R. Šiugždinis.

Organizatorių teigimu, distancijoje vėjas kartais siekdavo net apie 20 mazgų (apie 10 m/s) ir turintiems mažiau patirties buriuojant profesionaliomis sportinėmis jachtomis, kurių greitis ir jautrumas itin didelis, sunkumų galėjo kilti tiek startuojant, tiek bandant apeiti priešvėjinį ženklą, ar bandant atkristi į pavėjinį kursą.

„Pakilus vėjui prasidėjo baudos, susidūrimai, plyšo burės. Tačiau buriavime yra taip, kad nieko nepasirinksi – kiek vėjo duoda, tiek imam, jei neduoda, laukiam krante, kol duos“, – apie sudėtingas sąlygas šmaikštavo R. Žentelis.

Nidoje įvykusios čempionato lenktynės – tik pirmasis Lietuvos buriavimo klubų čempionato etapas. Antrasis įvyks rugsėjo 21-22 dienomis Kaune. To klubo įgula, kuri po dviejų etapų bus turnyrinės lentelės viršuje, iškovos teisę atstovauti Lietuvai Tarptautinėje buriavimo čempionų lygoje.

Likusiomis savaitės dienomis Nidoje tęsis „Kuršių marių regatos“ įskaitiniai etapai. Regata finišuos rugpjūčio 3 d.

Lietuvos buriavimo klubų čempionato rezultatai:

1. NAUTIKUS (RAIMONDAS ŠIUGŽDINIS)

2. VOBK ŽALGIRIS (DOMINYKAS KNEIŽYS)

3. PLATU 25 LITHUANIA (JUOZAS GORDEVIČIUS)

4.VILNIAUS JACHTKLUBAS

5. TRAKŲ BURIUOTOJŲ KLUBAS

6. MARIJAMPOLĖS BURIUOTOJŲ KLUBAS

7. GERO VĖJO KLUBAS

8. PANEVĖŽIO JACHTKLUBAS

9. KLAIPĖDOS MIESTO JŪRINIS BURIUOTOJŲ KLUBAS

10. NERINGOS BK VĖTRUNGIS

11. AMBERSAIL KLUBAS

12. KAUNO BURIUOTOJŲ KLUBAS



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių